Kako da me’mun postupi ako imam zaboravi

Kako da me’mun[1] postupi ako imam zaboravi

Koncenzus uleme je da je sunnet reći ”SubhanaAllah” ako imam zaboravi ili nešto pogreši u namazu. I to se odnosi i na muškarce kao i na žene. Jer je Poslanik a,s, rekao; Šta vam je pa vas vidim da mnogo plješćete rukama? Onaj ko upozorava u namazu neka kaže ”SubhanaAllah” jer kad izgovori tesbih (tj; da kaže SubhanaAllah) čovjeka (imam) će napomenuti a pljeskanje je za žene.

Ulema se razilazi oko postupka žena; Kaže imam Malik r,h, i drugi da je tesbih (izgovaranje ”SubhanaAllah”)i za muškarce i za žene bez ikakve razlike. Dok imam Šafija r,h, i neki drugi imami kažu: Za muškarce je tesbih a za žene je udaranje rukom od ruku (tj; desnom po lijevoj ruci).

Razlog razilaženja je slijedeći: Razumjevanje hadisa Poslanika a,s, u kome se kaže; ”pljesak je za žene”. Oni koji kažu da je pljeskanje pravilo za žene u slučaju da imam zaboravi ili pogriješi, kao što se tako i razumije iz hadisa. Žene plešću desnom rukom po lijevoj ali ne izgovaraju esbih (tj; subhanaAllah).

Dok ini koji su razumili hadis kao ukor pljskanja. Oni kažu: I ljudi i žene su isto, dakle pri izgovaranju tesbiha. Ali ovo mišljenje je slabo zbog ostavljanja jasnoće hadisu koja se razumije iz spomenutog hadisa.

Zaključak (Imam Sedin Agić)

Ispravno je dakle što je rekla većina uleme a to je: Za muškarce je tesbih tj, izgovaranje riječi SubhanaAllah a za žene da udaraju desnom rukom po lijevoj.


[1] Me’mun je onaj koji klnja iza imama

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s