Nije čudno

Nije čudno

U ime Allaha Milostivog Samilosnog, hvala Allah na svemu. Hvala Allah na blagodatima kojim nas je obasuo, donosimo salavat i selam na Poslanika Muhammeda a,s.

Posmatrajući situaciju u kojoj se mi danas nalazimo, u kom vremenu i kakvoj situaciji, samo može povećati vjerovanje i ubjeđenje, no međutim nije to slučaj sa svima, nekim povećava zabludu, nekima bogatsvo, nekima broj na računa, itd.

Pa šta je onda čudno? a šta je još čudnije? Čudno je vrijeme u kom se nalazimo ali je još čudnije stanje ljudi. Jedne prilike Imam Šafija bio je upitan; Šta je vadžib (preče) i šta je evdžeb (preko preče)? Šta je Adžib (čudno) a šta je Eadžeb (još čudnije)? Pa je Imam odgovorio; preko je potrebno učiniti tevbu (pokajanje) ako čovjek zgriješi. Ali je preče ostaviti i napustiti griješenje. Zatim je rekao; Čudna je promjena vremena u kom se nalazimo ali je još čudnije kako se narod mjenja u tom vremenu.

Zato i ja kažem čudno jest stanje ummeta ali smo mi još čudniji, jer ako nešto nije uredu onda bi trebao svako od nas da poradi na sebi, da se preispita, da se obračuna šta radi, gdje radi, kako radi, itd. Isto i za staanje naših bošnjaka istočnjaka, nažalost, većina ih je se dobro snašla u USA, mašallah, to netrena komentarisati, preko 50% ih ima kuću u USA. Ne samo u USA već mnogi imaju i u BiH, što je za svaku pohvalu.

Dakle onako zaključak bi bio da je dobro i dobor su se snašli kad je u pitanju materijalni svijet, ne međutim šta je sa duhovnim, dakle konkretno vjera? Oko toga ima dosta polemike, dosta rasprave koja nevjerujem da će biti od koristi, niti vjerujem da će donijeti boljitak ummeta općenito.

Zašto su bošnjaci uspavani, kad je upitanju njihova domovina, nije na riječima, raspravlja se o tome punom parom, no međutim na djelu, kao i inače mi bošnjaci, jezik je predug dok je djelo pokratko. Sad trenutno je aktuelno glasanje za Srebrenicu, zašto su muslimani istočnjaci zakazali na tom polju, iako su oni ti koji su najviše pretrpjeli, izdati jesu, sve se odigralo preko njihovih leđa, no međutim pouku su slabo primili, mnogi su poklekli i predali se.

Zašto dozvoliti da sutra dođe jedan od srba koji će govoriti sa govornice o Srebrenici u kojoj je počinjen GENOCID, a oni to negiraju, mnogi će biti spremni da komentarišu jer inače je to taako kod nas. No kad se ukaže prilika  za glad ti ga nedaš ali ipak si spreman reći zašto su mu dozvolili i to je velika nepravda.

Koliko je tog naroda glasalo na prošlim izborima? Od kako se navode brojke pola miliona, glasalo je dvije hiljade, ipak to je previše za srebreničane, jer treba odvojiti vrijeme kojeg nemaju baš dovoljno. Koliko posto glasa istočnjaka, za Srebrenicu? Koliko ih ima cipsovu ličnu kartu, a koliko ih ima sa USA pasošom?

Kako probuditi svijest kod tog naroda koji je trebao biti vodeći po pitanju jedinstva, zajednice, slaganja, vjerovanja, ubjeđenja itd. Zašto taj narod želi loš završetak Srebrenice, zašto je predaju dušmanima bez cijene? Svako ko ne da svoj glas za Srebrenicu on ju je iznevjerio, prodao ju je bez dinara. Ne međutim koliko imamo svijesti o svojoj domovini.

Nažalost, ovih dana je i suđenje zločincu, zlikovcu, ubici, silovatelju, krvniku, i najedan put su to zaustavili. Pa zar onoliko dokaza protiv njega ima pravo da se brani? Izazivao je majke koje su ostale same bez muževa, očeva, sinova, itd, nije bilo toliko čudno, koliko smo mi muslimani čudni, oni imaju pravo, dok mi imamo pravo da budemo ujedinjeni, i tek tada će pravda doći, a sve ovo je ismuijavnje muslimana na prostorima balkana, a posebno srebreničana.

Prekinuto suđenje je iz opravdanog razloga, jer smo mi sami sebi presudili, dok god pouku ne prihvatimo i vratimo se svojoj vjeri, mi na ovim prostorima nesmijemo izgubiti svoj identitet, a mnogi to jesu. Kada sagledam dublje stanje muslimana na ovim prostorima, uvidjet ćemo da je prava generacija od koje se nadalo da stanu na noge, oni su pali s nogu, tako da je mali veoma mali broj uspio u edukativnom smislu. Ostalo je završilo po fabrikama, što nije za odbacit, dobro snašli su se bar tu, ili kamionima, što je i to za pohvaliti, zatim treća grupa koja je završili po zatvorima što je za pohvaliti jer nisu ipak otišli daleko, ostali su uz svoje familije.

Nećemo spominjati podatke koji se kreću na ovim prostorima o uspješnim muslimanima koji su ipak postigli nešto i koji imaju lijep položaj u zajednici u kojoj se nalaze, jer nemožemo ih nabrojati! Ipak od slijedeće mladeži je očekivati puno više, ta mladež ako bude slijedila stope prvih tek tada nastaje haos, nered i smutnja, tada će se izgubiti identitet ali opet ne u cijelosti, jer očekujemo i treću grupu maleži koji će biti puno uspješniji ako Bog da, i nadat je se potpunom ujedinjenju muslimana na ovim prostorima.

Nažalost, na ovim prostorima nismo od prvi naučili ništa do cijepanje i nesloge, zato i u malim gradovima postoji i više od jedne džamije, a sve zbog interesa, nesloge i netrpeljivosti, nepodnosljivosti jednih prema drugima, a sve je to jedan narod, što je zanimljivo, do jučeš su isto preživljavali, i jedna se ostalo živo.

No, međutim nisu ni ovi drugi daleko, iz ostatak bosne, i tu je živi haos, svi oni žele da imaju džamiju onakvu kakva je bila u njihovom mjestu, gradu ili selu, i sve traže da se džamija prilagodi njima, ali oni ne žele da se prilagode džamiji.

Dosta toga je i neznanje, a neznanje je jedan od najvećih ljudskih neprijatelja, kako to i sam Poslanik a,s, kaže; Neznanje je bolest a lijek za tu bolest je pitanje, učenje nauka edukacija itd.

Dakle kad pogledamo ko je čudan mi muslimani ili oni nemuslimani? Nećemo u detalje objašanjvati šta se sve dešava jer je i sramota, ali jedino što mogu poručiti svakom iz srebrenice ili istočne bosne, glasaj za sutra bolje, uradi ono što je do tebe a rezultat je kod Allaha, ali ako to ne uradiš nemaš pravo ni da se žališ, i nek te je sram i stid ako ne glasaš.

Primi poruku, vrati se svojoj vjeri, kako bi dobio i dunjaluk i ahiret.

Imam Sedin Agić

Maj 18-2012 /27 Dumadel Ahir 1433

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s