Današnja hutba Juli 06-2012 / 16 Ša’ban 1433

Dolazak mjeseca Ramazana

Draga baćo! budimo svjesni Allaha dž,š, imajmo na umu svog Gospodara Koji nas je stvorio, nemoj da zaboravimo svog Gospodara, kom ćemo se svi vratiti, obavljajmo sve Njegove naredbe i obaveze kojim nas Duži, i ostavimo i napustimo sve ono što nam je Zabranio. Iskoristimo ove mubarek dane, u mjesecu Ša’banu i dolazeći mjesec Ramazan u, pokornosti, budimo pokorni robovi kako bi uspjeli na oba svijeta.

Dozvolite mi da započnem sa jednom interesantnom pričom, priča je o mužu i ženi (hanumi). Čovjek koji se odmarao na krevet pored svoje voljene hanume. Muž reče ženi; ženice moja, dozvoli mi da provedem noć u ibadetu (klanjajući) hanuma reče; Ali ja volim da budem u tvojoj blizini, kao što volim da tebi udovoljim i onome što ti voliš.

Ustade muž na noge te uze abdest, a zatim poče da klanja (noćni namaz), zatim poče da plače u namazu sve dok mu lice nije postalo vlažno, zatim je nastavio plakati sve dok mu i brada nije postala vlažna, zatim je još plakao sve dok nije suzama nakvasio i pod.

Draga braćo, ovaj čovjek je naš Poslanik a,s, a ta čestita hanuma je Aiša r,a, supruga našeg Poslanika a,s.

Zatim je Bilal r,a, došao da uči ezan; pa kad je ugledao kako Poslanik a,s, plače, upita ga; Zašto plačeš o Allahov poslaniče, kad su ti i sadašnji i prijašnji grijesi oprošteni? Poslanik a,s, mu reče; Pa zar da ne budem zahvalni rob! Ovaj hadis bilježi Ibn Hibban u svome sahihu u poglavlju Rekaik. Kao i Imam Muslim isto od Aiše r,a, sa sličnim tekstom.

لَمَّا كَانَ لَيْلَةٌ مِنَ اللَّيَالِي ، قَالَ ” يَا عَائِشَةُ ذَرِينِي أَتَعَبَّدُ اللَّيْلَةَ لِرَبِّي قُلْتُ : وَاللَّهِ إِنِّي لأُحِبُّ قُرْبَكَ ، وَأُحِبُّ مَا سَرَّكَ ، قَالَتْ : فَقَامَ فَتَطَهَّرَ ، ثُمَّ قَامَ يُصَلِّي ، قَالَتْ : فَلَمْ يَزَلْ يَبْكِي حَتَّى بَلَّ حِجْرَهُ ، قَالَتْ : ثُمَّ بَكَى فَلَمْ يَزَلْ يَبْكِي حَتَّى بَلَّ لِحْيَتَهُ ، قَالَتْ : ثُمَّ بَكَى فَلَمْ يَزَلْ يَبْكِي حَتَّى بَلَّ الأَرْضَ ، فَجَاءَ بِلالٌ يُؤْذِنُهُ بِالصَّلاةِ ، فَلَمَّا رَآهُ يَبْكِي ، قَالَ: يَا رَسُولَ اللَّهِ ، لِمَ تَبْكِي وَقَدْ غَفَرَ اللَّهُ لَكَ مَا تَقَدَّمَ وَمَا تَأَخَّرَ ؟ قَالَ:” أَفَلا أَكُونُ عَبْدًا شَكُورًا ، لَقَدْ نَزَلَتْ عَلَيَّ اللَّيْلَةَ آيَةٌ ، وَيْلٌ لِمَنْ قَرَأَهَا وَلَمْ يَتَفَكَّرْ فِيهَا إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضِ سورة البقرة آية 164 الآيَةَ كُلَّهَا ” . صحيح ابن حبان, كتاب الرقائق.

وعن عائشة ـ رضي الله عنها ـ قالت : كان رسول الله – صلى الله عليه وسلم – إذا صلى قام حتى تفطر رجلاه .. قالت عائشة يا رسول الله أتصنع هذا وقد غُفِرَ لك ما تقدم من ذنبك وما تأخر ؟! ، فقال ـ صلى الله عليه وسلم ـ : يا عائشة أفلا أكون عبدا شكورا .مسلم

U ovoj priči je riječ o Poslaniku Muhammedu a,s, i njegovoj supruzi (majki pravovjernih) Aiši r,a. Najskrušeniji insan, naj-pokornijeg srca, najčišćeg srca i duše, stid ga je a,s, da ne bude pokoran Allahu dž,š, osjeća sramotu i ako je počašćen velikim blagodatima i naj-uzvišenijim statusom. Srce koje ga čini zahvalnim Allahu dž,š, non stop, konstantno, Allah dž,š, mu je zagarntovao mjesto u Džennetu,ali i pored tolike blagodati, opet ga to sve nije odvratilo od zahvalnosti Allahu dž,š, a, šta je sa nama danas?  Šta je samnom i tobom dragi brate, draga sestro, majko, oče?

Ko je nama garantovao oprost, ko je nama garantovao Džennet? Pa zar nećemo biti poslušni Onome Koji sve može, i Kome je sve živo pokorno, (sve Allahu pokorno je, pokori se i ti robe).

Zamislite u cijelom svom životu Poslanik a,s, je konstantno bio u pokornosti i zahvalnosti Allahu dž,š, cijeli dan, cijelu heftu, cijeli mjesec, cijelu godinu. A kakav je tek bio u mjesecu u kom su nafile (namazi) vredne obaveznih (farz) namaza, a za obavezni (farz) namaz je nagrada kao da je to učininjeno sedamdeset puta, više nego u bilo kom drugom mjesecu, mjesec u kome se vrednuje nafila kao farz a za farz je ogromna nagrada, to je mjesec Ramazan draga braćo.

U kakvom je stanju a,s, bio kad je u tom mjesecu jedna noć vrednija nego 1000 drugih mjeseci! Koliko je imao srce za oprost, za ljubav, za samilost, za pomoć, za saslušavanje, za savjetovanje itd. Draga braćo, nas djeli od ove velike blagodati samo par dana (dvije hefte) susrećemo se licem u lice (face to face) sa mjesecom punim raznovrsnih blagodati, pa zato hajde da se pripremimo.

Otvorimo naša srca, naše duše i zapitajmo se; je li čekamo ovaj mjesec kao kad nekog nismo dugo vremena vidjeli, pa mu obradujemo? Da li volimo Ramazan zato što je on poklon ovom ummetu, od Allaha dž,š? Ili nam je krivo i tuga nas obuzima zbog dolaska mjeseca Ramazana?

To je mjesec za koji mnogi kažu da nam ne donosi nikakve koriti (nema zarade u njemu, ne ide nam biznis dobro, nema profita), preziremo njegovu prisutnost i njegov dolazak, i ne vodimo brige o ovm velikom Allahov poklonu.

Zato draga braćo pozivam svakog od vas i sebe da se pripremimo za ovaj mjesec, da ga dobro dočekamo, Allah dž,š, kaže u suri Bekare 183;

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ.

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.

Ovaj poziv je upućen svakom od nas pojedinačno, i zato će se samo iskreni od nas odazvati Allahovom veličanstvenom pozivu. Učvrstimo svoj iman svoje vjerovanje prije dolaska Ramazana, očistimo prije svega svoje namjere (svoje nijete) da postimo samo radi Allaha dž,š, (Allah dž,š, je rekao u hadisi Kudsiju; Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem) budimo zahvalni Allahu na blagodatima kojim nas je Obasuo.

Neka nam srca čeznu za Allahovom milosti i rametom, neka gori u našim srcima lampa pokajanja za sve počinjene grijehe, potrudimo se da nam se srca smekšaju, da ih očistimo od šejtanskog utjecaja, zamjenimo loše osobine sa dobrim, slabost sa jačinom imana, noposlušnos sa poslušnošću, griješenje sa pokajanjem.

Molim uzvišenog naj-milostivijeg da nam učini ove dane najboljim danima, ove sate najboljim satima, ove trenutke najboljim trenutcima, i naredni mjesec najboljim mjesecom, Amin ja Rabbel Alemin.

Imam Sedin Agić

Juli 06 – 2012

16 Ša’ban 1433

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s