Današnja hutba 14 Sep-2012 (27 Ševval 1433)

 

Iskušenja

Sva zahvala Allahu dž,š, Koji nas je uputio i Koji nam je pokazao put dobra i put zla, hvala Allah dž,š, Koji nam je poslao Polsanika Muhammeda a,s, da budemo njegovi sljedbenici, hvala Allahu dž,š, koji nas je odabrao i počastio sa uputom. Donosimo salavat i selam na Poslanika Muhammeda a,s, na njegovu porodicu, ashabe i sve one koji su slijedili Poslanika Muhammeda ,a,s, koji ga sliede i koji će ga slijediti sve do sudnjeg Dana.

Danas uz Allahovu dž,š, dozvolu, govorit ćemo o iskušenjima, i evo upravo ovih dana muslimani su na velikim iskušenjima.

Ismijavanje Resulullaha Muhammeda a,s, to je napad na islam, napad na temelj našeg dina i imana. Zer to nije iskušenje? No, međutim i Kur’an nam govori o velikim iskušenjima, zato se mnogo puta u Kur’anu spominje riječ ”fitna” iskušenje, negdje oko 59 puta se ova riječ spominje; u prošlom, sadašnjem i budućem vremenu. A samo kao ”fitna” se spominje oko 30 puta.

U suri El-Bekare 155 ajet, Allah dž,š, nam govori; Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive.

وَلَنَبْلُوَنَّكُم بِشَىْءٍۢ مِّنَ ٱلْخَوْفِ وَٱلْجُوعِ وَنَقْصٍۢ مِّنَ ٱلْأَمْوَٰلِ وَٱلْأَنفُسِ وَٱلثَّمَرَٰتِ ۗ وَبَشِّرِ ٱلصَّٰبِرِينَ.

Imam Ibn Kesir r,h, je rekao o ovim ajetima; Allah dž,š, nas obavještava da će nas iskušavati; On uzvišeni će ljude iskušavati sa; izobiljem a nekada sa nestašicom, neimaštinom i glađu. Značenje ajeta (Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem)tj; od svega pomalo. Značenje (i time što ćete gubiti imanja) gubljenje imanja i bogatsva, koje će biti uništavano. Značenje (i živote) gubljenje najbližih prijatelja, rodbine, i one koji najviše volimo. (i ljetine) bašče, njive i rančevi neće dati ploda onoliko koliko se očekivalo ili koliko se očekuje.

Braćo muslimani; mi moramo shvatiti da je Allah dž,š, stvorio i život i smrt, i On uzvišeni ih je učinio kao izvor ili kao osnovu iskušenja za sve nas, u suri El-Mulk 1-2, Uzvišeni nam govori;Uzvišen je Onaj u čijoj je ruci vlast – On sve može! Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati;  On je Silni, Onaj koji prašta.

Iskušenja draga braćo mogu da budu razlilčita, mogu da budu personalna ili individualna, kao što je iskušenje u vjeri, iskušenje u zdravlju, islušenje u bogatsvu, iskušenje u siromaštvu itd.

U suri Ali Imran186, Allah dž,š, nam govori; Vi ćete sigurno biti iskušavani u imecima vašim, i životima vašim, i slušaćete doista mnoge uvrede od onih kojima je data Knjiga prije vas, a i od mnogobožaca. I ako budete izdržali i Allaha se bojali pa tako trebaju postupiti oni koji su jakom voljom obdareni.

لَتُبْلَوُنَّ فِىٓ أَمْوَٰلِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ ٱلَّذِينَ أُوتُوا۟ ٱلْكِتَٰبَ مِن قَبْلِكُمْ وَمِنَ ٱلَّذِينَ أَشْرَكُوٓا۟ أَذًۭى كَثِيرًۭا ۚ وَإِن تَصْبِرُوا۟ وَتَتَّقُوا۟ فَإِنَّ ذَٰلِكَ مِنْ عَزْمِ ٱلْأُمُورِ.

{Veliki islamski učenjak i mufessir Imam ar-Razi r,h, je rekao za ovaj ajet kako to spominje Rešid Rida u svome Mennaru; Očito je da su nevjernici uznemiravali Poslanika Muhammeda a,s, i muslimane na Uhudu, i da će ih uznemiravati i u budućnosti sa različitim metodama, samo kako bi uznemirili muslimane, svejedno da li duhovno ili materijalno uznemiravanje.

Ali cilj je da se muslimani strpe i da ne izgube nadu i da ne okljevaju, jer ako čovjek nezna za iskušenja, ta iskušenja kad dođu, bude mu teško, ali ako poznaje vrste iskušenja onda ga neće to iskušenje pokolebati.}

Kada dođu iskušenja, (a čovjek je stalno na iskušenjima), tada treba osaburiti, strpiti se, biti smiren i sabran, biti temparementan. Ne bi smio da izgubi kontrolu nad sobom, i da se naživcira, jer tako bi mogao nanjeti više zla nego dobra.

Draga braćo; ono što trebamo shvatiti je da su iskušenja ništa više nego ispit i test od Allaha dž,š. On dž,š, nam daje garanciju da će se pobrinuti za sve ko god Mu bude lojalan, pokoran i vjeran. On dž,š, se pobrinuo i za sve svoje Polanike i Vjerovjesnike i sve one koji su bili sa njima. Uzvišeni nam Govori u suri Muhammed 31; Mi ćemo vas provjeravati sve dok ne ukažemo na borce i postojane među vama, a i vijesti o vama provjeravaćemo.

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ حَتَّىٰ نَعْلَمَ ٱلْمُجَٰهِدِينَ مِنكُمْ وَٱلصَّٰبِرِينَ وَنَبْلُوَا۟ أَخْبَارَكُمْ.

Allah dž,š, na obavještava o iskušenjima Poslanika Muhammeda ,a,s, i njegovih sljedbenika u bitci poznatoj kao Ahzab ili Hedek. Kada su se saveznici sakupili da unište Poslanika i muslimane, to je bio težak ispit za sve njih, tada su se srca očistila i tada se saznalo ko je vjernik a ko munafik, o ovom događaju nam govori sura Al-Ahzab 10-11; Kad su vam došle i odozgo i odozdo,* a duša (srca) došla do grkljana, i kad ste o Allahu svašta pomišljali. Tada su vjernici bili u iskušenje stavljeni i ne mogu biti gore uznemireni.

إِذْ جَآءُوكُم مِّن فَوْقِكُمْ وَمِنْ أَسْفَلَ مِنكُمْ وَإِذْ زَاغَتِ ٱلْأَبْصَٰرُ وَبَلَغَتِ ٱلْقُلُوبُ ٱلْحَنَاجِرَ وَتَظُنُّونَ بِٱللَّهِ ٱلظُّنُونَا۠.هُنَالِكَ ٱبْتُلِىَ ٱلْمُؤْمِنُونَ وَزُلْزِلُوا۟ زِلْزَالًۭا شَدِيدًۭا.

Savjetujem vam da pročitate suru Al-Ahzab da bi bolje shavtili poruku jer ja nemam vremena da sve spomenem danas na mimberu.

Ali ma šta bilo, ni kršćani ni židovi neće biti zadovoljni sa nam sve dok nebudemo slijedili njihovu vjeru, da bi mi povjerovali, poslušajte šta Allah dž,š, govori u suri Bekare 120; Ni jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu. Reci: “Allahov put je jedini Pravi put!” A ako bi se ti poveo sa željama njihovim, nakon Objave koja ti dolazi, od Allaha te niko ne bi mogao zaštititi niti odbraniti.

وَلَن تَرْضَىٰ عَنكَ ٱلْيَهُودُ وَلَا ٱلنَّصَٰرَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ ۗ قُلْ إِنَّ هُدَى ٱللَّهِ هُوَ ٱلْهُدَىٰ وَلَئِنِ ٱتَّبَعْتَ أَهْوَآءَهُم بَعْدَ ٱلَّذِى جَآءَكَ مِنَ ٱلْعِلْمِ ۙ مَا لَكَ مِنَ ٱللَّهِ مِن وَلِىٍّۢ وَلَا نَصِير.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s