Današnja hutba 03 August 2012 / 15 Ramazan 1433

 

Vječna investicija

Na samome početku da spomenemo ajete jer je to najbolje, a zatim ćemo spomenuti i nekoliko hadisa. Uzvišeni nam govori u suri Humeze ajeti 1-3: Teško svakom klevetniku-podrugljivcu, koji blago gomila i prebrojava ga, i misli da će ga blago njegovo besmrtnim učiniti!

Ono što se može razumjeti je da ćemo svi umrijeti prije ili kasnije, kao što se razumije i to da postoji i život nakon smrti, kao i što postoji život u kaburu, koji može biti nagrada za dobro kao i kazna za loše, (molim Allaha da nas sačuva od toga). To je transforamcija života, svako će biti transformisan biološki, fiziološki, metabolički i fizički tako da bi bili spremni za vječni život.

Mnogi su zauzeti radom i sabiranjem imovine (mala) postaju vlasnici ovog ili onog, mnogi zaista i rade ulažući i trud i život i imanje da bi posjedovali nešto, mnogi to rade jer misle da će im to jedino donjeti veliku sreću i sretan život. Ono što bi trebali razumjeti je; da se sreća nemože kupiti parama niti sreća dolazi sa parama ili imanjem. Čak može biti kobno, može nam donjeti glavobolju, brigu i neugodnosti, ali kad čovjek preseli tada ćemo svi ostaviti imanja onima koji to zaslužuju ili nezaslužuju ili ga upropaste.

Ono što bi trebali znati je; da će svako od nas biti pitan na Kijametskom Danu, kako smo to zaradili kako smo ga koristili, gdje smo ga utrošili, kako smo ga investirali? Najbolja investicija je kada insan (čovjek) uloži svoje vrijeme, trud, imanje i znanje za ljubav Uzvišenog Allaha dž,š. Svaka investicija bi trebala biti kratkog, srednjeg i vječnog investiranja, a ova zadnja je najbolja.

Poslanik a,s, nam govori u jednom hadisu kog prenosi Ebu Hurejre r,a, Kada sin Ademov preseli, njegova djela prestaju osim u tri slučaja: Trajna sadaka, znanje kojim se drugi koriste i dobro odgojeno dijete koje za njega dove upućuje. (Imam Muslim).

Isto kao što ulažeš svoj imetak da bi više zaradio na ovom svijetu, pa zašto ne želiš da ulažeš i za budući svijet. Da li si ikada razmišljao/la da kada preseliš da od imanja ništa neće ići s tobom u kabur, osim tvojih djela. To nam i Poslanik a,s, govori: Čovjek kada preseli prate ga tri stvari; dvije se vrate a jedna ostaje sa njim: vraća se porodica i imetak, a ostaje mu samo njegova djela.

Da li si ikada razmišljao/la da trebaš investirati za život poslije smrti, da li si kupio/la životno osiguranje za život poslije smrti?

U ovom hadisu Poslanik a,s, govori o: Trajnoj sadaki: to može biti džamija, škola, bolnica, klinika, sirotište, bezkućnike, itd. Korisno znanje; to uključuje; knjige, časopise, letke, video i audio materijale, itd. Sve ono što će predstavjati islam. Dobro odgojeno dijete koje upućuje dove: islam nam nalaže da se ženimo i udajemo, da se podižu generacije, da se djeca odgajaju u islamu, tako da automatski djeca postaju biološka investicija za roditelje. Tako da bi poslije upućivai dove za svoje roditelje; Gospodaru oprosti mi, oprosti mojim roditeljima i oprosti svim vjernicima na Kijametskom danu. A i djeca mogu uraditi mnoga dobra za svoje roditelje nakon njihove smrti, mogu da izgrađuju džamije, škole, bolnice tako da roditelji mogu imati koristi i nakon svoje smrti.

Imam Ibn Madže r,a, Imam Bejhaki i Ibn Huzame r,a, bilježe hadis od Ebu Hurejre r,a, da je Poslanik a,s, rekao: ”Od dobrih djela koja dopiru do vjernika poslije njegove smrti su: znanje kojem je podučavao i širio, pobožno dijete koje je ostavio iza sebe, Mushaf  koji je ostao iza njega, mesdžid koji je napravio, kuća koju je za musafire izgradio, potok koji je iskopao, sadaka koju je podijelio u životu i zdravlju dopire do njega poslije njegove smrti!

(حديث مرفوع) حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ وَهْبِ بْنِ عَطِيَّةَ ، قَالَ : حَدَّثَنَا الْوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ ، قَالَ : حَدَّثَنَا مَرْزُوقُ بْنُ أَبِي الْهُذَيْلِ ، قَالَ :حَدَّثَنَا الزُّهْرِيُّ ، حَدَّثَنِي أَبُو عَبْدِ اللَّهِ الأَغَرُّ ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ، قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مِمَّا يَلْحَقُ الْمُؤْمِنَ مِنْ عَمَلِهِ وَحَسَنَاتِهِ بَعْدَ مَوْتِهِ عِلْمًا عَلَّمَهُ وَنَشَرَهُ ، أَوْ وَلَدًا صَالِحًا تَرَكَهُ ، أَوْ مُصْحَفًا وَرَّثَهُ ، أَوْ مَسْجِدًا بَنَاهُ ، أَوْ بَيْتًا لابْنِ السَّبِيلِ بَنَاهُ ، أَوْ نَهْرًا أَكْرَاهُ ، أَوْ صَدَقَةً أَخْرَجَهَا مِنْ مَالِهِ فِي صِحَّتِهِ وَحَيَاتِهِ تَلْحَقُهُ مِنْ بَعْدِ مَوْتِهِ  .

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s