5. veliki grijeh ne davanje Zekata

5. veliki grijeh ne davanje Zekata

Riječ zekat se spominje na više mjesta u Kur’anu u različitim formama, spominje se oko 34 puta.

Zekat se zove zato što čisti insana od duhovnih prljavšina, kao što je škrtost, sebičnost, itd, zekaz ima značenje i povećanja tj, raste i povećava se. Zekatom se čisti se imetak (imovina).

Uzvišeni kaže u suri Ali Imran u 180 ajetu;

وَلَا يَحْسَبَنَّ الَّذِينَ يَبْخَلُونَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ هُوَ خَيْرًا لَّهُم ۖ بَلْ هُوَ شَرٌّ لَّهُمْ ۖ سَيُطَوَّقُونَ مَا بَخِلُوا بِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۗ وَلِلَّهِ مِيرَاثُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۗ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ.

Neka oni koji škrtare u onome što im Allah iz obilja Svoga daje nikako ne misle da je to dobro za njih; ne, to je zlo za njih. Na Sudnjem danu biće im o vratu obješeno ono čime su škrtarili, a Allah će nebesa i Zemlju naslijediti; Allah dobro zna ono što radite.

Zatim kaže u suri Fussilet 6-7 ajet;

وَوَيْلٌ لِّلْمُشْرِكِينَ, الَّذِينَ لَا يُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُم بِالْآخِرَةِ هُمْ كَافِرُونَ.

A teško onima koji Njemu druge ravnim smatraju, koji zekat ne daju i koji u onaj svijet ne vjeruju!

Zatim kaže u suri Tevba 34-35 ajet; 34.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ كَثِيرًا مِّنَ الْأَحْبَارِ وَالرُّهْبَانِ لَيَأْكُلُونَ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَيَصُدُّونَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ ۗ وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُم بِعَذَابٍ أَلِيمٍ. يَوْمَ يُحْمَىٰ عَلَيْهَا فِي نَارِ جَهَنَّمَ فَتُكْوَىٰ بِهَا جِبَاهُهُمْ وَجُنُوبُهُمْ وَظُهُورُهُمْ ۖ هَٰذَا مَا كَنَزْتُمْ لِأَنفُسِكُمْ فَذُوقُوا مَا كُنتُمْ تَكْنِزُونَ.

O vjernici, mnogi svećenici i monasi doista na nedozvoljen način tuđa imanja jedu i od Allahova puta odvraćaju.Onima koji zlato i srebro gomilaju i ne troše ga na Allahovom putu – navijesti bolnu patnju.

35. na Dan kad se ono u vatri džehennemskoj bude usijalo, pa se njime čela njihova i slabine njihove i leđa njihova budu žigosala. “Ovo je ono što ste za sebe zgrtali; iskusite zato kaznu za ono što ste gomilali!

Rekao je Allahov Poslanik a,s, u hadisu; bogataš koji ima zlato i srebro a ne daje na njega zekat (koji je obavezan), neka zna da će se rastopiti na kijametskom danu i pretvoriti u ploče koje će se zagrijavati sa džehenemskom vatrom. pa se njime čela njihova i slabine njihove i leđa njihova budu žigosala.

A kad se te ploče ohlade, ponovo će biti grijane, a dan će trajati pedeset hiljada godina, oni će čekati dok Allah dž,š, ne presudi svim storenjima pa će na kraju njega (onoga koji nije davao zekat) pogledati dali da ga pošalje u džehenem ili da mu oprosti.

قال صلى الله عليه و سلم : أول ثلاثة يدخلون النار ـ أمير مسلط و ذو ثروة من مال لا يؤدي حق الله تعالى من ماله و فقير فخور.

Rekao je Poslanik a,s, prve tri osobe koje će ući u vatru; vođa koji je nepravedan i zulumćar, bogataš koji nedaje zekat na imanje i siromah koji je ohol.

عن ابن عباس رضي الله عنهما قال : من كان له مال يبلغه حج بيت الله تعالى و لم يحج أو تجب فيه الزكاة و لم يزك سأل الرجعة عند الموت فقال له رجل : اتق الله يا ابن عباس فإنما يسأل الرجعة الكفار فقال ابن عباس : سأتلوا عليك بذلك قرآنا قال الله تعالى : و أنفقوا من ما رزقناكم من قبل أن يأتي أحدكم الموت فيقول رب لولا أخرتني إلى أجل قريب فأصدق أي أؤدي الزكاة  و أكن من الصالحين  أي أحج قيل له : فما يوجب الزكاة .

Abdullah ibn Abbas r,a, je rekao; ko god imadne dovoljno sredstava za hadž pa ne ode ili je imao dovoljno imanja a ne udjeli zekat, on će moliti Allaha za povratak. Pa jedan čovjek reče; boj se Allaha o Ibn Abbase; onaj ko će pitati za povrata su kafiri, pa je Ibn Abbas rekao; da ti proučim ajet iz Kur’ana;

I od onoga čime vas Mi opskrbljujemo udjeljujte prije nego nekom od vas smrt dođe, pa da onda rekne: “Gospodaru moj, da me još samo kratko vrijeme zadržiš, pa da milostinju udjeljujem (tj; zekat dam) i da dobar budem (tj; da obavim hadž)!”

عن أبي هريرة رضي الله عنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه و سلم : من آتاه الله مالا فلم يؤد زكاته مثل له يوم القيامة شجاعا أقرع له زبيبتان يطوقه يوم القيامة فيأخذ بلهزميته ـ أي بشدقيه ـ فيقول : أنا مالك أنا كنزك ثم تلا هذه الآية  و لا يحسبن الذين يبخلون بما آتاهم الله من فضله هو خيرا لهم بل هو شر لهم سيطوقون ما بخلوا به يوم القيامة .أخرجه البخاري.

Ebu hurejre r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao; kome Allah podari imanje a nebude davao zekat, na Kijametskom danu će mu se pretvoriti u zmiju, pa će ga kidati I trgati, I govorit će mu ja sam tvoj imetak. A zatim je proučio ajet iz sure Al Imran;

Neka oni koji škrtare u onome što im Allah iz obilja Svoga daje nikako ne misle da je to dobro za njih; ne, to je zlo za njih. Na Sudnjem danu biće im o vratu obješeno ono čime su škrtarili, a Allah će nebesa i Zemlju naslijediti; Allah dobro zna ono što radite.

و قال صلى الله عليه و سلم : خمس بخمس قالوا : يا رسول الله و ما خمس بخمس ؟ قال : ما نقض قوم العهد إلا سلط الله عليهم عدوهم و ما حكموا بغير ما أنزل الله إلا فشا فيهم الفقر و ما ظهرت فيهم الفاحشة إلا فشا فيهم الموت و لا طففوا المكيال و الميزان إلا منعوا النبات و أخذوا بالسنين و لا منعوا الزكاة إلا حبس عنهم القطر.

Kaže Resul a,s, pet za pet, pa je bio a,s, upitan šta je pet za pet? Reče Poslanik a,s;

1. kad god ljudi iznevjere svoje obećanje, Allah na njih pošalje neprijatelja,

2. Kad god ne sude po Allahovom zakonu, pojavi se siromaštvo među njima.

3. Kad god se pojavi nered, prostitucija i zinaluk, pojavi se u velikim količinama umiranje.

4. Kad god su zakidali na vagi a da se nije pojavila teška godina.

5. A kad god nedaju zekat Allah nespušta kišu.

Imam Sedin Agić

Feb 18.2012

26 Rebiul Evvel 1433

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s