Današnja hutba (April 20-2012 / 28 – Džumadel Ula 1433)

Allah dž,š, te voli

Draga braćo, dans ćemo govoriti o temi koja je ujedno draga Uzvišenom Gospodaru, a siguran sam da je i vama draga, svakom od nas. Govorit ćemo o tome da nas Uzvišeni Allah dž,š, voli. Kako vidimo dans u ovom modernom dobu, malo se pokazuje ljubavi, roditelji ne pokazuju dovoljno ljubavi i pažnje prema svojoj djeci, jer su ko biva preokupirani radom i poslom, djeca nemaju ljubavi i pažnje prema roditeljima, jer ih često ne viđaju, ili nisu tu kad su ima najpotrebiniji.

Tako da možemo reći da smo u krizi, nismo u materijalnoj krizi, nego u duhovnoj, i ako sami naslov današnje teme govori puno toga, ja ću pokušati da podjelim ovo par minuta sa vama pa da govorimo o Onome koji nije zaboravio na nas bez obzira jesmo li mi ili ne (s obzirom da On uzvišeni ne zaboravlja, jer to nije njegova osobina i On uzvišeni nema osobinu zaborava).

Allah dž,š, te voli, i zbog toga te je i stvorio. Allah dž,š, te je stvorio u tom liku u kom se nalaziš, učinio te muškom ili ženskom, podario ti razne fizičke mogućnosti, On dž,š, te je stvorio u toj boji u kojoj se nalaziš, visina i širina koju ti je podario, a da te On uzvišeni kojim slučajem ne voli onda ti nebi sve te blagodati ni podario.

Zatim uzvišeni nam nije podario brojeve po kojim ćemo biti poznati, ali nam je podario lijepa imena i nazive, jer si ti o Allahov robe Njemu drag. Tako je i roditelje nadahnuo da nadjevaju svojoj djeci lijepa imena. A najbolja imenu su ona koja nam je naš Poslanik a,s, prepuručio.

Allah dž,š, te voli, i zbog te ljubavi te je i stvorio, i dao ti najljepši lik. Znaj da si ti Allahu dž,š, drag, i zbog toga On te je stvorio i podario ti najljepši lik, kaže uzvišeni u suri Tin 4; Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem.

 لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ.

 Zatim kaže u suri Infitar 6-7-8.

يَا أَيُّهَا الْإِنسَانُ مَا غَرَّكَ بِرَبِّكَ الْكَرِيمِ, الَّذِي خَلَقَكَ فَسَوَّاكَ فَعَدَلَكَ, فِي أَيِّ صُورَةٍ مَّا شَاءَ رَكَّبَكَ.

O čovječe, zašto da te obmanjuje to što je Gospodar tvoj plemenit, koji te je stvorio – pa učinio da si skladan i da si uspravan – kakav je htio lik ti dao?

Allah dž,š, te voli i zbog toga te je odabrao između ostalih stvorenja. On uzvišeni te je počastio, dao ti privilegije i odabrao te od ostalih stvorenja. O ovome uzvišeni kaže u suri Isra 70;

وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَىٰ كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلًا.

Mi smo sinove Ademove, doista, odlikovali; dali smo im da kopnom i morem putuju, i opskrbili ih ukusnim jelima, i dali im velike prednosti nad mnogima koje smo stvorili.

Allah dž,š, te voli i zbog toga te je počastio da budeš Njegov namjesnik na Zemlji. Znaj da te uzvišeni toliko voli i zbog te ljubavi te je stvorio u najljepšem liku, uzvisio te iznad ostalih stvorenja, i odabrao te da budeš Njegov namjesnik na Njegovoj Zemlji, ti si Njegov ambasador, graditelj, o ovome uzvišeni kaže u suri Bekare 30;

وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً.

A kada Gospodar tvoj reče melekima: “Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!”

Allah dž,š, te voli i zbog te ljubavi prema tebi, ostavio ti je u emanet, u povjerenje da obaviš svoj zadatak i svoju zadaću. Znaj da te uzvišeni voli i zbog te ljubavi prema tebi učinio te je da gradiš i izgrađuješ planetu Zemlju, i zbog te ljubavi ti je ostavio u emanet i povjeri ti da preneseš misiju cijelom čovječanstvu.

Allah dž,š, je ponudio tu misiju nebesima, Zemlji, planinama i ostalim, ali su svi odbili, jer je to izvan njihove mogućnosti da se dostavi kako treba.

Tako da je jedino čovjeku preostalo da preuzme taj emanet i da ga prenese na ostale, jer je jedini čovjek taj koji se osjeća odgovornim za dostavu misije islama cijelom čovječanstvu. Kaže uzvišeni u suri Ahzab 72;

إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَن يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنسَانُ ۖ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا.

Mi smo nebesima, Zemlji i planinama ponudili emanet, pa su se ustegli i pobojali da ga ponesu, ali ga je preuzeo čovjek – a on je, zaista, prema sebi nepravedan i lahkomislen.

Allah dž,š, te voli i zbog te ljubavi te zamolio da dostaviš poruku. U suri Ali-Imran 104 uzvišeni kaže;

وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ ۚ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ.

I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati – oni će šta žele postići. U suri Fussilet 33, uzvišeni kaže;

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ.

A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: “Ja sam doista musliman!”

Allah dž,š, te voli i zbog te ljubavi prema tebi, odabrao te je da budeš svjedok. Na kijametskom danu On uzvišeni želi da posvjedočiš protiv ostalih stvorenja. Uzvišeni nas je učinio sredinskim tj, umjerenim narodom (ummetom), u suri Bekare 143, uzvišeni o ovome govori:

وَكَذَٰلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِّتَكُونُوا شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ وَيَكُونَ الرَّسُولُ عَلَيْكُمْ شَهِيدًا.

I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da poslanik bude protiv vas svjedok. U suri Hadž 78, uzvišeni kaže;

هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ ۚ مِّلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ ۚ هُوَ سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمِينَ مِن قَبْلُ وَفِي هَٰذَا لِيَكُونَ الرَّسُولُ شَهِيدًا عَلَيْكُمْ وَتَكُونُوا شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ.

On vas je izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, i u ovom Kur’anu, da bi Poslanik bio svjedok protiv vas, i da biste vi bili svjedoci protiv ostalih ljudi.

Imam Sedin Agić

20 April 2012

28 Džumadel ula 1433

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s