Veliki grijeh ne postiti mjesec Ramazan, i ne obaviti Hadž, kad je se u mogućnosti 6 dio

Veliki grijeh ne postiti mjesec Ramazan, i ne obaviti Hadž, kad je se u mogućnosti

6 dio

Bismillahi Rahmani Rahim, hvala Allah dž,š, koji nas je počastio dinom i imanom, hvala Allah dž,š, koji nam je Poslao Poslanika Muhammeda a,s, hvala Allah koji nas je odabrao da budemo muslimani, donosimo salavat i selam na Poslanika Muhammeda a,s, na njegovu porodicu, čestite ashabe i na sve sljedbenike islama.

Kao što smo započeli govoriti na temu veliki grijesi, danas odnosno večeras govorimo o dvije vrste tih velikih grijeha, i sama riječ nam govori da je nešto veliko i da se radi o velikoj opasnosti ukoliko se desi da se izostavi ili napusti bez opravdanog šerijatskog razloga.

U prijašnjim predavanjima smo govorili o; Širk, zatim bez pravno ubijanje, Gatanje ili sihr, ne obavljanje namaza, ne davanje zekata i danas; ne postenje u ramazanu i ne obavljanje hadža onda kada se ukaže prilika za to.

  1. Mrsenje u danima ramazana; svi dobro znamo onaj hadis kog smo bezbroj puta citirali, Islam se gradi na pet temelja; Izgovarati kelime i šehadet (uz praktikovanje i potvrđivanje djelima, jer nije dovoljno samo izgovoriti šehadet) klanjati pet puta na dan, davanje zekata, post mjeseca ramazana, i odlazak na hadž ako je insan u mogućnosti. Ovaj hadis je vjerodostaojan.

Dakle ramazan je temelj islama, a namjerno ne postiti je veliki grijeh. Allah dž,š, je rekao u suri Bekare 183-184;

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ. أَيَّامًا مَّعْدُودَاتٍ ۚ فَمَن كَانَ مِنكُم مَّرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ ۚ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ ۖ فَمَن تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَّهُ وَأَن تَصُومُوا خَيْرٌ لَّكُمْ ۖ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ.

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu  isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.

Imam Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže prenose hadis u kom Poslanik a,s, kaže; Ko god se mrsi u danima ramazana bez opravdanog razloga (nema nekakve bolesti) nemože te dane napostiti kada bi postio cijelog života.

Abdullah ibn Abbas r,a, je rekao; Principi islama su tri; posvjedočiti da nema drugog Boga sem Allaha, obavljanje namaza, i post mjeseca ramazana. Ko god napusti jedno od njih postaje nevjernik.

  1. Ne obavljanje hadža kad je se u mogućnosti; kaže uzvišeni u suri Ali Imran 96-97;

إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِّلْعَالَمِينَ. فِيهِ آيَاتٌ بَيِّنَاتٌ مَّقَامُ إِبْرَاهِيمَ ۖ وَمَن دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا ۗ وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا ۚ وَمَن كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ.

Prvi hram sagrađen za ljude jeste onaj u Mekki, blagoslovljen je on i putokaz svjetovima. U njemu su znamenja očevidna  mjesto na kojem je stajao Ibrahim. I onaj ko uđe u nj treba biti siguran. Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje  pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome.

U hadisu kog bilježi Imam Tirmizi rekao je Poslanik a,s, Ko je god u mogućnosti da obavi hadž, a to ne uradi,  neka odabere kako će umrijeti da li kao kršćanin ili židov, zato što uzvišeni kaže; Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti. Said ibn Džubajr r,a, je rekao; Ako bi imao bogatog komšiju i bude umro a nije obavio hadž, ja mu nebi nikada klanjao dženazu.

Molim Allah dž,š, da nam poveća iman i vjerovanje, da nam podari ljubav i želju prema Bejtullahu, molim Allah da nas uputi i da mu budemo pokorni Amin ja Rabbel Alemin.

Imam Sedin Agić

12 Maj 2012 / 21 Džumadel Ahir 1433

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s