Nešto o Nasradin hodži

Nešto o Nasradin hodži

Nasradin-hodža – Otac turskih humorista, kako nazivaju Nasradina (Nasreddin Hoca), bio je vrlo interesantna ličnost i o njemu postoji mnoštvo anegdota. Pored Turske, u kojoj se rodio, priče o Nasradinu se mogu čuti i kod nas, u Bugarskoj, Kavkazu, u Arabiji… U svim tim zemljama Nasradin je predstavljen kao veseljak, šaljivdžija, a njegov humor je vedar, optimistički. Ma šta ga snašlo u životu, Nasradin-hodža ne očajava. Dolaskom Turaka u naše krajeve postao je popularna ličnost i kod nas, ponajviše zbog toga što je njegov humor bio izraz narodnog duha, a otuda i najbliži narodu. Njegov humor prenosio se što usmenim, što pismenim putem i još od XIII vjeka, pa do današnjih dana sačuvao je svoju vrijednost.

U srcu Anadolije – Grad u kome je Nasradin-hodža živio (1208-1285) zove se Akšehir (Akşehir), što u prijevodu znači “bijeli grad”. On se nalazi na južnom dijelu srednje Anadolije, u azijskom dijelu Turske, na obali istoimenog jezera. Ima oko 60.000 stanovnika.

Centar sveta – Nasradinov mezar nalazi se u Akšehiru i Turska je riješila da od ovog malog zabačenog mjesta napravi kulturni i umjetnički centar. Već je napravljen “Nasradinov kulturni centar” u slavu ovog šaljivog hodže koji je prenio slavu Turske van granica svoje zemlje. U okviru toga, u Akšehiru je 1973. održani prvi međunarodni festival karikature. Tako je počela da se ostvaruje ideja da Akšehir postane centar svijeta, kao što je to napisano u jednoj staroj priči o Nasradinu. Pitali ljudi hodžu gdje je centar svijeta, a on im reče: “Evo, ispod kopita zadnje noge mog magarca, pa pogledajte!” Pošto se niko nije usudio da podigne nogu magarcu, centar svijeta je ostao u Akšehiru.

Imat će te priliku upoznati se  sa mudracem i humoristom kroz priče koje će obilovati na ovoj stranici. Mnogo se spekuliše o tome da li su doista sve priče, vezane za njega, baš vjerodostojno prenijete od njega.. O tome jasan odgovor ne možemo dati. Sigurno je da je Nasradin živio u Akšehiru, i bio poznat po  mudršćcu i humoru.. Nije isključena mogućnost da su mu generacije vremenom pripojile neku mudru priču. Međutim mi nismo ovdje da bi to utvrdili, cilj nam je podijeliti mudrost sa vama i nasmijati vas, na lijep i umjeren način.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s