Današnja hutba (08 Juni 2012/18 Redžeb 1433)

Savremeni izazovi u imanju

Kako mi danas gledamo na bogatsvo, kako gledamo na imanje, kako gledamo na užitak kojim smo počašćeni? Da li nam je to cilj u životu? Ili to smatramo samo sredstvom koje će nas približiti istinskoj sreći i zadovoljstvu Allaha dž.š.? Da li to bogatsvo pomaže da budemo pokorniji i poslušniji Allahu dž,š, ili nas udaljava od Allaha dž,š, i našeg glavnog cilja u životu. Allah dž,š, kaže u suri Zarijat 56;

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ.

Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju. Zatim nam uzvišeno govori u suri Munafikun 9;

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُلْهِكُمْ أَمْوَالُكُمْ وَلَا أَوْلَادُكُمْ عَن ذِكْرِ اللَّهِ ۚ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ.

O vjernici, neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha. A oni koji to učine, biće izgubljeni. Doziva nas gospodar svjetova da nas imanje koje nam je On podario ne zavede i odvrati od Njegovog spominjanja, jer ko tako postupi on je gubitnik.

Koliko je onih koji su bili bez posla koji su tražili posao molići se gospodaru uzvišenom, ali kad im je podario iz milosti svoje oni su Ga zaboravili. Koliko često se sjetimo i zahvalimo na blagodatima koje nam je podario? koliko često posjećujemo ona mjesta koja On dž,š, voli, a Njegove kuće su džamije i to su mu najdraža mjesta, a naj-mrža mjesta su pijace, trgovine molovi itd. Pa preispitaj se gdje više ideš i šta više posjećuješ?

Znajte da ima ljudi kojima je veća briga materijalizam i bogatsvo nego on sam sebi, a ne kamoli neko drugi, roditelji porodica ili djeca, a da o zajednici i ne govorimo. Ako vodimo brigu samo o sebi, to bi nas moglo koštati da izgubimo osjećaj za milost, ljubav, pažnju i dobročinstvo (IHSAN).

Kako se zaštiti od pohlepe? Spomenut ću neka sredstva a to su: 1. Prije svega moramo poštovati ono što imamo i sa čim smo počašćeni, zahvaljivati Allahu dž,š, na tim blagodatima, i tražiti da nas to imanje približi Allahu dž,š, i sačuva od zaborava na Njega.

Kada je Poslanik a,s, upitao Ebu Zerra r,a; O Ebu Zerre!

عن أبي ذر قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم يا أبا ذر أترى كثرة المال هو الغنى قلت نعم يا رسول الله قال فترى قلة المال هو الفقر قلت نعم يا رسول الله قال إنما الغنى غنى القلب والفقر فقر القلب. ورواه النسائي في الكبرى والحاكم في المستدرك. وهذا إسنادٌ ظاهره الصحة.

Jelde ti smatraš one koji imaju imanje i bogatstvo bogatim? Ebu Zerr reče; jest o Allahom Poslaniče. A Poslanik a,s, reče; Jelde ti smatraš one koji nemaju imanje i siromašni su ti ih smatraš siromašnim? Ebu Zer reče jest o Allahov Poslaniče. Zatim Poslanik a,s, reče; zaista, bogatstvo je bogatsvo srca, a siromaštvo je siromaštvo srca. Možeš imati koliko hoćeš ali ako nedaješ za allahovu vjeru, nemaš koristi od toga, čak ti je veća šteta.

2. Pokušajmo konstantno napominjati i sebe i svoju porodicu, da je bogatsvo samo sredstvo koje nam pomaže da činimo dobročinstvo, ali i da može biti čovjekova propast. Kaže uzvišeni u suri En’am 44;

فَلَمَّا نَسُوا مَا ذُكِّرُوا بِهِ فَتَحْنَا عَلَيْهِمْ أَبْوَابَ كُلِّ شَيْءٍ حَتَّىٰ إِذَا فَرِحُوا بِمَا أُوتُوا أَخَذْنَاهُم بَغْتَةً فَإِذَا هُم مُّبْلِسُونَ.

I kada bi zaboravili ono čime su opominjani, Mi bismo im kapije svega otvorili; a kad bi se onome što im je dato obradovali, iznenada bismo ih kaznili i oni bi odjednom svaku nadu izgubili.

3. Povećajmo svoju sadaku, tj; pomažimo i djelimo kako bi nam se umnožilo, jer je i Poslanik a,s, rekao; Imanje se ne umanjuje djeljenjem sadake. (ili sadaka ne umanjuje imanje).

قال رسول الله: مَا نَقَصَتْ صَدَقَةٌ مِنْ مَالٍ. أخرجه مسلم.

Kaže uzvišeni u suri Tevba 103;

خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ ۖ إِنَّ صَلَاتَكَ سَكَنٌ لَّهُمْ ۗ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ.

Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih, sigurno, smiriti. A Allah sve čuje i sve zna.

Molim Allaha dž,š, da nam pomogne da očistimo srca od pohlepe, molim Allaha dž,š, da nam podari bogatsvo u srcima i dušama, molim Allaha da nam podari imanje u rukama a da nas sačuva od imanja u srcima, molim Allaha da nam imanje i bogatsvo bude samo sredstvo koje će nas približiti Allahu dž,š, a da nebude u njemu naša propast i udaljavanje od Allaha, Amin ja Rabbel Alemin.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s