Dvije poučne priče

Razgovor između Fudajla ibn Ijada i jednog starca

 Poučna priča I

Fudaj ibn Ijad je jedne prilike sreo starijeg čovjeka, pa mu reče Fudajl; koliko ti je godina starče? Čovjek reče šezdeset. Fudaj reče; znači ti već šezdeset godina putuješ svome Gospodaru, a skoro si stigao.

Čovjek reče; svi smo mi Allahovi i svi ćemo se Njemu vratiti. Fudaj reče; znaš li šta to znači? Čovjek reče; da, znam da sam Allahov rob i da ću se Njemu vratiti. Fudaj reče; brate moj! Ko zna da je Allahov rob i da će se Njemu vratiti, neka zna da će pred Gospodarom i stajati, a ko zna da će pred Njim stajati, neka za da će pitan biti, a ko zna da će pitan biti, neka pripremi za svako pitanje odgovor.

Čovjek se raplaka i reče; imal izlaza? Fudaj reče; vrlo lahko. Čovjek reče; reci mi kako da se spasim Allah ti se smilovao? Fudaj reče; popravi se u ovome što ti je preostalo Allah će ti oprostiti ono prije i ono poslije, jer ako se pokvariš u ovome što ti je preostalo bit ćeš pitan i za ono prije i za ono poslije[1].

Razgovor Sulejmana bin Abdul Melika i Ebu Hazima

Poučna priča II

Upitao je Sulejman bin Abdul Meli Ebu hazima koji je bio učenjak (alim i zahid): O Ebu Hazime! Zašto mi volimo dunjaluk a mrzimo smrt? Ebu Hazim reče; zato jer ste vi izgradili dunjaluk (gradite dunjaluk) a srušili ste ahiret (rušite ahiret).  Vi mrzite  transportaciju i mjenjanje iz izgrađenosti u porušenost.

Sulejman  bin Abdul Melik reče; šta mi imamo kod Allaha, hoćemo li kakvu dobit imati? Ebu Hazim reče; izloži svoj nefs (dušu) ka Allahovoj knjizi. Da vidiš imaš li šta kod Allaha dž,š.

Sulejman reče; a gdje ću to naći, o Ebu Hazime? Ebu Hazim reče;  u ajetima u govoru Allaha uzvišenog; Čestiti će sigurno u Džennet a griješnici, sigurno u džehennem. Infitar 13,14.

Sulejman reče, pa gdje je Allahova Milost u tome svemu, o Ebu Hazime? Ebu ahzim reče; Zaista je Allahova Milost blizu dobročinitelja. Sulejman reče; kako će izgledati izlaganje djela pred Allahum dž,š, sutra, o ebu ahzime?ebu hazim reče; što se tiče vjernika (mu’mina) oni će biti kao izgubljeni koji će se vratiti svojim najdražim, a što se tiče onih drugih, oni će biti poput robova koji su bili nepokorni i neposlušni prema svojim gazdama[2].

Prevod i obrada,

Imam Sedin Agić

Iz knjige ”sekrretul mevt”


[1] Biljži se kod Ebu Neima u ”Hilje” 8/113.

[2] Bilježi se kod el-Hatiba el-Bagdadija u ”Tarihu” 6/69. Zatim kod Ibn Asakira u ”Tarihu” 22/30.39. i u ”Sifetu Safve” kod Ibn Dževzija.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s