Današnja hutba – Maj 25-2012 (04 Redžab 1433)

Način sticanja berićeta – berićet u našem životu

Živimo u vremena u kojem smo uznapredovali u svim sferama života, ovakvo nešto nismo vidjeli u ranijim genercijama, nismo vidjeli ovakav razvitak i napredak u ranijim civilizacijama. Dakle živimo u savremenom dobu, koji nas zapanjuje sa raznim svojim ukrasima. Ali i pored takvog napredka niko nam ne garantuje sreću, smiraj, kao što je to bilo kod prvih generacija.

Postoji stvar koja je jako važna, i bez koje nema značenja naš život, a šta bi to moglo biti bez čega se nemože? Bez čega nema sreće i mira, to je draga braćo berićet, berićet u našem životu. Koja je vrijednost vremena ako nema berićeta u njemu? Koja je fajda i korist u nauci ako nema berićeta u njoj? Kokve fajde ima hrana koju jedemo i pijemo, ako u njoj nema bereketa? A šta je to bereket?

والبركة: هي ثبوت الخير الإلهي في الشيء؛ فإنها إذا حلت في قليل كثرته، وإذا حلت في كثير نفع، ومن أعظم ثمار البركة في الأمور كلها إستعمالها في طاعة الله عز وجل.

Bereket je utemeljenje (učvršćivanje) hajra (dobrote) od Allaha dž,š, prema svome robu; pa ako bude bereketa u onome što je malo, ona će ga povećati, a ako bude u onome što ima puno, bit će od koristi, a najveći plodovi berićeta u svim stvarima su oni koji se koriste u pokornosti Allahu dž,š.

Uzvišeni je rekao u suri Earaf 96;

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَىٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِم بَرَكَاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَٰكِن كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُم بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ.

A da su stanovnici sela i gradova vjerovali i grijeha se klonili, Mi bismo im blagoslove i s neba i iz zemlje slali, ali, oni su poricali, pa smo ih kažnjavali za ono što su zaradili. Zatim uzvišeni kaže u suri Talak 2-3;

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا. وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ.

A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći, i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio. Zatim Poslanik a,s, je rekao;

عن عمر بن الخطاب رضي الله عنه ، أن رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم قال : ” لو أنكم توكلتم على الله حق توكله لرزقكم كما يرزق الطير تغدو خماصا وتروح بطانا ” . هذا حديث صحيح الإسناد ولم يخرجاه.

Prenosi Omer ibn al-Hattab r,a, da je Poslanik a,s, rekao; Da se vi oslanjate istinski na Allaha, dž,š, On bi vas hranio kao što ptice hrani ujutro odlaze gladne, a naveče se vraćaju site (spavaju gladne, a lete site)”(Tirmizi). Halal zarada; Poslanik a,s, je rekao;

عن أبي هريرة قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ( إن الله تعالى طيب لا يقبل إلا طيبا وإن الله أمر المؤمنين بما أمر به المرسلين فقال تعالى: ( يَا أَيُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا إِنِّي بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِيمٌ). وقال تعالى: ( يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ). ثم ذكر الرجل يطيل السفر أشعث أغبر يمد يديه إلى السماء يا رب يارب ومطعمه حرام ومشربه حرام وملبسه حرام وغذي بالحرام فأنى يستجاب له) رواه مسلم.

Ebu Hurejre r,a, prenosi da je Psolanik a,s, rekao; Zaista je Allah dž,š, dobar i ne prima ništa osim dobrog. Allah je naredio Mu’minima ono što je naredio Murselima (Poslanicima), rekao je uzvišeni; O poslanici, dozvoljenim i lijepim jelima se hranite i dobra djela činite, jer Ja dobro znam što vi radite! (Mu’minun 51). O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ta vi se samo Njemu klanjate! (Bekare 172). Zatim je Poslanik a,s, spomenuo čovjeka koji je prljav, i koji podiže ruke ka nebu i govori; Gospodaru! O Gospodaru!’ A njegova hrana i piće njegovo i odjeća njegova su na haram način stečeni i othranjen je haramom, pa kako da mu se dova primi. Muslim.

Enes ibn Malik, r.a., je rekao Allahovom Poslaniku: “Poslaniče, traži od Allaha da budem od onih čija se dova prima!“ Poslanik mu reče: “O Enese, zarađuj na pošten i halal način, biće ti dova primljena, jer zaista kada čovjek pojede jedan haram zalogaj, dova mu se ne prima četrdeset dana.“ (Taberani)

Prenosi Ebu Hurejra, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: Čuvaj se harama, bićeš najpobožniji; budi zadovoljan sa onim što ti je Allah udijelio, bićeš najbogatiji; čini dobro svojim komšijama, bićeš vjernik; želi ljudima ono što želiš sebi, bićeš musliman, i: nemoj se previše smijati, jer prevelik smijeh umrtvljuje srce.“ (Tirmizi)

Zahvala Allahu dž,š, na blagodatima. Kaže uzvišeni u suri Ibrahim 7.

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ.

I kad je Gospodar vaš objavio: ’Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti’.”

Djeljenje sadake; Poslanik a,s, je rekao u hadis kudsiju.

عن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول الله – صلى الله عليه وسلم قال : قال الله : أَنْفِق يا ابن آدم أُنْفِق عليك ) رواه البخاري ومسلم(

Ebu Hurejre r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao; daji o sine Ademov, i ja će tebi dati. Buhari i Muslim.

Rano ustajanje; Poslanik a,s, je rekao;

عن صخر الغامدي قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: اللهم بارك لأمتي في بكورها. رواه ابن ماجة, و أحمد.

Sahr el-Gamidi prenosi da je Poslanik a,s, rekao; O Allahu podaj berićeta mom ummetu u ranjenju. Ahmed.

Ako insan ne razumije šta je bereket, čovjek može živjeti u dvorcu i palači njemu će biti kao da je u zatvoru, jer je taj insan lišen bereketa. Bereket je kada je insan zadovoljan, ako ima bogatsvo on je zadovoljan, čak mu njegovo bogatstvo može koristiti i nakon smrti. Čovjek može osjetiti bereket u hrani, a to je da jede veoma malo a da bude sit. Bereket u znanju je da te vodi ka pravom putu i korisnim djeloma.

Bereket u hanumi je da te podsjeti na Allaha, i da bude pokorna Allahu dž,š, i da čuva svoje stado, bereket u djeci je da su ti poslušna, kad se od njih nešto zatraži, a pokorni su svome Stvoritelju. Bereket u kući je ako se spominje Allahovo ime i ne krše se Njegovi propisi u toj kući. Bereket u poslu je ako te ne odvraća od Allahovog puta, svaka zarada je dobra samo ako je na halal način zarađena.

Međutim mi živimo u vremenu gdje patimo od nedostatka bereketa, ljudi misle da je gomilanje bogatsva, ili brojčanost djece, to je bereket, ali ako pogledamo ustvarnosti; vidjet ćemo onih koji su bogati, nemaju berićeta u svom bogatstvu. Ili oni koji imaju svu mušku djecu, vidimo u kakvim su problemima i da nema bereketu u njima. Uzvišeni kaže; Vaše bogatsvo i vaša djecu su samo iskušenje. Zatim kaže; O vjernici, žene vaše i djeca vaša su neprijatelji vama, pa se pripazite.

Danas su drugačija vremena od onih kada je živjela prva generacija, kada su uživali u bereketu i bili zadovoljni sa malo.

Molim Allaha dž,š, da nam podari bereketa u svemu, i da nas uputi na pravi put. Amin.

Imam Sedin Agić

Maj 25-2012

04 Radžab 1433

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s