Današnja hutba (20 Juni 2012 / 09 Ša’ban 1433)

Oživljavanje mjeseca Ša’bana

U ovoim mubarek danima pokušajmo povećati bogobojaznost, sa izvršavanjem Njegovih naredbi i ostavljanjem Njegovih zabrana, nadajući se da ćemo zaslužiti Njegovo uzvišeno zadovoljstvo.

Za nekoliko hefti ako Bog da, dolazi nam godišnji gost, kojeg mnogi muslimani već odavno iščekuju, to je mjesec Ramazan. Ali prije ramazana ne bi trebali zaboraviti ni na ovaj mjesec u kom se sad nalazimo, a to je mjesec Ša’ban.

Mjesec Ša’ban donosi nam mnoge blagodati, mnoge koristi i mnoge prilike, da postignemo Allahovu dž,š, nagradu. Post u mjesecu Ša’banu nam dođe kao trening, zato bi bilo lijepo da ne izgubimo ovu priliku koja nam se nudi u mjesecu Ša’banu. Svaku priliku mi kao muslimani trebali bi maksimalno ikoristiti, na najbolji način, da bi eventualno povećali svoj stepen imana (vjerovanja) i umanjili svoje nedostatke.

Dragi muslimani! Mnogi od nas uživaju u životu, i imaju lijep odnos sa mnogim Allahovim stvorenjima, ujedno mnogi od nas su veoma uspješni u svome životu i imaju lijepu karijeru i lijepe položaje i lijepe poslove. Ali, da li to isto možemo reći da je naša veza, naša povezanost, naša konekcija, naša pažnja, ljubav, odnos itd, isto tako dobra sa Uzvišenim Allahom dž,š.?

Svako od nas čuva prijateljstvo, i gleda da ne bi uvrijedio svog prijatelja, da ne bi šta ražno rekao, uradio itd. A da li to isto radimo i kakvo nam je prijateljstvo sa uzvišenim Allahom, jel se iko upitao da li ja slučajno vrijeđam Gospodara svjetova? Jesam li šta uradio što On uzvišeni ne voli, i s čim nije Zadovoljan?

Da li provodimo vrijeme sa Allahom, odnosno sjećanjem (zikrom) na Njega? Koliko vremena provedemo sa prijteljom ili na bilo kom drugom mjestu. Ovo nam je prilika, zato pokušajmo je iskoristiti onoliko koliko je ko u mogućnosti.

Najbolji primjer nam je Resul Muhammed a,s; Imam Nesai bilježi od Usame bin Zejda r,a, koji je rekao; ”O Allahov Poslaniče! Nisam te vidio da postiš nii u jednom mjesecu kao što te vidim da postiš u (ovom) mjesecu (Ša’banu). Poslanik a,s, reče; ”Mjesec između Redžeba i Ramazana je mjesec kojeg ljudi zaboravljaju i zapostavljaju, a to je mjesec u kom se naša djela prezentiraju i uzdižu Allahu dž,š, Gospodaru svjetova, a ja volim da se moja djela prezentiraju i budu podignuta Allahu dok postim’‘.

Naša pokornost i naša poslušnost Allahu dž,š, je veza koja se ne može prekinuti, to je veza između stvorenja i stvoritelja. Moramo shvatiti da islam ne vodi brigu samo o mentalnom i fizičkom unapređenju i razvoju, nego islam vodi brigu i o našem spiritualnom (duhovnom) stanju. A ovo sve možemo postići obožavanjem Allaha dž,š, činjenjem ibadeta samo Njemu (odnosno robovanje samo Njemu). Allah dž,š, kaže u suri Ra’d 28;

الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللَّهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ.

One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah pomene, smiruju a srca se doista, kad se Allah pomene smiruju!.

Naše izvršavanje bilo kog djela, zahtjeva od nas trud i žrtvovanje. Pogotovo u današnjem vremenu, uvjek smo zauzeti, uvjek u potražnji, preokupirani smo dnevnim životnim obavezama, zato se od nas traži i zahtjeva da budemo više mudriji, da nas ovaj život ne zavara i da nas ne odvrati od Allahovog dž,š, puta.

Moramo naći vremena više za sebe, moramo se družiti sa Kur’anom, neka nam Kur’an bude brižni prijatelj, da ga više učimo i iščitavamo, da provodimo vremena u razmišljanju o Kur’anu i Kur’aniskim porukama. Isto tako provođenje vremena u noćnom namazu (opcijonalnom namazu), dok drugi spavaju.

Takođe mjesec Ša’ban je prilika da povećamo našu vezu i povezanost sa Uzvišenim Allahom dž,š. Da povećamo istigfar (traženje oprosta) spominjanje Allaha ili zikrenje itd. U najmanju ruku to možemo raditi poslije pet dnevnih namaza, prije spavanja, kad ustanemo, dok vozimo, sjedimo itd.

______________

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s