Današnja hutba 27-Juli-2012 (08 Ramazan 1433)

Koji tip Ramazana je tvoj?

Ne tako davno govorili smo sa ovog mjesta o pripremami za mjesec Ramazan, i kako ćemo ga dočekati. Kako uspjeti u ovom mubarek mjesecu, obećali smo da želimo učiniti istinski povratak Allahu, iskrenu teobu i pokajanje.

Koji tip Ramazana je tvoj ove godine? Da li je Ramazan ljenosti ili onih koji odgađaju i govore; ima vremena, hoću, uradit ću itd. Da li je Ramazan pokajanja? Ramazan iskrenosti? Da li je Ramazan sadake ili škrtosti? Da li je Ramazan milosti ili srdžbe?

Ramazan je mjesec koji ima jednu noć koja je vrednija od hiljadu drugih mjeseci. Ramazan je najbolji mjesec, Ramazan je prilika za budući život, koji nam donosi oprost, Ramazan je prilika koja nam donosi vječnu sreću, vječnu milost. Poslanik a,s, je rekao; Kada ramazan nastupi, kapije Dženneta se otvore, a kapije Džehennema se zatvore i šejtani se povežu.

Poslanik a,s, kaže; Kada nastupi prva noć ramazana, šejtani se okuju a džinni se povežu. Kapije Džehennema se zatvore i ni jedna kapija ne ostane otvorena, i tada se uzvikne; O ti koji želiš dobro, pristupi, o ti koji želiš loše prestani. Allah dž,š, mnogima oprašta i to se dešava svake noći ovog mjeseca.

Svaki mjesec sa ovakvim prilikama i vrijednostima je zaslužan svake pažnje, a jesi li ti spreman da se okoristiš? Ashab Ibnul Fadl r,a, je rekao; oni su molili Allaha šest mjeseci da ih poživi do ramazana, a narednih šest mjeseci su molili za kabul post.

Postoji i druga kategorija ljudi, molim Allaha da nas ne učini takvom grupom ljudi, ta grupa nezna za Boga osim u mjesecu ramazanu, samo su uz ramazan muslimani, ili ramazanski muslimani. Postoji i grupa ljudi koja dočeka mjesec ramaza u razočarenju, nelagodnosti i umoru.

Jedna od velikih Allahovih milosti je da nam je život produžen i da nam je dozvoljeno da se okoristimo od ovog mjeseca, zato budi zahvalan Allahu Koji ti je dozvolio da doživiš ovaj ramazan. Mnogi koji su se nadali i željeli da dočekaju ovaj ramazan, nisu ga dočekali, smrt ih je iznenadila.

Niko od nas ne zna da li će dobiti još jednu priliku sljedeće godine, da li će biti zdrav, siguran, da li će  imati mogućnost da posti. Zato budi zahvalan Allahu Koji nam je dao slobodu, koji nam je dao mir i sigurnost, Koji nam je dao hranu, odjeću tokom posta, dok drugi nemaju šta pojesti, niti šta obući i nisu sigurni od drugih niti imaju sigurnost.

Poslanik a,s, kaže; Najbolji namaz poslije obaveznog je noćni namaz. Zatim kaže; ko god provede ramazan u ibadetu (noćnom namazu) vjerujući i nadajući se bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.

Poslanik a,s, je rekao; Ko god ostane i klanja namaz sa imamom do kraju, njemu će se upisati kao da je klanjao cijelu noć. Poslanik a,s, je rekao tri puta amin, ashabi su ga upitali šta ga je navelo na to? A on a,s, im odgovori; Melek Džibril a,s, mi je došao i rekoa; O Muhammede! Ko god dočeka mjesec ramazan i nebude mu oprošteno, neka je propao, reci amin, i ja sam rekao amin.

Zato dragi brate ne gubi vrijeme, učini pokajanje i vrati se Allahu prije nego bude kasno, jer znaj da ti niko i ništa neće pomoći, niko za tebe neće jamčiti.

Imam Sedin Agić

27 Juli 2012

08 Ramazan 1433

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s