Današnja hutba (Oživljavanje mjeseca Ša’bana) – 15 Juli. 2011. 14 Ša’ban 1432.

Oživljavanje mjeseca Ša’bana

U ovom mubarek danu pokušajmo povećati bogobojaznost, sa izvršavanjem Njegovih naredbi i ostavljanjem Njegovih zabrana, nadajući se da ćemo zaslužiti Njegovo zadovoljstvo.

Za od prilike dvije hefte ako Bog da, dolazi nam godišnji gost, kojeg mnogi muslimani već odavno iščekuju, to je mjesec Ramazan. Ali prije ramazana nebi trebali zaboraviti ni na ovaj mjesec u kom se sad nalazimo, a to je mjesec Ša’ban.

Mjesec Ša’ban donosi nam mnoge blagodati mnoge koristi i mnoge prilike, da postignemo Allahova dž,š, nagradu. Post u mjesecu Ša’banu nam dođe kao trening, zato bi bilo lijepo da ne izgubimo ovu priliku koja nam se nudi u mjesecu Ša’banu. Svaku priliku mi kao muslimani trebali bi maksimalno iskoristiti, na najbolji i najpotpuniji način, da bi eventualno povećali svoj stepen imana (vjerovanja) i umanjili svoje nedostatke.

Dragi muslimani! Mnogi od nas uživaju u životu, i imaju lijep odnos sa mnogim Allahovim stvorenjima, ujedno mnogi od nas su veoma uspješni u svome životu i imaju lijepu karijeru i lijepe položaje i karijere. Ali, da li to isto možemo reći da je naša veza, da je naša konekcija, naša pažnja ljubav itd, isto tako dobra sa Uzvišenim Allahom dž,š.?

Da li provodimo vreme u robovanju Allahu ili ispanjavanju Njegovih naredbi? koliko vremena provedemo sa prijteljom? ili na bilo kom drugom mjestu?. Ovo nam je prilika, zato pokušajmo je iskoristiti onoliko koliko je ko u mogućnosti!.

Najbolji primjer nam je Resul Muhammed a,s; Imam Nesai bilježi od Usame bin Zejda r,a, koji je rekao; ”O Allahov Poslaniče! Nisam te vidio da postiš u bilo kom drugom mjesecu kao što te vidim da postiš u mjesecu Ša’banu. Poslanik a,s, reče; ”Mjesec između Redžeba i Ramazana je mjesec kojeg ljudi često zaboravljaju, a to je mjesec u kom se naša djela prezentiraju Allahu dž,š, Gospodaru svjetova, a ja volim da se moja djela prezentiraju i uzdižu Allah dok ja postim’‘.

Naša pokornost i naša poslušnost Allahu dž,š, je veza koja se nemože prekinuti, to je veza između stvorenja i Stvoritelja. Moramo shvatiti da islam nevodi brigu samo o mentalnom i fizičkom unapređenju i razvoju, nego islam vodi brigu i o našem spiritualnom stanju. A ovo sve možemo postići obožavanjem Allaha dž,š, ili činjenjem ibadeta samo Njemu. Allah dž,š, kaže u suri Ra’d 28; One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah pomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah pomene smiruju!.

Naše izvršavanje bilo kog djela, zahtjeva od nas trud i žrtvovanje. Pogotovo u današnjem vremenu, uvjek smo zauzeti, uvjek u potražnji, preokupirani smo dnevnim životnim obavezama, zato se od nas traži i zahtjeva da budemo više mudriji, da nas ovaj život ne zavara i da nas ne odvrati od Allahovog dž,š, puta.

Moramo naći vremena da se više družimo sa Kur’anom, da ga više učimo i iščitavamo, da provodimo vremena na razmišljanje o Kur’anu itd. Isto tako provođenje vremena u noćnom namazu, dok drugi spavaju.

Takođe mjesec Ša’ban je prilika da povećamo našu vezu i povezanost sa Uzvišenim Allahom dž,š. Da povećamo istigfar (traženje oprosta) spominjanje Allaha ili zikrenje itd. U najmanju ruku to možemo raditi poslije pet dnevnih namaza, prije spavanja, kad ustanemo, dok vozimo, sjedimo, nakon jela i na mnoge druge načine, itd.

Advertisements

One thought on “Današnja hutba (Oživljavanje mjeseca Ša’bana) – 15 Juli. 2011. 14 Ša’ban 1432.

  1. Pingback: Dobrodošlica mjesecu Ša’banu 1436 / Welcome Sha’ban 1436 | imamsedin

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s