Današnja hutba August 17-2012 (29 Ramazan1433)

 

Šta poslije ramazana?

Uzvišeni Allah dž,š, nas je počastio sa mjesecom ramazanom, zatim nas obasuo bezbrojim blagodatima, počastio nas da dane ramazana provedemo u postu a njegove noći u ibadetu. Molimo Allaha dž,š, da nam ukabuli post, namaz i sva dobra djela, te da nas spasi od Džehennemske vatre, da nas počast sa ulaskom u Džennet kroz kapiju Rejjan.

Draga braćo ovo je najtužniji petak, najtužnija džuma, ispraćamo gosta kog nam je Uzvišeni poslao da ga ugostimo da ga primimo, mnogi su to prihvatilii mnogi su ga dočekali, a isto tako i velikii broj muslimana to nisu htjeli.

Zamislite da nisu htjeli da ugoste Allahovog gosta kog nam je poslao da se očistimo i pročistimo, da nešto naučimo od njega.

Uzvišeni Allah dž,š, kaže u suri Zarijat 55: Ti opomeni, jer zaista će opomena koristiti vjernicima. Dakle draga braćo; napominjanje je jedna od obaveza Poslanika Muhammeda a,s, kao i ostalih muslimana. I svakako da će opomena koristitii vjernicima, jer oni imaju iman (vjerovanje) u svojim srcima. A svako će se okoristiti onoliko koliki mu je iman (vjerovanje). Tako i ja danas želim da napomenem koliko mogu.

Danas želim da napomenem sebe pa i sve ostale, dok nam mjesec ramazan polahko ali sigurno odlazi, morali bi malo zapitati sami sebe par pitanja za koje bi trebali imati odgovore. Ova pitanja su upućena svima nama, i na nama je da nađemo odgovarajuće odgovore, da nas trznu iz sna, i da nam pomognu da ostanemo stabilni i čvrsti u konstantnom rađenju dobrih djela.

Zbog koga smo postili? Zašto smo postili? I šta poslije ramazana? Evo to su ustvarii tri pitanja.

Odgovori su jednostvani i tako jasni. Postimo radi Uzvišenog Allaha, da Njega obožavamo, nadajući se Njegovoj nagradi i Njegovom oprostu. Ali šta je sa onima koji poste ili koji su postili mjesec ramazan zbog tradicije a ne iz pokornosti Uzvišenom Allahu? Koliko je muslimana koji poste samo zato što su taj običaj ili praksu naslijedili od svojih roditelja? ili samo zato što mu društvo tako nalaže! Ili zabog tradicije itd.

Takva vrsta posta je samo nasljeđena praksa ali nije iz pokornosti ili obožavanja Uzvišenog Allaha dž,š. Oni su uspostavili obaveznost posta koji je i jedan stub dini islama, ali isti ti izostavljaju važniji stub islama, a to je namaz, jer oni nisu imali taj običaj, klanjanja. Jer pet dnevnih namaza je važniji stub islama nego sami post. Mnogi muslimani poste mjesec ramazan ali ne obavljaju namaz, dok drugi ne klanjaju nikako. Dakle to je naša činjenica koju moramo prihvatiti, ali isto tako moramo se i promjeniti, moramo uspostaviti islamskuu tradiciju koja je i naj-ispravnija.

Ono što svi moramo znati je; da Onaj Koji je propisao post mjeseca ramazana je isti Koji je propisao i da se obavlja namaz (isti Gospodar). Onaj koji je rekao u suri Bekare 183; O vjernici propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas: On je isto tako rekao u suri Nisa 103: Jer vjernicima je propisano da u određeno vrijeme molitvu obavljaju.

Zar je naš Gospodar zaslužio da bude obožavan samo uz ramazan (mjesec dana) a ostatak mjeseci to nije Zaslužan? Zar nije Zaslužan da mu se obraćamo pet puta na dan? Taj namaz o kome Poslanik a,s, kaže da je stub islama ko ga poruši porušio je svoj din (svoju vjeru). Zatim nam Poslanik a,s, kaže; Između čovjek, nevjerstva i širka je ostavljanje namaza. Ne klanjanje pet dnevnih namaza je tiket za razlikovanje muslimana od ne-muslimana.

Ko ostane čvrst poslije ramazana, tj, obavlja sve osnovne dužnosti kojim je zadužen, taj se može nadati kabul postu, jer je to jedan od znakova primljenog posta. Dakle nemoj biti od onih koji su sezonski muslimani, koji obožavaju Allaha dž,š, samo uz ramazan a poslije ramazana krše njegove propise.

On je Gospodar koji nije ovisan o našem ibadetu (postu, namazu ili zekatu i hadžu), mi smo ti koji smo ovisni o Njemu Uzvišenom. Zato je zaslužan da bude obožavan konstantno, tokom cijelog čovjekovog života. Reci: “Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je naređeno i ja sam prvi musliman.” En’am 162-163.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s