Današnja hutba August-31-2012 (13 Ševval 1433)

Sloboda govora

Draga braćo muslimani! Tema današnje hutbe je ”sloboda govora” ovo je jako osjetljiva tema, pogotovo u današnje vrijeme. Započet ću sa najboljim govorom a to je Allahov dž,š, govor, kaže Uzvišeni u suri El-Beled (gard) 8-10: Zar mu nismo dali oka dva, i jezik i usne dvije, i dobro i zlo mu objasnili?

أَلَمْ نَجْعَل لَّهُ عَيْنَيْنِ, وَلِسَانًا وَشَفَتَيْنِ, وَهَدَيْنَاهُ النَّجْدَيْنِ.

Allah dž,š, je počastio svako ljudsko biće sa sposobnošću govora, vida, sluha, dodira, okusa i mudrosti. Kao što je počastio i uputio ljudsko biće i potomogao ga sa svojim Poslanicima i Vjerovjesnicima. Allah dž,š, (zahtjeva, naređuje) traži od nas da koristimo svoje mogućnosti i sposobnosti na pravi način kako bi bili nagrađeni. U protivnom ako ih budemo koristili na pogrešan način, morat ćemo se očistiti na ovom svijetu prije onog.

Svjesni smo da je prvi ajet objavljen Poslaniku Muhammedu a,s, ajet koji govori o peru, u suri  El-Alek 1-5 Uzvišeni nam Govori: Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna.

ٱقْرَأْ بِٱسْمِ رَبِّكَ ٱلَّذِى خَلَقَ, خَلَقَ ٱلْإِنسَٰنَ مِنْ عَلَقٍ, قْرَأْ وَرَبُّكَ ٱلْأَكْرَمُ, ٱلَّذِى عَلَّمَ بِٱلْقَلَمِ, عَلَّمَ ٱلْإِنسَٰنَ مَا لَمْ يَعْلَمْ.

Ovaj ajet kao da nam je sad objavljen! Učenje, izučavanje, traženje znanja je farz, obaveza svakom muslimanu i muslimanki. Snaga pera je danas od velike važnosti, peru može da uradi ono što ni avioni ni tenkovi ne mogu uraditi. Vidite kako smo mi zaboravili na ovaj imperativ!

Allah dž,š, nam je kazao i kazuje non stop da se vratimo nauci. Snaga pera i snaga riječi je više utjecajnija, moćnija nego snaga oruđa. Nas Allah dž,š, uči da koristimo svoje sposobnosti onako kako je najbolje.Tako nam Uzvišeni govori u suri El-Enfal 60: I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj.

وَاعدوا لهم ما استطعتم من قوةٍ.

U ovom ajetu riječ ”kuveh” je došla neodređenog člana, što nam ukazuje na svaku pripremu, i na sve pripreme, maksimalno pripremanje, uključujući i snagu pera.

Ali nemojmo zaboraviti, da ove mogućnosti kojim nas je Uzvišeni Allah obskrbio, će na Sudnjem Danu biti naši svjedoci, za nas ili protiv nas. Allah dž,š, nam Govori u suri Nur (svjetlost) 24 ajet: ” Na Dan kada protiv njih budu svjedočili jezici njihovi, i ruke njihove, i noge njihove za ono što su radili.

يَوْمَ تَشْهَدُ عَلَيْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَأَيْدِيهِمْ وَأَرْجُلُهُم بِمَا كَانُوا۟ يَعْمَلُونَ.

Zatim Uzvišeni kaže u suri Jasin 60: Danas ćemo im usta zapečatiti, njihove ruke će Nam govoriti, a noge njihove će o onome što su radili svjedočiti.

Mi, kao muslimani smo uložili sav svoj trud znanje i energiju u pokornosti Allahu dž,š, i za njegovu ljubav, takođe trebamo uložiti i svoje znanje, vrijeme, trud energiju za ljubav Allah dž,š, i za ljubav njegovih stvorenja.

Dini islam je došao da oslobodi čovječanstvo od robovlasništva, od tirana i dikatatora. Islam je došao da da čovječanstvu da potpunu slobodu. Islam zahtjeva od muslimana da kazuju i govore istinu pa makar bilo i ispred diktatora. Kao što islam osuđuje one koji šute, oni se nazivaju ”nijemi šejtani”.

Ova vrsta slobode je bila respektovana i poštovana u vrijeme Poslanika Muhammeda a,s, i to su njegovi ashabi r,a, praktikovali. Muslimani su uživali u prakticiranju slobode govora i dok su bili pred Poslanikom a,s, i pred pravednim halifama.

Oni koji žele da govore moraju govoriti istinu, da se istina zna, da se istina čuje i da se istina slijedi. Uzvišeni Allah dž,š, nam govori u suri Junus 35: Reci: “Može li ijedno vaše božanstvo uputiti na Pravi put?”, i odgovori: “Samo Allah upućuje na Pravi put!” Pa da li je onda dostojniji da se poštiva onaj koji na Pravi put upućuje ili onaj koji ni sam nije na Pravome putu, osim ako ga drugi na Pravi put ne uputi? Šta vam je, kako rasuđujete?!

قُلْ هَلْ مِن شُرَكَآئِكُم مَّن يَهْدِىٓ إِلَى ٱلْحَقِّ ۚ قُلِ ٱللَّهُ يَهْدِى لِلْحَقِّ ۗ أَفَمَن يَهْدِىٓ إِلَى ٱلْحَقِّ أَحَقُّ أَن يُتَّبَعَ أَمَّن لَّا يَهِدِّىٓ إِلَّآ أَن يُهْدَىٰ ۖ فَمَا لَكُمْ كَيْفَ تَحْكُمُونَ.

Svaka izmišljotina protiv nevinih ljudi, se u islamu smatra lažnom i da je to laž. A laganje je veliki grijeh, Kura’nski izraz za to je ”Kezib” laž, a za one koji iznose lažne informacije o nevinim ljudima se kaže ”Buhatan”.

Ili osobe koje govore o nekome ko je u odsutnosti, to se zove u Kur’anu ”Gibet” ogovaranje, a i ogovaranje je zabranjeno. A ako neko širi glasine o nekome da bi izazvao mržnju ili svađu, to je onda ”Nemimeh” potvara.

Znamo svi da je u vrijeme Poslanika Muhammeda a,s, bilo mnogo munafika ”licemjera” a svako ih je danas i više. Allah dž,š, u suri Ahzab u 19 ajetu kaže: čim strah mine, oni vas psuju svojim oštrim jezicima.

فَإِذَا ذَهَبَ ٱلْخَوْفُ سَلَقُوكُم بِأَلْسِنَةٍ حِدَادٍ أَشِحَّةً عَلَى ٱلْخَيْر.

Da zaključimo današnju hutbu; dakle dini islam kojim nas je Uzvišeni Allah počastio da budemo sljedbenici islama je došao da nas podstakne na slobodu govora. U isto vrijeme je osudio sve one koji unišravaju istinu i koji se bore protiv istine. Islam osuđuje one koji iznose laži, ili oni koji izuzimaju iz konteksta ono što njima odgovara. Kao što islam poštuje sve one koji govore istinu.

Soboda govora ima svoja pravila i propise (uvjete) sloboda govora ima svoju svetost, molim Uzvišenog da nas počasti da širimo samo istinu, kako bi naš Gospodar bio zadovoljan. Kaže Uzvišeni u suri Nahl (pčele) 116: I ne govorite neistine jezicima svojim: “Ovo je dopušteno, a ovo je zabranjeno”, da biste tako o Allahu neistine iznosili. Oni koji o Allahu govore neistine – neće uspjeti.

وَلَا تَقُولُوا۟ لِمَا تَصِفُ أَلْسِنَتُكُمُ ٱلْكَذِبَ هَٰذَا حَلَٰلٌۭ وَهَٰذَا حَرَامٌۭ لِّتَفْتَرُوا۟ عَلَى ٱللَّهِ ٱلْكَذِبَ ۚ إِنَّ ٱلَّذِينَ يَفْتَرُونَ عَلَى ٱللَّهِ ٱلْكَذِبَ لَا يُفْلِحُونَ.

Možemo li se pridržavati ovog ajeta pa se čuvati da ne govorimo ono o čemu nemamo znanja, ili nemamo dovoljno znanja. O, kako bi bilo lijepo da se pridržavamo ovg ajeta, kako bi sačuvali i sebe i druge.

Imam Sedin Agić

13 Ševal 143

August 31-2012

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s