Rekao je Resulullaah a,s,

Ebu Hurejre, r.a, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s: Kada nastupi ramazan, otvore se džennetska, zatvore džehennemska vrata, a šejtani se povežu!  (Hadis bilježe Buhari i Muslim)

Tumačeći ovaj hadis Kadi Ijad napominje da se ovdje radi o jednoj vrsti svjesnijeg odnosa vjernika spram svojih djela, pa u tom mjesecu rade više dobra, što automatski doprinosi smanjenju zla, a uz smanjenje raznih zahtjeva pohota i strasti onemogućava se pristup šejtanu i, na taj način, oni izgledaju povezani!

Napokon evo prilike, El-Hamdulillah (hvala Allahu) došao je mjesec ramazan, kapije džehennema su zatvorene dok su kapije dženneta otvorene, ko želi u džennet neka hrli jer je to prilika koja se ukazuje samo jednom godišnje, ko dočeka mjesec ramazan a ne bude mu oprošteno taj je zaslužio ukor. Sad mogu svi u džamiju doći, nemaju izgovora da ne dođu jer nema šejtana osim ljudske iskvarene duše, zato požurimo da očistimo duše kako bi zadobili ramet i oprost, ovo je mjesec milosti, oprosta i oslobađanja od vatre, pa zaradi milost, neka ti bude oprošteno i oslobodi svoj vrat džehennemske vatre.

Šta da ti više kažem Allahov robe! Na tebi je, o tebi ostalo ovisi, ako poslušaš bit će ti dobro i nećeš se pokajati, no, međutim ako ne poslušaš Bogami ne kori nikog osim samog sebe, punuđen si, pa izvoli. U vjeri nema prisile, tako nam i Gospodar naređuje, naredio je i Poslaniku a,s, Ti ih samo pozove i obavjesti, a mi ćemo obračun činiti.

Zato ne reci da te nisam napomenuo, a Allah kaže; Napomeni, jer zaista napomena koristi vjernicima. Pa ti sad vidi, malo upozorenje koristi iskrenim vjernicima, oni se ne ljute kad im se kaže i kad im se ukaže na činjene dobra.

Molim Allaha dž,š, da nam pomogne da primimo poruku, da nam olakša post te da nam bude kabul i primljen. AMIN

Ramazan Mubarek olsum

Imam Sedin Agić

Juli 19 2012

29 Ša’ban 1433

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s