Dan razotkrivanja vjernika od nevjernika

Dan razotkrivanja vjernika od nevjernika

Zahvala Allahu dž,š, koji nas je počastio najvećom blogodati, blagodat dini islama i imana, neka je Allahov salavat se selam na njegovog miljenika Muhammeda a,s.

Kaže uzvišeni u suri kalem 42-43; Na Dan kada se noga otkrije i kada budu pozvani da licem na tlo padnu pa ne budu mogli. Oborenih pogleda sojih, poklopit će ih poniženje! A bili su pozvani da licem na tlo padaju dok su zdravi bili.

Allah dž,š, nas obavještava da će oni koji se budu Allaha bojali biti nagrađeni (molim Allaha dž,š, da nas učini od onih koji se boje)  džennetima uživanja. Takođe precizira kada će se desiti taj događaj i obračun, pa kaže; Na Dan kada se Noga otkrije i kada budu pozvani da licem na tlo padnu pa ne budu mogli.

Znači na Sudnji Dan kada će se desiiti zemljotres, nesreće, ispit pred Uzvišenim Gospodarom, kao i drugi značajni događaji. Kod Imama Buharije i Muslima se navodi hadis koji prenosi ebu Seid el-Huderi r,a, koji kaže: Čuo sam Allahovog Poslanika a,s, kako kaže; Na Sudnjem Danu će naš Gospodar razotkriti SAK – Nogu, i svaki vjernik i vjernica će Mu učiniti sedždu, izpostat će onaj ko je na ovom svijetu činio sedždu licemjerno, lažno i zbog reputacije. Takav će pokušati učiniti sedždu, ali će mu leđa očvrsnuti (tako da neće moći obaviti sedždu).

Zatim Uzvišeni kaže; Oborenih pogleda sojih, poklopit će ih poniženje! Tj; nevjernici će biti na Sudnjem Danu kažnjeni zbog njihove oholosti na ovom svijetu, odnosno bit će kažnjeni zbog svoga ponašanja nakon što su na dunjaluku bili pozvani da čini sedždu, a oni su se tome suprostavlljali usprkos svom zdravlju i sposobnosti da to učine.

Na ovaj način će biti kažnjenii na onom svijetu neće imati nikakve moći ni snage. Kada Uzvišeni Allah dž,š, razotkrije u pravom sjaju, svi istinski vjernici će Mu učiniti sedždu (molim Allaha dž,š, da nas učini od onih koji Mu čine sedždu iskreno) a to neće moći učiniti ni jedan nevjernik niti licemjer kao što to nisu činili na ovom svijetu. Na ovaj način će se razotkriti vjernik od nevjernika.

Imam Sedin Agić

Tefsir sure el-Kalem ajeti 42-43,

_______________________

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s