Današnja hutba (11 Maj-2012 / 20 Džumadel Ahir 1433)

Hikmet ili mudrost

Danas ćemo govoriti na temu ”Mudrost” riječ koja se spominje u Kur’anu. Allah d,š, nam govori u suri Bekare ajet 269;

 يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَن يَشَاءُ ۚ وَمَن يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرًا كَثِيرًا ۗ وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ.

On daruje (mudrost) znanje onome kome On hoće, a onaj kome je (Mudrost) znanje darovano – darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni. Ali bin Ebi Talib r,a, prenosi od Ibn Abbasa r,a, da je rekao; To je znanje o Kur’anu, kao na primjer; ono što je jasno (Muhkem) i ono što nije jasno (Mutešabih), ono što derogira i ono što je derogirano, šta je dozvoljeno (Halal) i što je zabranjeno (Haram). Tefsir At-Tabari.

Ibn Merdevije navodi od Ibnn Mesuda r,a, koji prenosi od Poslanika da je rekao; Najviša mudrost je strah od Allaha dž,š. Lejs ibn Sulejm kaže; to je znanje, razumjevanje i Kur’an.

Dakle izvor mudrosti je uzvišeni Allaha, On je taj koji daje mudrost kome hoće, a ko god bude počašćen sa mudrošću, taj je zaista darovan sa velikim dobrom. Svi dobro znamo da uzvišeni Allah ima 99 lijepih imena, jedno od tih imena je i El-Hakim Mudri. Kod Allaha je sva mudrost i nema kraja, i ova osobina (atribut) je spojen sa ostalim imenima, kao na primjer; Azizul Hakim, Alimun Hakim, Habirun Hakim itd.

Tako je uzvišeni taj Koji odabire od svojih robova kome će podariti mudrost, tako su odabrati Poslanici a,s, i njima je data mudrost, da pokažu narodima pravi put, da ih izvedu iz tmina u svjetlo. Spomenut ćemo par primjera iz kur’ana.

  1. Kad je u pitanju Ibrahim a,s, Allah dž,š, je podario njemu i njegovoj porodici Knjigu i Mudrost. U suri Nisa 45 Allah dž,š, kaže;

أَمْ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَىٰ مَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ ۖ فَقَدْ آتَيْنَا آلَ إِبْرَاهِيمَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَآتَيْنَاهُم مُّلْكًا عَظِيمًا.

Ili bi ljudima na onome što im je Allah iz obilja Svoga darovao zavidjeli. A Mi smo Ibrahimovim potomcima Knjigu i Mudrost dali, i carstvo im veliko darovali.

  1. Kada je u pitanju Davud a,s, Allah dž,š, mu je podario kraljevstvo (vlast) i dao mu je Mudrost, da uputi svoj narod, u suri Bekare 251 uzvišeni kaže;

فَهَزَمُوهُم بِإِذْنِ اللَّهِ وَقَتَلَ دَاوُودُ جَالُوتَ وَآتَاهُ اللَّهُ الْمُلْكَ وَالْحِكْمَةَ وَعَلَّمَهُ مِمَّا يَشَاءُ ۗ وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُم بِبَعْضٍ لَّفَسَدَتِ الْأَرْضُ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ ذُو فَضْلٍ عَلَى الْعَالَمِينَ.

I oni ih, Allahovom voljom, poraziše, i Davud ubi Džaluta, i Allah mu dade i vlast i vjerovjesništvo (Mudrost), i nauči ga onome čemu je On htio. A da Allah ne suzbija ljude jedne drugima, na Zemlji bi, doista, nered nastao – ali, Allah je dobar svim svjetovima.

  1. Kada je u pitanju Isa a,s, Allah dž,š, mu je takođe podario Mudrost da bi ljudima pokazao pravi put, i da bi im presudio u svim njihovim sporovima. Kaže uzvišeni u suri Zuhruf 63.

وَلَمَّا جَاءَ عِيسَىٰ بِالْبَيِّنَاتِ قَالَ قَدْ جِئْتُكُم بِالْحِكْمَةِ وَلِأُبَيِّنَ لَكُم بَعْضَ الَّذِي تَخْتَلِفُونَ فِيهِ ۖ فَاتَّقُوا اللَّهَ وَأَطِيعُونِ. إِنَّ اللَّهَ هُوَ رَبِّي وَرَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ ۚ هَٰذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ.

A kad je Isa očita znamenja donio, on je rekao: “Donosim vam Mudrost i dolazim da vam objasnim ono oko čega se razilazite. Zato se Allaha bojte i Meni se pokoravajte.

  1. Što se tiče Lukamana njegov nadimak je još i ”Lukman El-Hakim” Mudri Lukman. Allah dž,š, je objavio sura koja nosi njegovo ime sura Lukman, i u toj surni nam uzvišeni govori da mu je podario Mudrost koju je on koristio dok je upućivao dove. Kaže uzvišeni u suri Lukman 12;

وَلَمَّا جَاءَ عِيسَىٰ بِالْبَيِّنَاتِ قَالَ قَدْ جِئْتُكُم بِالْحِكْمَةِ وَلِأُبَيِّنَ لَكُم بَعْضَ الَّذِي تَخْتَلِفُونَ فِيهِ ۖ فَاتَّقُوا اللَّهَ وَأَطِيعُونِ. إِنَّ اللَّهَ هُوَ رَبِّي وَرَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ ۚ هَٰذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ.

A Mi smo Lukmanu Mudrost darovali: “Budi zahvalan Allahu! Ko je zahvalan, čini to u svoju korist, a ko je nezahvalan – pa, Allah je, zaista, neovisan i hvale dostojan.

  1. A što se tiče našem zadnjeg Poslanika Muhammeda a,s, kojeg je uzvišeni odabrao i poslao njegovom narodu, bio je jedan od njih, jedinstveno pravilo je da im kazuje čita Allahove dž,š, ajete, da svakog obavjesti o poruci, da ih očisti i da ih poduči Knjizi i Mudrosti, u suri Ali-Imran 163 Allah dž,š, kaže;

لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِن كَانُوا مِن قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ.

Allah je vjernike milošću Svojom obasuo kad im je jednog između njih kao poslanika poslao, da im riječi Njegove kazuje, da ih očisti i da ih Knjizi i Mudrosti nauči, jer su prije bili u očitoj zabludi.

  1. Allah dž,š, naređuje i porodici Poslanikovoj (njegovim ženama,, majkama pravovjernika) da uče i čitaju Allahove ajete, i da izučavaju Mudrost. Uzvišeni kaže u suri Ahzab 34;

وَاذْكُرْنَ مَا يُتْلَىٰ فِي بُيُوتِكُنَّ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ وَالْحِكْمَةِ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ لَطِيفًا خَبِيرًا.

I pamtite Allahove ajete i Mudrost, koja se kazuje u domovima vašim – Allah je, uistinu, dobar i sve zna.

  1. Čak i kad pozivamo druge u islam i kad sa njima raspravljamo naređuje nam se da ih pozivamo sa Mudrošću, i lijepim savjetima. Kaže uzvišeni u suri Nahl 125;

ادْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ ۖ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَن ضَلَّ عَن سَبِيلِهِ ۖ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ.

Na put Gospodara svoga Mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima ne najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji su na Pravome putu.

Zašto nam je danas u modernom dobu i modernom svijetu, sve nam je moderno, zašto nam treba mudrost? Zapamtite da bez mudrosti nama nema spasa, kada vidimo da svijet propada u i na svakom polju, Socijalnom planu, odgojno-obrazovnom, kuturnom, bračnom, vojnom, ekonomskom, političkom itd. E zato nam je potrebno da izučavamo Allahovu dž,š, Knjigu i Sunnet Njegovog Poslanik akojeg je Poslano kao Milost svjetovima.

Ako se budemo utapali u sve sisteme svijeta a ne sistem Allah dž,š, onda nam se piše propast i to sami sebe bacamo u propast, a Allah nam naređuje i ne bacajte samo sebe u propast, zaista je Allah prema vama milostiv.

Zato nam je potrebno da se vratimo Allahu dž,š, da izučavamo Njegovu Knjigu i Sunnet Poslanika Muhammeda a,s, jer su to ne-iscrpne dvije Mudrosti iz kojih učimo kako biti dobar političa a ujedno i iskreni Allahov rob, kako biti uspješni bitnis-men a ujedno i dobar muslima, kako biti uspješni vođa a ujedno i dobar muslima, kako biti dobar otac, majka, sin, kćerka, a biti musliman.

Molim Allah da nam pomogne i da izučavamo Allahovu Mudru Knjigu, i da slijedimo Njegove naredbe a da se klonimo Njegovih zabrana. Amin ja Rabbel Alemin.

Imam Sedin Agić

11 Maj 2012 – 20 Džumadel Ahir 1433.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s