Harun Ar-Rašid 170-194

Harau Ar-Rašid

Halifa Harun Ar-Rašid je postao halifa u mjesecu Rebiul Evvela 170 pa sve do Džumadel Ahira 194 hidžretske godine, a imao je svega 25 godina. Harun Ar-Rašid je često obavljao namaz (puno vremena je provodio klanjajući namaz) hadž je obavio 9 puta tokom svoje vladavine i to; 170, 173, 174, 175,177, 180, 181,186,188.

Kada bi krenuo da obavi hadž sa njim bi krenula i mnogu ulema i učenjaci no, međutim  ako ne bi te godine išao na hadž, on bi poslao  300 ljudi umjesto njega sa svim potrebštvinama za put i poslao bi sa njima i kisvu (prekrivač) za Kabu.

Ono što je još poznato za Harun Ar-Rašida je da je on jedne godine obavljao hadž a druge provodio u pohodu. Imam Taberi je rekao; obavio je sedam pohoda, opremio je 20 vojnih pohoda na kopnu i na moru.

Njegova plemenitost

Fudajl ibn Ijad r,a, kaže; Najviše nas je zabrinjaval smrt Haruna Ar-Rašida, vodio je brigu o neredima i iskušenjima, Ja sam molio Allah dž,š, da mu podari duži život, više nego meni. Kad je preselio halifa Harun pojavili si se razni neredi i nesuglasice, tad u to vrijeme se pojavila fitna ”da je Kur’an stvoren”pa smo znali zbog čega se Fudaj bojao Harunove smrti.

Njegovo preseljenje na ahiret

Usnio je u san u kom je vidio svoju smrt, vidio je u ruci crvenu prašinu (zemlju) neko reče; ovo je zemlja emirul mu’minina, kada je Harun krenuo prema Horosanu i dok je prolazio pored mjesta ”Tus” tu se razbolio, reče svojim slugama da mu donesu malo zemlje sa tog mjesta, kad su mu donjeli zemlju bila je crvena i rekao je; ovo je ono što sam vidio u snu, tako mi Allaha.

Zatim je naredio da mu iskopaju kabur još za njegovog života, proučili su hatmu, cijeli Kur’an, zatim su ga donjeli do kabura da vidi i rekao je; Ovo ti je kraj o sine Ademov, zatim je zaplakao, preselio je nakon tri noći poslije toga.

Raskoš i ugodan život za vrijeme njegove vladavine

Harun Ar-Rašid bi pogledao u nebesa i rekao bi; pusti kišu kad god hoćeš, jer će mi doći haradž (pozez) tako da je ”bejtul mal” (kasa) u vrijeme Haruna Ar-Rašida iznosila  70 miliona i 150 hiljada dinara.

prevod i obrada teksta:

Imam Sedin Agić

24 April 2012

03 Džumadel Ahir 1433

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s