Današnj hutba (23 Mart 2012. – 30 Rebiul Ahir 1433)

 

O Sinovi Ademovi!

Danas govorimo o Allahov pozivu, Allah dž,š, poziva sva stvorenja, Ademove poomke. Pošto je obećanje uzeto od ademovih potomaka već u svijetu duša, i mi posvjedočili to obećanje, onda nemamo izgovora da kažemo nismo znali, a svi smo obećali, i svi znamo.  Svi smo mi posvjedočili da je Allah naš kreator (stvoritelj) i da ćemo se samo Njemu pokoravati i da ćemo samo Njemu ibadet činiti. O ovome Uzvišeni govori u suri Earaf 7. 172;

وَإِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِن بَنِي آدَمَ مِن ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَأَشْهَدَهُمْ عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ ۖ قَالُوا بَلَىٰ ۛ شَهِدْنَا ۛ أَن تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هَٰذَا غَافِلِينَ.

I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: “Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.

Kada su Adem i Hava a,s, došli na ovu planetu Zemlju, Allah dž,š, im je podario uputu da sa njom žive, i tako su ademovi potomci prenosili uputu s jednih na druge. Jedna od glavnih zapovjedi je da obožavaju samo Allaha dž,š, trebaju se čuvati od obožavanja šejtana jer im je šejtan neprijatelj. Kaže Uzvišeni u suri Jasin 36. 60-61;

أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَن لَّا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ ۖ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ. وَأَنِ اعْبُدُونِي ۚ هَٰذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ.

O sinovi Ademovi, zar vam nisam naredio: “Ne klanjajte se šejtanu, on vam je neprijatelj otvoreni, već se klanjate Meni; to je Put pravi.

Adem a,s, i njegovi nasljednici njegovi potomci su najbolja stvorenja (bića) koja žive na ovoj planeti Zemlji. Jer čovjek je gospodar svih ostalih stvorenja, čovjek se naziva ”sejidul Makhlukat” zato Uzvišeni kaže u suri Isar 17. 70;

وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَىٰ كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلًا.

Mi smo sinove Ademove, doista, odlikovali; dali smo im da kopnom i morem putuju, i opskrbili ih ukusnim jelima, i dali im velike prednosti nad mnogima koje smo stvorili.

Tako smo mi počašćeni da budemo odlikovani nad ostalim Allahovim stvorenjima, zato nam je Gospodar dao uputu da ne lutamo, dao nam instrukcije kako da ostanemo postojni kao ljudska bića, da se ne spuštamo na životinjski nivo. Čak i naša odjeća treba da bude odjeća čednosti, i ako se budemo drugačije oblačili, izubit će,o tu črdnost i čast.

Najbolja odjeća je Takvaluk, a to je da se čuvamo i pazimo da ne uradimo kakv haram, nećemo gledati u haram, slušati, pričati, jesti haram. Ako imadnemo taj koncept, ”koncept svjesnosti o Bogu’ ili takvaluk onda ćemo se ponašati onako kako se od nas to i traži. Kaže Uzvišeni u suri Earaf 7. 26-27;

يَا بَنِي آدَمَ قَدْ أَنزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَارِي سَوْآتِكُمْ وَرِيشًا ۖ وَلِبَاسُ التَّقْوَىٰ ذَٰلِكَ خَيْرٌ ۚ ذَٰلِكَ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ. يَا بَنِي آدَمَ لَا يَفْتِنَنَّكُمُ الشَّيْطَانُ كَمَا أَخْرَجَ أَبَوَيْكُم مِّنَ الْجَنَّةِ يَنزِعُ عَنْهُمَا لِبَاسَهُمَا لِيُرِيَهُمَا سَوْآتِهِمَا ۗ إِنَّهُ يَرَاكُمْ هُوَ وَقَبِيلُهُ مِنْ حَيْثُ لَا تَرَوْنَهُمْ ۗ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّيَاطِينَ أَوْلِيَاءَ لِلَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ.

O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje. – To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili. O sinovi Ademovi, neka vas nikako ne zavede šejtan kao što je roditelje vaše iz Dženneta izveo, skinuvši s njih odjeću njihovu da bi im stidna mjesta njihova pokazao! On vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite. Mi smo učinili šejtane zaštitnicima onih koji ne vjeruju.

Odkako je Allah dž,š, stvorio stvorenja na ovoj planeti Zemlji, nikada ih nije ostavio bez upute. Uvjek je slao Poslanike, Vjerovjesnike, Pejgambere, Učitelje, Učenjake, da upute i vode narod ka dobru ka Allahov putu. Kaže Uzvišeni u suri Earaf 7. 35-36;

يَا بَنِي آدَمَ إِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ رُسُلٌ مِّنكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي ۙ فَمَنِ اتَّقَىٰ وَأَصْلَحَ فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ. وَالَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُوا عَنْهَا أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ.

O sinovi Ademovi, kad vam između vas samih budu dolazili poslanici koji će vam propise Moje objašnjavati – onda se oni koji se budu Allaha bojali i dobra djela činiti neće ničega bojati niti će bilo za čim tugovati; a oni koji dokaze Naše budu poricali, i od njih se budu oholo okretali, biće stanovnici u vatri, u njoj će vječno ostati.

Draga braćo; Allah dž,š, nas nije ostavio bez upute, On je objavio Kur’an i odabrao Poslanika Muhammeda a,s, kao zadnjeg Poslanika cijelom čovječanstvu, Muhammed a,s, je poslat kao uputa, milost, mir i sreća. Poslanik Muhammed a,s, je najbolji uzor, najbolji primjer svima nama kao Ademovim potomcima a pogotovo nama muslimanima. Poslanik Muhammed a,s, nas uči mnoge stvari, kako da se ponašamo, kako da jedemo i pijemo, kako da se oblačimo, kako da tršimo svoj imetak i tako dalje. Allah dž,š, kaže u suri Earaf 7. 31;

يَا بَنِي آدَمَ خُذُوا زِينَتَكُمْ عِندَ كُلِّ مَسْجِدٍ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ.

O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kad hoćete molitvu obaviti! I jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju.

Draga braćo muslimani, svi smo mi Ademovi potomci i zato trebamo biti ponosni što se Gospodar obraća nama muslimanima i daje nam instrukcije više nego ostalim stvorenjima, i zato moramo biti Njemu pokorni.

Molim Allaha dž,š, da nam pomogne da budemo samo Njemu pokorni i poslušni, da nam poveća iman i ubjeđenje, da nam podari Svoju ljubav, i ljubav onih koji Njega dž,š, vole, i ljubav djela koja nas približavaju Njegovoj ljubavi, amin ja Rabbel Alemin.

Imam Sedin Agić

30 Rebiul Ahir 1433

23 Mart 2012.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s