Današnja hutba (30 – Mart – 2012 / 07 – Džumadel Ula 1433)

Ko su robovi Milostivog– ko su Ibadur-Rahman?

Ko su to ljudi s kojima je je uzvišeni Allah zadovoljan? Allah je njima zadovoljan, a i oni će biti zadovoljni Njime. رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ. Surah Mudžadila 58; 22. Postoje specifične osobine onih koji se nazivaju robovima Milostivog. Da li smo mi u toj katogoriji, možemo li sebe ubrojati u tu kategoriju koju je Kur’an definisao i opisao?

To je jedna mala skupina ili odabrana skupina Allahovih robova, i u tu skupinu mogu ući samo oni koji budu posjedovali one kvalitete koje je Kur’an spomenuo, a o tome nam govori sura El-Furkan 25; 63-75.

وَعِبَادُ الرَّحْمَٰنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا. وَالَّذِينَ يَبِيتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّدًا وَقِيَامًا.

A robovi Milostivoga su oni koji po Zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: “Mir vama!” i oni koji provode noći pred Gospodarom svojim na tlo padajući i stojeći.

Ovi ajeti nam govore o osobinama o atributima Allahovih robova, oni koji po Zemlji mirno hodaju,tj; sa dostojanstvom, ne hvališu se niti su drski niti su odvratni. Što je još znaimljivije oni se ne osvrću kad ih bezstidnici ismijavaju niti kad ih ogovaraju, već im govore ”selam” mir vama.

Sljedeća karakteristika Allahovih robova je; da se obraćaju spominju, klanjaju se Allahu dž,š, i danju i noću, ne zaspu sve dok ne obave svoj namaz. I u isto vrijeme oni upućuju dove Allahu dž,š, da is spasi od Džehennemskog azaba, pogledajte taj ajet u kome se oni obraćaju Allahu dž,š.

وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ ۖ إِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَامًا. إِنَّهَا سَاءَتْ مُسْتَقَرًّا وَمُقَامًا.

I oni koji govore: “Gospodaru naš, poštedi nas patnje u Džehennemu, jer je patnja u njemu, doista, propast neminovna, on je ružno prebivalište i boravište”. Zatim uzvišeni spominje sljedeću karakteristiku koju posjeduju Njegovi robovi a to je; 67 ajet iz sure Furkan;

وَالَّذِينَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَلَمْ يَقْتُرُوا وَكَانَ بَيْنَ ذَٰلِكَ قَوَامًا.

I oni koji, kad udjeljuju, ne rasipaju i ne škrtare, već se u tome drže sredine. Ovo je osobina koja govori o njihovoj plemenitosti, nisu nastrani i ne pretjeruju, niti su škrti. Zatim uzvišeni nam govori o onima koji se samo Njemu mole i ne čine širk, a širk je jedan od velikih grijeha, ajet 68.

وَالَّذِينَ لَا يَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلَٰهًا آخَرَ وَلَا يَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ وَلَا يَزْنُونَ ۚ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ يَلْقَ أَثَامًا.

I oni koji se mimo Allaha drugom bogu ne klanjaju, i koji, one koje je Allah zabranio, ne ubijaju, osim kada pravda zahtijeva, i koji ne bludniče; – a ko to radi, iskusiće kaznu. Patnja će mu na onome svijetu udvostručena biti i vječno će u njoj ponižen ostati; Dakle to je ono što je i Poslanik a,s, obavjestio ashabe r,a. Ne čine širk, i ne ubijaju bespravno. Oni ne čine blud, na bilo koji način, da li pogledom ili govorom, ili slušanjem ili polnim organom, ko to radi iskusit će kaznu. Zatim Uzvišeni kaže u 70 ajetu sure Furkan;

إِلَّا مَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ ۗ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا.

Ali onima koji se pokajui uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova hrđava djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je. Ko god počini bilo koji grijeh ima za to nade i oprosta Allah je Milostiv, svakom griješniku su otvorena vrata nade i pokajanja, i danju i noću, ko god se pokaje i bude radio dobra djela Allah će mu oprostiti, pa čak će mu i duplo dati. A onaj ko se bude pokajao i dobra djela činio, on se, uistinu, Allahu iskreno vratio. Zatim uzvišeni kaže u ajetu 72;

وَالَّذِينَ لَا يَشْهَدُونَ الزُّورَ وَإِذَا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا كِرَامًا.

I oni koji ne svjedoče lažno, i koji, prolazeći pored onoga što ih se ne tiče, prolaze dostojanstveno. O kako li je nama potrebna ova osobina, koliko je laži i lažnih svjedočenja u modernom dobu, moderna dob, moderna laž. Allahovi robovi neće sebi dozvoliti čak da sjede sa onima koji pričaju o onome što nema koristi, oni se pokoravaju Allah na bilo kom mjestu i u bilo koje vrijeme.

وَالَّذِينَ إِذَا ذُكِّرُوا بِآيَاتِ رَبِّهِمْ لَمْ يَخِرُّوا عَلَيْهَا صُمًّا وَعُمْيَانًا.

I oni koji, kada budu opomenuti dokazima Gospodara svoga, ni gluhi ni slijepi ne ostanu. Koliko je onih koji se neobaziru na ono što Allah govori, ako se spomene Allahova zabrana oni se još i ismijavaju. No, ipak Allahovi robi take ne reaguju kada čuju neku naredbu, oni se ne ponašaju gluho i nadmeno, već se odmah odazovu pozivu odgovaraju; Čuli smo i pokoravamo se.

وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا.

I oni koji govore: “Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju! Allahovi robovi se mole za svoje najmilije, za svoju djeca, svoje supruge. Ne samo to već i za svoje potomke koji dolaze, i da u njihovoj djeci bude radost očiju njihovih, djeca koja su poslušna, djeca koja kad im se nešto zapovidi ili se nešto od njih zatraži oni to izvrše i to im daje veselje, a ne tugu i srdžbu. I mole se da budu primjer muttekijama, onima koji žele da postignu uspjeh. I na kraju.

أُولَٰئِكَ يُجْزَوْنَ الْغُرْفَةَ بِمَا صَبَرُوا وَيُلَقَّوْنَ فِيهَا تَحِيَّةً وَسَلَامًا.

Oni će biti, za ono što su trpjeli, odajama džennetskim nagrađeni i u njima će pozdravom i blagoslovom biti susretani. U njima će vječno ostati, a kako su one divno prebivalište i boravište! Reci: “Gospodaru mome je važno samo klanjanje vaše, a pošto vi ne vjerujete, neminovno vas čeka patnja.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s