Današnja hutba (Sep 07-2012 / 20 Ševval 1433)

 

Pomoć i pobjeda

Danas ćemo govoriti o pomoći i pobjedi, svakako da je ovo jedna od važnih tema. Često se priča i govori kako je Allahova pomoć blizu Njegovim iskrenim vjernicima, no, međutim nama nije rečeno kada će ta pomoć i u koje vrijeme će doći, specifičan dan ili godina itd!

Uzvišeni nam govori u suri saf 13: a daće vam i drugu blagodat koju jedva čekate; Allahovu pomoć i skoru pobjedu! Zato obraduj radosnom viješću vjernike.

وَأُخْرَىٰ تُحِبُّونَهَا ۖ نَصْرٌۭ مِّنَ ٱللَّهِ وَفَتْحٌۭ قَرِيبٌۭ ۗ وَبَشِّرِ ٱلْمُؤْمِنِي.

Dakle, pomoć i pobjeda se ubrajaju u velike blagodati. Ono što trebamo znati je; da pomoć i pobjeda dolaze samo do Allaha dž,š. Uzvišeni kaže u suri Ali-Imran 126: To je Allah učinio da vas obraduje i da time pouzdanje u srca vaša ulije – a pobjeda dolazi samo od Allaha, Silnoga i Mudroga.

وَمَا جَعَلَهُ ٱللَّهُ إِلَّا بُشْرَىٰ لَكُمْ وَلِتَطْمَئِنَّ قُلُوبُكُم بِهِۦ ۗ وَمَا ٱلنَّصْرُ إِلَّا مِنْ عِندِ ٱللَّهِ ٱلْعَزِيزِ ٱلْحَكِيم.

Allah dž,š, će nas pomoći ako mi Njega pomognemo, to je uslov. O tome nam Uzvišeni govoi u suri Muhammed 7: O vjernici, ako Allaha pomognete, i On će vama pomoći i korake vaše učvrstiti.

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓا۟ إِن تَنصُرُوا۟ ٱللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ.

Zatim nam Uzvišeni potvrđuje dva puta u istoj riječi sa ”lamom” i sa duplim slovom ”nunom” u suri Hadž 40: A Allah će sigurno pomoći one koji vjeru Njegovu pomažu – ta Allah je zaista moćan i silan.

وَلَيَنصُرَنَّ ٱللَّهُ مَن يَنصُرُهُۥٓ ۗ إِنَّ ٱللَّهَ لَقَوِىٌّ عَزِيزٌ.

Kao što Uzvišeni obećava i garantuje pomoć svojim Poslanicima a,s, i vjernicima. U suri Gafir 51 Uzvišeni nam kaže: Mi ćemo, doista, pomoći poslanike Naše i vjernike u životu na ovome svijetu, a i na Dan kad se dignu svjedoci.

إِنَّا لَنَنصُرُ رُسُلَنَا وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ فِى ٱلْحَيَوٰةِ ٱلدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ ٱلْأَشْهَٰدُ.

Postvlja se pitanje: šta mi trebamo uraditi da bi nam Uzvišeni pomogao? Odgovor bi bio; postoje mnoge stvari koje svako od nas može raditi da pomogne Allaha dž,š. Kao što su;

– Vjerovanje u Allaha i potpuna predanost i pokornost Njegovim naredbama.

– Iskrenost, povjerljivost i pravednost u svim stvarima.

– Ispunjavanje svojih obaveza prema Uzvišenom Allahu dž,š, u taji i javi.

– Posjedovanje samo halal dozvoljenih stvari umjesto harama nedozvoljenih stvari, uključujući hranu i ishranu, posjedovanje bilo čega, uključajući i nekretnine itd, već to i sami znate.

– Upućivanje dova Uzvišenom Allahu dž,š, da te uputi i pomogne, da ti podari Svoj Rahmet, da ti podari uspjeh, da ti da pomoć i pobjedu.

– Imati strpljenja u svim životnim aspektima, prije očekivanja pomoći i pobjede.

Uzvišeni nam govori u suri Ali Imran 200: O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite!

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱصْبِرُوا۟ وَصَابِرُوا۟ وَرَابِطُوا۟ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ.

Kad će pobjeda i pomoć doći od Allaha dž,š.

A kad će pomoć i pobjeda doći? Prije svega mi neznamo kada će nas Allah dž,š, obasuti pobjedom. Ovo je zbog toga što nam Uzvišeni nije rekao o specifičnom vremenu ili prostoru. Kada nam Uzvišeni govori u Suri Muahmmed 7: O vjernici, ako Allaha pomognete, i On će vama pomoći i korake vaše učvrstiti.

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓا۟ إِن تَنصُرُوا۟ ٱللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ.

Dakle pomoć od Allaha dž,š, dolazi samo onda kada vjernici pomognu Allaha dž,š. Ovo je ujedno i uslov za pobjedu. Allah dž,š, je obećao pomoć onima koji Njega pomažu, i ako nije spomenuo spicifično vrijeme. Nap: Nuh a,s, je pozivao svoj narod 950 godina, ali oni nisu vjerovali, niko ne može reći da Nuh a,s, nije ispunio ovaj uslov za pomoć. Ali je Nuh a,s, zatražio od Allaha da uništi taj narod, kad mu je Uzvišeni objavio da više niko od njih neće vjerovati.

Pobjeda nije nešto što mi možemo postići i ostvariti svojim vlastitim rukama, ne, nego pomoć leži u rukama Onoga Koji daje uspjeh (Allah dž,š).  U suri Rum 47 Uzvišeni veli: I prije tebe smo poslanike narodima njihovim slali i oni su im prave dokaze donosili, pa smo one koji su griješili kažnjavali – a dužnost Nam je bila vjernike pomoći.

وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ رُسُلًا إِلَىٰ قَوْمِهِمْ فَجَآءُوهُم بِٱلْبَيِّنَٰتِ فَٱنتَقَمْنَا مِنَ ٱلَّذِينَ أَجْرَمُوا۟ ۖ وَكَانَ حَقًّا عَلَيْنَا نَصْرُ ٱلْمُؤْمِنِين.

Zatim Uzvišeni nam Kaže u suri Madžadela 21: Allah je zapisao: “Ja i poslanici Moji sigurno ćemo pobijediti!” – Allah je, zaista, moćan i silan.

كَتَبَ ٱللَّهُ لَأَغْلِبَنَّ أَنَا۠ وَرُسُلِىٓ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ قَوِىٌّ عَزِيزٌۭ.

Imam Ibn Kesir kaže; ovo je pobjeda Allaha dž,š, Njegove Knjige, Njegovog Poslanika i vjernika. Ali da bi dobili pomoć i pobjedu moramo proći kroz mnoga i različita iskušenja i razne patnje. Uzvišeni kaže u suri Ankebut 1-2: Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: “Mi vjerujemo!” i da u iskušenje neće biti dovedeni? A Mi smo u iskušenje dovodili i one prije njih, da bi Allah sigurno ukazao na one koji govore istinu i na one koji lažu.

U suri Bekare 214: Zar vi mislite da ćete ući u Džennet, a još niste iskusili ono što su iskusili oni koji su prije vas bili i nestali? Njih su satirale neimaštine i bolest, i toliko su bili uznemiravani da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: “Kada će već jednom Allahova pomoć!?” Eto, Allahova pomoć je zaista blizu!

U suri Nur 55: Allah obećava da će one među vama koji budu vjerovali i dobra djela činili sigurno namjesnicima na Zemlji postaviti, kao što je postavio namjesnicima one prije njih, i da će im zacijelo vjeru njihovu učvrstiti, onu koju im On želi, i da će im sigurno strah sigurnošću zamijeniti; oni će se samo Meni klanjati, i neće druge Meni ravnim smatrati. A oni koji i poslije toga budu nezahvalni – oni su pravi grješnici.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s