Ništa novo!

 

El-hamdulillah, hvala Allah dž,š, na uputi, hvala Allahu dž,š, na dinu i islamu, hvala Allahu dž,š, na Poslaniku Muhammedu alejhi selma, hvala Allahu dž,š, koji nas je počastio poslanikom Muhammedom, koji je milos svjetovima, muslimanima i ne muslimanima i ateistama.

Jednostavno hvala Allahu na svim blagodatima, a jedna od najvećih islam, to je najveća blagodat.

Posmatrajući dešavanja današnjeg “modernog svijeta“ pogotovo oko prikazivanja filma o Poslaniku Muhammedu alejhi selam, zatim dešavanju i reagovanju u svijetu u Libiji i egiptu, zatim Jemenu itd. Ono što je interesantno, da svi osuđuju muslimane i poneko je osudio prikazivanje filma.

Nije čudno što muslimane nazivaju svakakvim imenima uključujući i dobro poznatu riječ ”teroristi” jer oni to žele svojim provokacijama, ovo što su sad uradili je upravo jedna vrsta provokacija. No, kroz historiju to nije nepoznato, problem je kod nas muslimana što mi slabo ili skroz malo ili čak nimalo nepoznajuemo svoju religiju svoj dini islam.

Jer iskušenja koja nam dolaze su ustvari samo opomena uspavanim muslimanima, možda će neko reći; zašto uspavani? Vidiš da se budimo na svakom mjestu. Da, ali muslimani se bude samo onda kad im neko dira u dini islam, što u jednu ruku nije loša osobina, bar nas nešto drži budnim. Ali mi bi trebami malo više da se pozabovimo spoznajom o dini islamu i imanu. Zašto?

Zato kad mi znamo šta oni namjeravaju, mi se možemo kontrolisati, možemo kontrolisati svoje osjećaje, svoju svijest, svoje emocije, svoje reakcije i svoje planove. Jer nepoznavanje neprijatelja i nepoznavanje njihovih planova nas dovodi do ludila, i do glupih reakcija. Nije trebalo ubijati nevine diplomate u Libiji, ne, to nam je najmanje trebalo. ”Ko ubije jednog nevinog je isto kao da je poubijao cijelo čovječanstvo” to je bila njihova ideja da trznu musimane iz sna, jer su znali da će nešto nesmisleno uraditi, a to je ubijanje diplomata.

Jer ako mi postupimo kao i oni onda smo isti u kriminalu, zato nam je potrebno prije akcije, prije djela da razmislimo kao im uzvratiti na civiliziran, kulturan i insanki način.

Pogledajte šta nam Kur’aan govori i kako svijom sljedbenicima objašnjava njihvoe ciljeve, u suri Ali Imran 186 ajet Uzvišeni Kaže: Vi ćete sigurno biti iskušavani u imecima vašim, i životima vašim, i slušaćete doista mnoge uvrede od onih kojima je data Knjiga prije vas, a i od mnogobožaca. I ako budete izdržali i Allaha se bojali pa tako trebaju postupiti oni koji su jakom voljom obdareni.

لَتُبْلَوُنَّ فِىٓ أَمْوَٰلِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ ٱلَّذِينَ أُوتُوا۟ ٱلْكِتَٰبَ مِن قَبْلِكُمْ وَمِنَ ٱلَّذِينَ أَشْرَكُوٓا۟ أَذًۭى كَثِيرًۭا ۚ وَإِن تَصْبِرُوا۟ وَتَتَّقُوا۟ فَإِنَّ ذَٰلِكَ مِنْ عَزْمِ ٱلْأُمُورِ.

Jedan od islamski učenjaka Imam Razi u svome tefsiru kaže, kako nam prenosi drugi učenjak u svome tefsiru el-Mennar Imam Rešid rida kaže: Očito je da su nevjernici uznemiravali Poslanika Muhammeda a,s, i muslimane na Uhudu, i da će ih uznemiravati i u budućnosti sa različitim metodama, samo kako bi uznemirili muslimane, svejedno da li duhovno ili materijalno uznemiravanje.

Ali cilj je da se muslimani strpe i da ne izgube nadu i da ne okljevaju, jer ako ako čovjek nezna za iskušenja, ta iskušenja kad dođu, bude mu teško, ali ako poznaje vrste iskušenja onda ga neće to iskušenje pokolebati.

Dakle u Kur’anu nam je odgovor, glagol nam govori da ćemo biti iskušavani konstantno, i da ćemo slušati razne izjave i uvrede od sljedbenika knjige a i od mušrika mnogobožaca. Dakle konstantno iskušenje ne samo u vrijeme Poslanika Muahmmeda a,s, nego i u naše savremeno doba.

Zatim da bi nam bilo jasnije u suri E-Bekare 120 Uzvišeni nam govori: Ni jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu. Reci: “Allahov put je jedini Pravi put!” A ako bi se ti poveo sa željama njihovim, nakon Objave koja ti dolazi, od Allaha te niko ne bi mogao zaštititi niti odbraniti.

وَلَن تَرْضَىٰ عَنكَ ٱلْيَهُودُ وَلَا ٱلنَّصَٰرَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ ۗ قُلْ إِنَّ هُدَى ٱللَّهِ هُوَ ٱلْهُدَىٰ وَلَئِنِ ٱتَّبَعْتَ أَهْوَآءَهُم بَعْدَ ٱلَّذِى جَآءَكَ مِنَ ٱلْعِلْمِ ۙ مَا لَكَ مِنَ ٱللَّهِ مِن وَلِىٍّۢ وَلَا نَصِير.

Dakle jasno nam je rečeno, ni Jevreji a ni Kršćani, ni jedni ni drugi neće biti sa tobom o musliane i muslimanko, o sestro muslimanko, o brate muslimane, neće bolan oni biti s tobom zadovoljni dok ne prihvatiš njihovu vjeru. Pa zar ti ovo nije jasna poruka koja je došla prije 1433 godine. De vrati se svojoj vjeri vrati se Allahu dž,š.

Da neznam šta uradišoni će opet raditi po svome, a što mi nemožemo radditi po svome, zao ako poznajemo propise svoje vjere, i ako znamo ko su oni, lahko ćemo se odbraniti. Još neešto zanimljivo u ovom ajetu, prvi riječ ”ve len” što u arapskom označava da nikada neće biti zadovoljni, ni sada a ni u buduće niti su bili ikad zadovoljni sve do onog trenutka kad se odazoveš i prihvatiš njihovu religiju. Subhanallah pa zar ovo nije istina?

Zato želim poručiti svima da se držimo svoje vjere i da izučavamo i da se družimo sa onima koji vole dini islam, odgovorit možemo samo ako posjedujemo znanje. Zato molim Allaha da nam uputi i da nam učvrti vjerovanje, i da nam podari korisno znane. Amin.

Imam sedin Agić

Sep 13 2012

26 Ševval 1433

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s