Današnja hutba Okt 05-2012 (19 Zul-Ka’de 1433)

Recipročna (uzajamna) odgovornost 

Poslije zahvale Allahu dž,š, i donošenjem salavata i selama na Poslanika Muhammada a,s, danas ćemo govoriti na temu uzajamno potpomaganje ili njegovanje, sponzorisanje, podpomaganje, vođenje brige i djeljenje. Svako od ovih značenja se koristi za dobrobit zajednice kolektivno, ako govorimo o uzajamnom potpomaganju, no, međutim ako bi pak sve ovo iskoristili samo radi interesa i radi iskorištavanja onda ova značenja nemaju svoju svrhu.

Allah dž,š, nas informiše u suri Tevba 71; A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah, sigurno, smilovati. – Allah je doista silan i mudar.

وَٱلْمُؤْمِنُونَ وَٱلْمُؤْمِنَٰتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَآءُ بَعْضٍۢ ۚ يَأْمُرُونَ بِٱلْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ ٱلْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ ٱلصَّلَوٰةَ وَيُؤْتُونَ ٱلزَّكَوٰةَ وَيُطِيعُونَ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥٓ ۚ أُو۟لَٰٓئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ ٱللَّهُ ۗ إِنَّ ٱللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌۭ.

I Poslanik a,s, nam objašnjava koncept naizmjeničnog pomaganja u zajednici; u hadisu kog prenosi Nu’man bin Bešir r,a, da je Poslanik a,s, rekao; Primjer vjernika u međusobnoj ljubavi, samilosti i pažnji (suosjećanju) je primjer jednog tijela, ako ga samo jedan organ zaboli, cijelo tijelo trpi bol od nesanice i temperature. (Buhari i Muslim)

Ebu Musa El-Eš’ari r,a, prenosi od Poslanika a,s, da je rekao; Musliman prema muslimanu je kao zgrada koja jača svoje dijelove (međusobnom povezanošću). (Buhari i Muslim) Enes ibn Malik r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao; Nije vjernik onaj koji nevoli svome bratu ono što voli sam sebi. (Buhari i Muslim)

Da bi bolje razumili ideju o međusobnom potpomaganju, onda moramo da pogledamo na ovu temu iz više uglova i više aspekata, da bi razumili pravo značenje naizmjeničnog potpomaganja u islamu. Recimo ako gledamo sa etičkog aspekta, nama kao muslimanima je naređeno da radimo dobro i da zabranjujemo loše, Allah dž,š, nam govori o ovome u suri Ali Imran 104; I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati – oni će šta žele postići.

وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌۭ يَدْعُونَ إِلَى ٱلْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِٱلْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ ٱلْمُنكَرِ ۚ وَأُو۟لَٰٓئِكَ هُمُ ٱلْمُفْلِحُونَ.

Poslanik a,s, nam objašnjava  u hadisu kog prenosi Ebu Said Al-Huderi r,a, da je Poslanik a,s, rekao: ko od vas vidi kakvo zlo, neka ga spreči rukom, a ako nemože neka ga spreči svojim jezikom, a ako nemože ni to onda neka prezire srcem, a to je najslabiji stepen imana. (Imam Muslim, Tirmizi i Nesai)

Drugi aspekt bi bio ekonomski; Allah dž,š, ja propisao Zekat i učinio ga jednim stubom islama, da bi bogati vodili brigu o siromašnim. A u isto vrijem Allah dž,š, je zabranio kamatu da bi eliminisao iskorištavanje siromašnih od strane bogataša. S druge strane, Allah dž,š, ohrabljuje bogate muslimane da daju zekat i da udjeljuju sadaku, obećavši im veliku nagradu koja ih čeku na budućem svijetu.

Islam se pobrinuo i riješio problem kada je upitanju jetimsko pravo, Kur’an nam naglašava u mnogim ajetima da se vodi briga o jetimima, ne samo o jetimima već i o njihovom imanju, bogatsvu, socialnom i moralnom aspektu. Allah dž,š, kaže u suri Duha 9; Zato siroče ne ucvili. Zatim Poslanik a,s, je rekao u hadisu kog prenosi Sehl bin Sa’d da je Poslanik a,s, rekao; Ja i onaj ko se brine o jetimu (staratelj, skrbnik ili zaštitinik) smo u džennetu ovako, pa je Poslanik a,s, pokazao kažiprsst i srednji prst. (Buhari)

Allah dž,š, u suri Maide 2 kaže; Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava. a u suri Ali Imran 103 Uzvišeni kaže; Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na Pravom putu istrajali.

Molim Allaha dž,š, da nam podari razumjevanja, da nam zbliži srca i da nam poveća iman, Amin.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s