Šta je bogobojaznost? Definicija bogobojaznosti

Bogobojaznost je; strah od Allaha dž,š, shodno znanju o Njemu i isto tako nada u Njegovu milost. Bogobojaznost je; i da shodno ispravnom znanju, činiš dobra djela isključivo u ime Allaha i da se kloniš činjenja zlih djela bojeći se Njegove kazne.

Bogobojaznost je; Činjenje onoga što je naređeno, klonjenje onoga što je zabranjeno i vjerovanje u ono s čim je došao Allahov Poslanik a,s. Bogobojaznost je; Pokoravanje Allah dž,š, i izbjegavanje neposlušnosti prema Njemu uzvišenom.

Alija r,a, je rekaoza bogobojaznost; To je strah od Allah dž,š, postupanje po naredbama Objave (Kur’ana) zadovoljstvo s malom nafakom, i pripremanje za dan povratka Allahu dž,š,.

Ibn Mes’ud r,a, je rekao; Bogobojaznost je; Stalno sjećanje na Allaha dž,š, pokoravanje Njemu i neizlaženje van grabica pokornosti Njemu uzvišenom, zahvalnost na blagodatima i čuvanje od nezahvalnosti. Bogobojaznost je; Da između sebe i Allahove dž,š, kazne načiniš pregradu (perdu) a to ćeš učiniti činjenjem dobrih djela.

Omer r,a, je rekao Ubeju ibn Ka’bu r,a,; Opiši mi bogobojaznost; Ubejj ga upita; jesi li ikad proplazio trnovitim putem? Omer r,a, reče; Jesam. Ubejj r,a, upita; I šta si činio? Omer r,a, reče; Pazio sam se i bio sam oprezan. Ubejj r,a, mu reče; To je primjer bogobojaznosti.

Aid El-karni

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s