Današnja hutba August 24-2012 ( 06 Ševal 1433)

 

Život poslije ramazana

Zahvala Allahu dž,š, Gospodaru svih svjetova, Koji nas je uputio na pravi put, koji nas je počastio sa vjerom u Njega, koji nas je počasti da budemo sljedbenici Poslanika Muhammeda a,s, koji nas je odabrao da budemo najboljii ummet.

Neka je salavat i selam na Njegovog miljenika i Poslanika, pečata svih Poslanika i Vjerovjesnika, na njegovu porodicu, ashabe, i sve sljedbenike koji su ga slijedili i koji ga slijede i koji će ga slijediti do Sudnjeg Dana.

Draga braćo; Godine, mjeseci i sedmice su samo zato kako bi se utvrdio životni vjek, i prilika ljudima da ga iskoriste u rađenju dobrih djela. Dok je smrt ta koja vreba i patrolira po noći i po danu da bi uzela one duše kojima je došao određeni čas. Tada će Gospdar reći; To su samo vaša djela koja ste vi uradili i koja su vam zapisana, a po kojima Ću vam Ja presuditi (nagraditi ili kazniti). Pa ko god bude nagrađen, neka bude zahvalan Allahu dž,š, a ko nađe nešto drugo, pa neka ne kori nikog osim samog sebe.

Mjesec ramazan je otišao sa našim djelima. A oni koji su se ogriješili prema sebi naka se pokaju, neka učini teobu i neka zatraže oprosta prije nego se vrata oprosta zatvore, a oni koji su činili i radili dobro, neka nastave sa činjenjem dobročinstva. Jer to je najbolje djelo.

Razmišljajte da li će vam dobra djela biti primljena a ne kakva su sama djela,  jer Allah dž,š, ne prima djela osim od pokornih. (jedan od Ademovih sinova je rekao kako se spominje u Kur’anu u suri Maide 27: I ispričaj im o dvojici Ademovih sinova, onako kako je bilo, kada su njih dvojica žrtvu prinijeli, pa kada je od jednog bila primljena, a od drugog nije, ovaj je rekao: “Sigurno ću te ubiti!” – “Allah prima samo od onih koji su dobri” – reče onaj.)

Budi na oprezu kada činiš dobro da ne učiniš loše, jer ako kažemo da dobro briše loše djelo, isto tako loše briše dobro djelo.

Na kraju završenog mjeseca, mjeseca iskrenosti, poslušnosti i predanosti, posta njegovih dana i provođenja njegovih noći u ibadetu, i rađenje raznih vrsta ibadeta, nadamo se da ćemo biti nagrađeni za to, i da ćemo biti spašeni od Džehennemske vatre. Sa odlaskom ramazan otišao je i dio nas.

No, međutim konstantno činjenje dobrih djela je karakter hairli ljudi, jer djela pokornosti ne znaju za specifično vrijeme, jer je to nepisano pravilo za Allahove robove dok god su u životu. Poslušnost stvoritelju ne bi trebala biti samo u ramazanu, jer pokornost i poslušnost Allahu dž,š, nema granica, i ni jedan musliman ne prestaje da ibadet čini svome stvoritelju osim ako umre. (a i tada može dobijati nagradu ako učini neku trajnu sadaku; kao što je; znanje koje ostavi iza sebe, ili neki hajr, zgradu, ili džamiju, ili je nešto uvakufio ili dobro odgojeno djete, to se spominje u hadisu). Kako je samo ružmo da ljudi obožavaju Allaha dž,š, i Njemu se vrate samo u ramazanu!

Da bi nam djela bila primljena postoje neki znakovi, jedan od njih je da se nastavi sa činjenjem dobrih djela i nakon ramazana, a znak odbijanja 8ne primanje) počinjenih dijela je rađenje loših.

Zato dragi brate pokušaj da radiš dobro, jer je to znak za kabul dijela, i uradi nakon lošeg jedno dobro djelo kako bi ga izbrisao. Uzvišeni je rekao u suri Hud 114: Zaista, dobra djela brišu loša (manje grijehe) to je poruka (savjet) onima koji su razumom obdareni (oni koji prime pouku).

Allahov Poslanik a,s, je rekao; Boj se Allaha ma gdje bio, uradi nakon lošeg djela jedno dobro djelo kako bi ga izbrisao, i budi sa ljudima u dobrom odnosu. (Imam Tirmizi)

Neka oni koji su riješili i koji su odlučili krenuti starim stopama nakon ramazana, neka znaju da je Allah dž,š, uvjek zadovoljan sa onima koji Mu se pokoravaju, ne ovisno koji je mjesec, a isto tako je Allahov dž,š, gnjem i srdžba sa onima koji su neposlušni i nepokorni, bez obzira koji je mjesec.

Bit prosperiteta leži u dugom životu i dobri djelima te konstantnom činjenju (dobrih dijela) dobročinstva bez restrikcija i određenog perioda, ili nekog posebnog mjeseca i mjesta, to je znak za kabul urađena djela.

Kao što znamo da je mjesec posta otišao, ali opet post je preporučen i mimo ramazana. Poslanik a,s, nam govori; Djela se prezentiraju Allahu dž,š, ponedljikom i četvrtkom, a ja volim da se moja djela prezentiraju dok postim.

Takođe je a,s, rekao; Ko god posti mjesec ramazan a nakon toga posti šest dana ševala, kao da je postio cijelu godinu. Imam Muslim.

Noćni namaz je prestao sa prestankom ramazana, ali noćni namaz se klanja i mimo ramazana, Poslanik a,s, je rekao; Allah dž,š, se spušta na zamljsko nebo u zadnjoj trećini noći, i govori; Ko Me doziva pa da mu se odazove? Ko me pita i moli za nešto pa da mu udovoljim? Ko traži Moj oprost pa da mu oprostim?

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s