Dova Reisu-l-uleme za lejletu-l-kadr

Dova Reisu-l-uleme za lejletu-l-kadr

Povodom večerašnje mubarek noći lejletu-l-kadra, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić se obrača muslimanima i preporučuje da se uče ove dove:

Draga braćo i sestre,

O čemu većeras sanjamo u ovoj blagoslovljnoj noći lejletu-l-kadra, koja je bolja od hiljadu mjeseci? Bože, mi sanjamo o svijetu u kojem će nas Sunce grijati, i Mjesec gledati, i zvijezde pratiti, i planine voljeti, i mora nositi, i vjetrovi blažiti, i kiše obradovati, i noć smiriti i dan probuditi. Sanjamo o svijetu u kojem neće biti straha od najžešćeg potresa Zemlje od strašnog oružja koje je čovjek smislio da sam sebe uništi.

Sanjamo o svijetu u kojem neće biti rata, genocida, prognanika, jetima, beskućnika. U kojem će se poštovati prava svakog čovjeka i svih naroda. U kojem neće biti laži, krvi, nemorala i beznađa. Većeras sanjamo da vidimo svijet u kojem bolesni mogu naći lijek, stari i nemoćni mogu imati ljubav i njegu, siromašni mogu dobiti pomoć, siročad mogu imati zaštitu, beskućnici mogu imati svoj dom, i prognani mogu imati sreću u svojoj domovini i na svom kućnom pragu.

Bože, mi sanjamo da nas u ovoj mubarek noći obaspeš svojim neizmjernim rahmetom i molimo Te da nam primiš naše pokajanje i dovu kojom se Tebi obračamo, jer znamo da se Ti odazivaš ako Te iskreno pozovemo, jer mi znamo da: – Ništa ne može promjeniti sudbinu osim dove, i ništa ne produžava život osim dobročinstva!

Zato proučimo večeras ovu dovu:

Bože, uputu Tvoju tražimo da naša srca zbližiš, da nas skupiš i sjediniš i da nam međusobno povjerenje povratiš! Molimo Te, Bože, da nam osnažiš vjeru, da čuvaš odsutnog i uzdigneš prisutnog, da nam svojom milošću, Bože, ukrasiš naša djela i izbijeliš naša lica, da nas nadahneš Tvojom dobrotom i sačuvaš od svakog zla!

Bože, molimo Te da na ispitu prođemo i da se nađemo u društvu Tvojih izabranika – šehida, onih koji su sretni, oni koji su u društvu vjerovjesnika, onih koji su uspješni i spašeni!

Bože, uputi nas na pravi put i učini nas da i mi druge upućujemo na pravi put s kojim si Ti zadovoljan. Bože, nemoj da budemo na krivom putu i nemoj da druge upućujemo na krivi put s kojim Ti nisi zadovoljan!

Bože, podari nam Tvoga nura u našim srcima i u našim dušama, daj nam Tvoga nura u našim ušima, u našim očima, u našim osjećanjima, na našim čehrama, u našoj krvi, u našim kostima, u našim rukama. Neka nam Tvoje svjetlo bude s naše desne i lijeve strane, ispred i iza nas, iznad i ispod nas.

Bože, nek Tvoj nur bude svuda oko nas da ne posrnemo i ne pokleknemo na putu dobrote, mira i sreće za nas i za sve ljude dobre volje.

Bože, molimo Te hurmetom ove mubarek noći da našoj porodici, rodbini, poznanicima i prijateljima ako su bolesni vratiš zdravlje, ako su dužni pomogneš da otplate dug, ako su tužni da im vratiš osmjeh u srcu i na licu, ako su siromašni da ih oslobodiš siromaštva, ako su poniženi da im vratiš dostojanstvo, ako smo im nažao učinili da nam oproste, a ako su oni nama učinili nepravdu, Bože, olakšaj nam da im hurmetom ove mubarek noći oprostimo!

Bože, mi tražimo dobro u Tvom znanju i tražimo moć u Tvojoj svemoći, jer Ti sve znaš, a mi ne znamo. Ti sve možeš, a mi ne možemo. Ti znaš sve tajne ovoga i drugoga svijeta.

Bože, Ti znaš ako je ova stvar koju kanimo učini dobra za našu vjeru, naš život i našu smrt, pa Te molim da nas u tome osnažiš, da nam olakšaš da tu stvar uradimo i da nam tu stvar Ti, Bože, blagosloviš.

Ali, Ti, Bože, znaš i ako je ova stvar koju kanimo uraditi zlo za našu vjeru, za naš život i za našu smrt, pa Te molimo, Bože, ako je to tako, da tu stvar od nas udaljiš i da nas od te stvari udaljiš, te da nam omogućiš da uvijek budemo tamo gdje je dobro za nas, za našu porodicu, naš dom i našu domovinu.

Bože, neka je naša zadnja dova velika hvala i zahvala Tebi na svakom halu i na svakom malu! Amin!

Dragi Bože, primi naš post, kao post pravih postača, i naš namaz, kao namaz pravih klanjača. Probudi nas, Bože, u ovoj mubarek noći i oprosti nam grijehe u njoj. O Ti koji opraštaš!

Allahu Svemogući, približi nas u ovoj noći lejletu-l-kadra, koja je bolja od hiljadu mjeseci, Tvom rizaluku, a udalji nas u njoj od Tvoje srđbe. Olakšaj nam, Bože, učenje Kur’ana Tvojom milošću, O Ti najmilostiviji!

Allahu Milostivi, osnaži nas u ovoj mubarek noći zdravim razumom i budnom sviješću; poštedi nas, dragi Bože, u ovoj noći nevaljalih misli i nevaljalog govora; obaspi nas, Bože, svim dobrima koja se u ovoj noći spuštaju na Zemlju, tako Ti Tvoje dobrote, o Ti, koji si najplemenitiji!

Allahu Svemogući, osnaži nas u ovoj mubarek noći da budemo dostojni tvoje zapovijedi, da osjetimo radost našega zikra i našega šukra Tebi; sačuvaj nas, Bože, od svakog belaja, o Ti, koji sve vidiš!

اAllahu Milostivi, omili nam da se ove noći pokajemo za svoje grijehe i da od Tebe oprosta tražimo; olakšaj nam da budemo Tebi pokorni i plemeniti ljudi; uputi nas da uvijek budeme od onih koji su Tebi dragi, o Ti, najmilostiviji!

Allahu Milosni, obaspi nas u ovoj noći Tvojom neizmjernom milošću; pokaži nam u njoj Tvoje jasne znakove; okreni nas tamo gdje je Tvoje zadovoljstvo, tako Ti Tvoje ljubavi prema stvorenju i ljubavi stvorenja prema Tebi!

Allahu Sveznajući, učini da ove noći budemo Tebi potpuno predani našom dušom i našim tijelom; omogući nam da ove noći budemo dobitnici; da budemo Tebi najbliži, tako Ti Tvoje dobrote!

Allahu Svemogući, omili nam u ovoj noći dobro i korisno djelo, a amrazi nam grijeh i nepslušnost prema Tebi; oslobodi nas, Bože, mržnje i pakosti, tako Ti Tvoje milosti!

Allahu Sveznajući, ukrasi nas ove noći ukrasom čednosti i ogrni nas, Bože, zahvalnošću i zadovoljstvom na svim Tvojim blagodatima; pouči nas, Bože, pravednosti i oslobodi nas straha od bilo koga osim straha od Tebe, o Ti, koji štitiš uplašene!

Allahu Svemogući, osnaži nas da u ovoj noći otvorimo svoje duše u pokornosti samo Tebi i otvori nam vrata Tvog oprosta za naša iskrena pokajanaja, o Ti, koji opraštaš!

Allahu Svemogući, otvori nam u ovoj noći džennetska vrata, a zatvori vrata Džehennema; omili nam učenje Kur’ana, o Ti, koji smiruješ vjernička srca!

Allahu Samilosni, očisti nas ove noći od grijeha; oslobodi nas od naših mahana i napuni naša srca takvalukom, o Ti, koji opraštaš grijehe!

Allahu Sveznajući, nagradi naš trud i rad kako je najbolje, oprosti naše grijehe kako je Tvoja milost, naša dobra djela primi kako je Tvoje zadovoljstvo, naše sramote, Bože, pokri kako je Tvoja milost i dobrota, o Ti, koji sve čuješ!

اAllahu Milostivi, osnaži nas blagodatima lejletu-l-kadra i olakšaj nam teškoće, primi naša pokajanja, oslobodi nas grijeha i olakšaj nam breme dunjaluka , o Ti, Milostivi!

Draga braćo i sestre,

Sve toplo selamimo i pozivamo da nam se večeras pridružite u ibadetu lejletu-l-kadra, noći koja je bolja od hiljadu mjeseci zato što je u njoj objavljen Kur’an Časni, kao posljednja Allahova uputa cijelom čovječanstvu.

Pozivamo vas da nama se pridružite u ovoj mubarek noći, jer i meleki silaze sa svih strana na Zemlju i druže se s nama sve do zore. Oni donose Allahovu milost i oprost.

Pozivamo vas da učite dovu za mir i sreću, jer u ovoj noći svaka stvar dobiva svoju mjeru i svaka duša dobiva volju da bude ono što jeste: “Pokorno Allahovo stvorenje koje treba da se pokaje i dobije Allahovu milost i oprost”.

Pozivam vas da večaras mislimo na naše stare roditelje, na našu maloljetnu djecu, na braću i sestre, na rodbinu i prijatelje; na one koji su u bolnici i na one koji su u tuđini, mislimo na rudare i na vojnike, na radnike i čuvare mira, na omladinu i studente, zarobljenike i na mučenike, na zatvorenike i logoraše; mislimo na političare i generale da im Allah omekša srce i ublaži narav, pa da u svijetu ne bude rata i stradanja; mislimo na drogaše i na alkoholičare da ih Allah uputi na pravi put i da ih oslobodi ovisnosti od zla droge i alkohola; mislimo večeras na sve ljude dobroga srca ma gdje bili da ih Allah uputi na put istine, pravde i mira!

ISTIHARA

Džabir prenosi da je Alejhisselam preporučio da se klanja Istihara tako što će se klanjati dva rekata a zatim proučiti ova dova:

Allahu Sveznajući, ja te molim da mi pokažeš šta je dobro za mene, jer ti znaš a ja ne znam, jer ti možeš a ja ne mogu, jer ti znaš sve tajne! Bože, ako je ovo (zamisliti što je to) što namjeravam uraditi dobro za moju vjeru, za moj život i moju smrt – osnaži me, olakšaj mi i blagoslovimi mi to, ali ako je to što namjeravm uraditi loše za moju vjeru, moj život i moju smrt, Bože, udalji me od toga i udalji to od toga i osposobi me da radim samo ono s čime si Ti zadovoljan! Amin!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s