Današnja hutba 13 April 2012 / (21 Džumadel Ula 1433)

Rijaluk ili pokazoivanje

Danas govorimo o još jednoj osobini koja je opasna, u ovom slučauju može biti i kobna, a označava licemjerje, neiskrenost, pokazivanje, dok je Kur’anski izraz za sve ovo iskazan jednom riječju a to je ”Rija”. Ova tema se veža za naš svakodnevni život, jer Rija utječe na naš karakter, na naše ponašanje, na djela, na našu misao itd.

Riječ Rija se spominje pet puta u Kur’anu u četiri sure, spominje se u suri Bekare 264 ajet, u suri Nisa dva puta i to u 34 i 142 ajetu, i u suri Enfal 47 ajet, kao i u hadisima Posalanika Muhammeda a,s. U suri Bekare 264 ajet Uzvšeni je rekao;

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُبْطِلُوا صَدَقَاتِكُم بِالْمَنِّ وَالْأَذَىٰ كَالَّذِي يُنفِقُ مَالَهُ رِئَاءَ النَّاسِ وَلَا يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ۖ فَمَثَلُهُ كَمَثَلِ صَفْوَانٍ عَلَيْهِ تُرَابٌ فَأَصَابَهُ وَابِلٌ فَتَرَكَهُ صَلْدًا ۖ لَّا يَقْدِرُونَ عَلَىٰ شَيْءٍ مِّمَّا كَسَبُوا ۗ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ.

O vjernici, ne kvarite svoju milostinju prigovaranjem i uvredama, kao što to čine oni koji troše imetak svoj da bi se ljudima pokazali, a ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet; oni su slični litici sa oskudnom zemljom kada se na nju sruči pljusak, pa je ogoli; oni neće dobiti nikakvu nagradu za ono što su uradili. – A onima koji neće da vjeruju Allah neće ukazati na Pravi put. A u suri Nisa 38 i 142 ajet Uzvišeni je rekoa;

وَالَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ رِئَاءَ النَّاسِ وَلَا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَلَا بِالْيَوْمِ الْآخِرِ ۗ وَمَن يَكُنِ الشَّيْطَانُ لَهُ قَرِينًا فَسَاءَ قَرِينًا. إِنَّ الْمُنَافِقِينَ يُخَادِعُونَ اللَّهَ وَهُوَ خَادِعُهُمْ وَإِذَا قَامُوا إِلَى الصَّلَاةِ قَامُوا كُسَالَىٰ يُرَاءُونَ النَّاسَ وَلَا يَذْكُرُونَ اللَّهَ إِلَّا قَلِيلًا.

I one koji troše imanja svoja da se pred svijetom pokažu, a ni Allaha ni u onaj svijet ne vjeruju. – A kome je šejtan drug, zao mu je drug!

Licemjeri misle da će Allaha prevariti, i On će ih za varanje njihovo kazniti. Kada ustaju da molitvu obave, lijeno se dižu, i samo zato da bi se pokazali pred svijetom, a Allaha gotovo da i ne spomenu. A  u suri Enfal 47 Uzvišeni kaže;

وَلَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ خَرَجُوا مِن دِيَارِهِم بَطَرًا وَرِئَاءَ النَّاسِ وَيَصُدُّونَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ ۚ وَاللَّهُ بِمَا يَعْمَلُونَ مُحِيطٌ.

I ne budite kao oni koji su, da se pokažu svijetu, nadmeno iz grada svoga izišli da bi od Allahova puta odvraćali. A Allah dobro zna ono što oni rade.

Gledajući u ove ajete naćićemo grupu ljudi kod kojih je prisutna ova ružna osobina ”Rija” koja se smatra čas KUFROM nevjerništvom, čas MUNAFIKOM, licmjerništvom, ili čas MUŠRIK, višebožcima i mušricima, oni koji pripisivaju Allahu dž,š, druga.

Inače hvalisanje je ružna osobina a i Poslanik a,s, je rekao u hadisu kog prenosi Mahmud ibn Lubejib r,a; Najviše što se za vas bojim je mali širk (pripisivanje Allahu dž,š, druga) a to je Rija. Bilježi ga Imam Ahmed.

Šeddad ibn Evs r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao; ko god klanja da bi se pokazivao on je počinio širk, ko god posti da bi se pokazivao počinio je širk, ko god udjeli nešto da bi se pokazivao počinio je širk. Bilježi ga Imam Ahmed.

Evo iz ovih spomenutih ajeta i hadisa uvidjeli smo opasnost ove osobine (atributa), (Rija’a) ako se ova osobina nađe kod nekog. Rija je osobina koja čovjeka dovodi da počini širk i nifak, a njegovo djelo je mušričko, a ko to radi njegova djela bivaju uništena. Sjetimo se šta je Uzvišeni rekao za munafike, u suri Nisa 145 kaže Uzvišeni; Licemjeri će na samom dnu Džehennema biti i ti im nećeš zaštitnika naći.

Dakle da damo zaključak; moramo se pročistiti i očistiti, da očistimo svoje tjelo, svoju dušu, svoj razum, svoje srce, svoju namjeru i nijet, da tražimo Allahovo zadovoljstvo u bilo kom djelu koje radimo, a ne nečije drugo. Ako klanjaš, postiš, doniraš ili obavljaš bilo koji vjerski obred, onda naši nijeti bi trebali biti u ime Allaha i traženje Njegovog zadovoljstva, a ne da gledamo nečije drugo zadovoljstvo. (jer, nije se rodio ko je narodu ugodio).

Sve što radiš traži od Allaha da ti ukabuli, ne hvališi se već budi ponizan i skrušen. Nemoj se umišljati da činiš nešto ogromno i vrijedno, ili da si uradio dovoljno, već budi pokoran i poslušan u svakom tvom djelu.

I zadnje da dodamo, nikad se ne prsi, nikad se ne pokazuj i neispoljavaj, nikad ne otkrivaj i ne pokazuj svoja dobra djela, ispred mase, samo da bi se pokazao iz nekog zadovoljstva.

Molim Allaha dž,š, da nas uputi na pravi put, i da nam oprosti. Gospodaru pokaži nam pravi put, pomozi nam da izbjegnemo loše osobine i loše ponašanje.

Gospodaru, pomozi nam da ostanemo muslimani, očisti nas i oprosti nam prije nego se sretnemo sa Tobom. Spusti svoju milost na nas, podari nam Svoju ljubav, podari nam Svoju milost, Amin ja Rabbel Alemin.

Imam Sedin Agić

April 13 – 2012

21 – Džumadel Ula 1433

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s