Današnj Hutba (28 Sep 2012 – 12 Zul Ka’deh 1433)

Dobra riječ

Danas ćemo govoriti o ljepoti lijepe riječi, Uzvišeni Allah nas uči da govorimo samo ono što je dobro, kao što nas je i upozorio da govorimo loše. Tako se treba čuvati loših riječi, lošeg govora, u suri Ibrahim 24 Uzvišeni kaže; Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer – lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu; ono plod svoj daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi – a Allah ljudima navodi primjere da bi pouku primili. A ružna riječ je kao ružno drvo: iščupanom drvetu s površine zemlje nema opstanka.

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ ٱللَّهُ مَثَلًۭا كَلِمَةًۭ طَيِّبَةًۭ كَشَجَرَةٍۢ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌۭ وَفَرْعُهَا فِى ٱلسَّمَآءِ, تُؤْتِىٓ أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍۭ بِإِذْنِ رَبِّهَا ۗ وَيَضْرِبُ ٱللَّهُ ٱلْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ, وَمَثَلُ كَلِمَةٍ خَبِيثَةٍۢ كَشَجَرَةٍ خَبِيثَةٍ ٱجْتُثَّتْ مِن فَوْقِ ٱلْأَرْضِ مَا لَهَا مِن قَرَارٍۢ.

Lijepa i dobra riječ se spominje u Kur’anu, u suri Fussilet 10; Ako neko želi veličinu – pa – u Allaha je sva veličina! K Njemu se dižu lijepe riječi, i dobro djelo On prima. A one koji imaju hrđave namjere čeka patnja nesnosna, i njihovo spletkarenje je rabota bezuspješna. Zato nam Gospodar i govori da govorimo samo dobro sa ljudima, i da im govorimo samo dobro, u protivnom šejtan će zsauzeti svoj položaj i stvorit će neprijateljstvo među nama, u suri El-Isra 53 Uzvišeni kaže; Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi: – jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj.

وَقُل لِّعِبَادِى يَقُولُوا۟ ٱلَّتِى هِىَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ ٱلشَّيْطَٰنَ يَنزَغُ بَيْنَهُمْ ۚ إِنَّ ٱلشَّيْطَٰنَ كَانَ لِلْإِنسَٰنِ عَدُوًّۭا مُّبِينًۭا

Dok u suri Bekare 83 nam govori Uzvišeni; I kada smo od sinova Israilovih zavjet uzeli da ćete se jedino Allahu klanjati, i roditeljima, i bližnjima, i siročadi, i siromasima dobročinstvo činiti, a ljudima lijepe riječi govoriti i molitvu obavljati i zekat davati, vi ste se poslije, izuzev vas malo, izopačili i zavjet iznevjerili;

وَإِذْ أَخَذْنَا مِيثَٰقَ بَنِىٓ إِسْرَٰٓءِيلَ لَا تَعْبُدُونَ إِلَّا ٱللَّهَ وَبِٱلْوَٰلِدَيْنِ إِحْسَانًۭا وَذِى ٱلْقُرْبَىٰ وَٱلْيَتَٰمَىٰ وَٱلْمَسَٰكِينِ وَقُولُوا۟ لِلنَّاسِ حُسْنًۭا وَأَقِيمُوا۟ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتُوا۟ ٱلزَّكَوٰةَ ثُمَّ تَوَلَّيْتُمْ إِلَّا قَلِيلًۭا مِّنكُمْ وَأَنتُم مُّعْرِضُونَ

Čak ako i postoji neko neprijateljstvo, neka netrpeljivost, svađa, zavada između dvojice, svaki musliman bi trebao da postupi na najbolji način. U suri Fussilet 34-35 Uzvišeni nam govori; Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. To mogu postići samo strpljivi; to mogu postići samo vrlo sretni.

Dobra i lijepa riječje ona koja je korisna i od koje će se insan okoristiti, i koja će druge podstaći da čine dobra djela. Dok je ružna riječ ili ružan govor onaj koji povećava mržnju, i koji ne donosi nikakvu korist ljudima. Čak i više od toga, ružna riječ će povećati i još više ugroziti međuljudske odnose. Ali ono što svi znamo je, da i dobro i loše izlazi iz istih usta, ali kako one izlaze iz ljudskih usta tako isto se odrazuju na ljudski karakter, ponašanje, mentalitet itd.

Poslanik Muhammed a,s, nam govori u jednom hadisu kog prenosi Ebu Hurejre r,a, da je Poslanik a,s, rekao; Ko god vjeruje u Allaha i Sudnji Dan neka govori dobro ili neka šuti. (bilježi ga Imam Buhari i Imam Muslim) Na drugom mjestu Poslanik a,s, daje savjet jednom od svojih ashaba r,a. Ukbe ibn Amir r,a, je upitao Poslanika a,s; O Allahov Poslaniče! Šta je spas? A Poslanik a,s, mu odgovori; Čuvaj svoj jezik, nek ti je (tvoja) kuća dovoljan, i plači za počinjenim grijesima.

Od Katade r,a, i od Enese ibn Malika r,a, se prenosi da je Poslanik a,s, rekao; Zaista je šutnja od mudrosti, ali malo ko to radi. U drugom hadisu od Abdullaha ibn Omera r,a, Smilovao se Allah robu koji progovori pa bude korisno, ili šuti pa se spasi. (Imam Shavi, Ibn ebi Dun-ja, Ez-Zehebi, -Musned Rabia bin Habib, Sijer Ealam nubela Zehebi, Samt ve adab ibn Dun-ja)

Imam Sedin Agić

Sep 28-2012

12 Zul Ka’deh 1433

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s