Današnja hutba 13 Juli 2012/ 23 Ša’ban 1433

Doček mjeseca ramazana

Prije svega želim da napomenem prvo sebe pa i vas sve ostale da budemo svjesni Allaha dž,š, da Ga se sjećamo, pokoravajmo se Allahu dž,š, u svim Njegovim naredbama i izbjegavajmo sve ono što nam je zabranjeno, kako bi uspjeli na ovom kao i na onom svijetu i kako bi bili spašeni od Džehennemske vatre.

Svejedno draga braćo da li smo svjesni ili ne, svake sekunde koja prođe čini nas starijim, iz dana u dan sve smo bliži svojim kaburovima, zadnja destinacija nas čeka i to je priroda života, to je ono što je Uzvišeni odredio i tako će da bude.

Ovo je zadnja hutba u mjesecu Ša’banu, prelazimo u mjesec Ramazan za samo par dana, Ramazan je draga braćo pun blagodati, pun oprosta, pun nade, jednostavno to je blagoslovljen mjesec, u njemu ima ono što u drugim ni minutama ni satima ni danima ni sedmicama pa ni u cijelom mjesecu nema, u njemu ima jedna noć koja je bolja nego hiljadu drugih mjeseci, i to bi nam bilo dovoljno samo da shvatimo.

To je mjesec kog čekamo, jer je Allah dž,š, podario velike privilegije i prilike vjernicima baš u tom mjesecu. Mi kao vjernici moramo se radovati i biti sretn, zahvalni Allahu dž,š, Koji nam je podario mjesec Ramazan, i ne samo to već Koji nas je odabrao da postimo taj mubarek mjesec. Zato moramo se potruditi da iskoristimo te blagodati i da se duhovno nadogradimo. Uzvišeni Allah dž,š, kaže u suri Bekare 183 aje;

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ.

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili (da bi ste svjesni i budni bili). Zato draga braćo dočekajmo mjesec Ramazan puni zadovoljstva i ljubavi, sa osmjehom na licima, da budemo počašćeni da postimo mjesec Ramazan, mi se moramo pripremiti i fizički i duhovno da iskoritimo prednosti koje nam je Allah dž,š, podario u ovom mubarek mjesecu.

Ovo je mjesec u kome se spušta milost i oproštaj Allaha dž,š, Poslanik Muhammed a,s, je rekao;

قال رسول الله : ((إذا دخل شهر رمضان فتحت أبواب السماء، وغلقت أبواب جهنم، وسلسلت الشياطين ) وفي رواية عند مسلم ((فتحت أبواب الرحمة)).

Kada dođe Ramazan, kapije Dženneta se otvaraju, dok se kapije Džehenema zatvaraju i šejtani se vežu. Muslim  Buhari. Kapije Dženneta su Allahova milost.

Mjesec Ramazan se razlikuje od drugih mjesci u godini. Poslanik Muhammed a,s, je rekao; Ko god posti mjesec Ramazan vjerujući i nadajući se nagradi od Allaha dž,š, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi. Buhari i Muslim.

Post ne znači samo odricanje od hrane i vode, već znači i odricanje od ružnih djela, loših postupaka, lošeg ponašanja. Ko god uspije da sebe zaštiti od ovakvih i sličnih djela tek tada je kvalifikovan za dobitak nagrade od Uzvišenog Allaha. Jer Poslanik a,s, je rekao; Post je zaštita. A zaštita kad se kaže ona obuhvata sve moguće načine, postupke i sve vrste protekcije u najširem značenju ove riječi. Dakle, Allahovi robovi, to znači da nam čitavo tijelo posti, svi organi da poste i tek tada da postignemo ono najbolje, a to je oprost i milost.

Kontekst posta je borba i trud protiv raznih tegoba koje se nađu na putu i s kojima se suočavamo, a sve se mogu savladati kroz strpljenje, jer strpljenje je temelj za previlaženje poteškoća koje nas vrebaju svaki dan. Strpljenje nam pomaže da budemo elastičniji i daje nam jačinu pripadnosti (identiteta) kada se suočimo sa svakodnevnim iskušenjima.

Tako istinsko strpljenje je potrebno da bude u nama da bi mogli obaviti ispravno svoje ibadete a pogotovo post. Moramo postiti svjesno, ostavljajući sve ono što bi nam moglo naškoditi ili pokvariti post, takođe izbjegavati djela koja nam mogu uništiti ili smanjiti nagradu. Uzvišeni nam govori u suri Zumer 10;

إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُم بِغَيْرِ حِسَابٍ.

Samo oni koji budu strpljivi biće bez računa nagrađeni. Imam ibnul Kajjim r,h, je rekao; Post ima vrlo značajan utjecaj u poboljšanju naše fizičke i duhovne snage. Takođe može da zaštiti od negativnih elemenata, fizičkih ili duhovnih. To je razlog da post bude podsticaj da bi se postigla nagrada (takvaluk).

Spomenut ćemo neke faktore koji će nam pomoći da se duhovno i fizički pripremimo za doček mjeseca Ramazana, a to su;

1. povećajmo svoje druženje sa Kur’anom, sa učenjem i razumjevanjem (čitanjem prevoda).

2. obavljanje Farzova tj; pet dnevnih namaza, jer dosta muslimana ne obavlja Farzove (storge obaveze) a obavlja nafile tj; teraviju, a to je pogrešno, jer učenjaci kaže da nije primljena nafila ako se izostavlja obavezni farz namaz. Budi te pažljivi!

3. djeljenje sadake, pripremanje iftara za rodbinu prijatelje i komšije.

4. izbjegavanje činjenja ne korisnih stvari, i činiti korisne stvari kroz spominjane (zikr) Uzvišenog Allaha itd.

5. imati lijep odnos sa svakim u govoru i djelu.

Nadam se da ćemo nastaviti i poslije Ramazan činiti dobo i sebi i drugima i da ćemo više voditi brige o ummetu. Molim Allaha dž,š, da nam podari svoju ljubav i ljubav onih kkoji Njega vole i ljubav djela kojim ćemo se Njegovoj ljubavi približiti. Amin Ja Rabel Aliemin.

Imam Sedin Agić

Juli 13-2012

23 Ša’ban 1433

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s