Meka: NASA uspostavlja jedinstveni lunarni kalendar

Meka: NASA uspostavlja jedinstveni lunarni kalendar

Autor Ajša Hafizović Hadžimešić

Na konferenciji islamskih fakiha i astrologa pod pokroviteljstvom Čuvara dva sveta harema, kralja Abdullaha, je razmatrana mogućnost uključenja NASA-e i strčnjaka američkih univerziteta za uspostavljanje jedinstvenog lunaarnog kalendara.Kao argument za ovaj poduhvat je naveden hadis Poslanika, a.s.: “Mudrost je izgubljena stvar vjernika, pa gdje god je nađe, uzme je“.

Generalni sekretar Fikhskog vijeća, Ibn Marzuk je istakao da konferencija ima za cilj predstaviti  hitnu potrebu za izučavanjem ove problematike i iznalaska rješenja kako bi prestala razilaženja po pitanju tačnog uspostavljanja lunaarnog kalendara. Merzuk  je rekao da smo svjedoci vrtoglavog napretka na polju astronomije, kao i da islam podstiće korištenje naučnh pozitivna dostignuća, kako bi blo i u ovom slučaju za uspostavljanje lunaarnog kalendara.

Na konferenciji je učestvovao veliki broj uglednika, priznatih islamskih učenjaka i predstavnika najviših institucija sudstva, kao i predstavnici saudijskih i arapskih univerziteta i instituta za astronomiju u islamskom svijetu. „Cilj susreta je objediniti riječ muslimana na istini i uklanjanje uzroka razilaženja“, kazao je generalni sekretar Rabite dr. Abdullah at-Turki.

„Korištenje dostignuća astronomskih znanosti, podatke koji omogućuju sateliti, kao dodatnu afirmativnu  pomoć u pravljenju jedinstvenih lunearnih kalendara  će  pridonijeti  prevazilaženju problema razilaženja pojedinih muslimanskih zemalja na ovom polju,“kazao je at-Turki.

Izvor: Preporod

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s