Ubice u vašoj kuhinji!

Ubice u vašoj kuhinjiNaučnici sa Univerziteta Exeter, Velika Britanija, tvrde da predmeti i namirnice koje svakodnevno koristite u kuhinji mogu biti pravi ubice ako ste neoprezni.

Vlažne krpe i spužve, ostavljene danima i sedmicama mogu sadržavati na desetine hiljada mikroorganizama  i u njima je u biti najveća koncentracija patogena u čitavoj kući. Čak ih je više nego u toaletu.

Ambalaža. Jedan izvještaj EU-a iz 2009. tvrdio je da u određenoj ambalaži u koju se pakuje hrana postoje supstance sposobne uzrokovati hormonalne promjene u tijelu djece, smanjiti kvalitetu sperme kod muškaraca pa čak i utjecati na omjer rođenih dječaka i djevojčica.

Ostaci hrane. Kuhano meso može biti podgrijano – ali samo jedan put! Isto tako, nikada nemojte nanovo zamrzavati otopljeni sladoled (sjetite se salmonele). U biti, sva smrznuta hrana, jednom kad se otopi treba biti skuhana i odmah pojedena.

Toster. Nekoliko stotina ljudi godišnje nastrada od tostera; usporedbe radi morski pas ubije oko devet godišnje. Tosteri su opasni jer u sebi sadržavaju potencijalno eksplozivne električne elemente, a osim toga ljudi često metalnim nožem vade ostatke iz otvora što je praktički pokušaj samoubistva električnim udarom.

Frižider. U pretrpanim frižiderima lakše dolazi do kvarenja hrane. Istovremeno, teško je pratiti koje namirnice su svježije a koje su dugo stajale.

Mikrovalna pećnica. Ne postoje dokazi da se ispravnim rukovanjem neoštećenom mikrovalnom pećnicom možete povrijediti. Štaviše, neke namirnice pripremljene u njoj predstavljaju kvalitetniji obrok nego kad ih pripremate konvencionalnim metodama; to naročito vrijedi za povrće. Ipak, zabilježeni su slučajevi izletavanja kahve iz šoljica koju grijete u njima. Neki ljudi su stavljali poklopljene posude u njih što je praktički kao da su pripremili bombu. Ipak, rizik od povreda kod mikrovalnih pećnica je najmanji.

Celofan. Jedna studija iz 1990. pokazala je da hrana omotana celofanom može postati kontaminirana ftalatima koji se povezuju s povećanjem rizika od raka. Kako biste bili sigurni, koristite uglavnom staklene posude ili papir, a plastiku zaobilazite u širokom krugu.

Smrznuta hrana. Poprilično nam je jasno kad se hrana pokvari – smrdi, mijenja boju… No, ono što se zbiva u zamrzivaču obično je neprimjetno. Meso se često zamrzava i ostavi na duže vrijeme; neki ljudi su zaboravili na njega i po nekoliko mjeseci. Iako su temperature niske, bakteriološke aktivnosti se nastavljaju samo puno sporije nego inače. Idealna temperatura zamrzivača trebala bi biti -18 stupnjeva Celzijevih, no, svejedno se trebate držati smjernica o dužem čuvanju hrane.

Pesticidi. Korisnost ovih sredstava obično je veća od bilo koje štetnosti, pa ipak biste trebali imati u obziru da na voću i povrću često može biti njihovih ostataka i tragova koji nikako nisu dobri za vaše zdravlje.

Kuhinjska sredstva. Istina je takva da većina kućanstava u elementima ispod sudopera ima pravo malo skladište deterdženata, sredstava za čišćenje, poliranje, dezinfekciju, antibakterijska sredstva… Nije potrebno govoriti o tome koliko su ona opasna, naročito ako ima djece u blizini.

Izvor: Vakat.ba

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s