Poruke iz Poslanikovog Sunneta u unapređenju vođstva i liderstva (današnja hutba)

Draga braćo, ljubav prema Poslaniku a,s, se može iskazati sa prakticiranjem njegove prakse, njegovog sunneta, te sljeđenje njegovog karktera. Mi kao ummet koji govori da voli Poslanika a,s, trebali li bi da imamo bogobojaznosti, da izvršavamo sve Allahove naredbe i da ostavimo sve Njegove zabrane.

Poslanik a,s, je svjetiljka plemenitog karaktera, i mi kao njegovi sljedbenici bi trebali njega a,s, slijediti u svim sferama našeg života. Od malih nogu je bio sačuvan i pod Allahovo dž,š, zaštitom, brigu i njegu je vodio Allah dž,š, i zato nije ni čudno što je on a,s, najbolji primjer za sve nas muslimane, i što u njemu a,s, imamo najbolji primjer,  a tako će i ostati da bude najbolji i najljepši uzor cijelom čovječanstvu sve do Sudnjeg Dana. Allah dž,š, kaže u suri Ahzab 21: Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje. A ako bi mi razmišljali o životu Poslanika a,s, i njegovog poslanstva, uvidjeli li bi da je i on a,s, tražio mišljenje od ashaba. Često bi im govori; Pomozite mi o ljudi, dajte mi savjet itd.,  أشيروا علي ايها الناس!

Mnogo je primjera koji nam ukazuju kako je Poslanik a,s, pitao nekoliko pitanja koja se odnose na neke važne stvari. Npr: Kada je Poslanik a,s, rekao: Pomozi svome bratu zalimu ili mazlumu (onome kome je nepravda učinjena i onome koji je nanio nepravdu). Onda je Poslanik a,s, zastao na kratko, i prije nego je nastavio, kao da je a,s, očekivao da neko nešto upita ili postavi pitanje, a tako je se i pokazalo jdan od ashaba je upitao: O Allahov Poslaniče! Razumijemo kako pomoći mazluma, ali kako da pomognemo zalima? Poslanik a,s, reče: Da ga zaustavite, da ne čini nepravdu i to znači da ste mu pomogli. Buhari i Muslim.

Slično se desilo na drugom mjestu, ovaj događaj se bilježi u ”Rahikul Mahtumu”. Dakle tokom bitke na Bedru, Poslanik a,s, je postavio bazu u blizini vrela na Bedru. A Habab (ili Hubab) ibn Munzir r,a, je došao Poslaniku a,s, i upitao: O Allahov Poslaniče! Je li ovo mjesto koje je došlo sa objavom od Allaha dž,š, pa mi nemamo pravo pomjeranja ni napred ni nazad? Ili je ovo samo tvoje strateško mišljenje, i ratovanje? Poslanik a,s, odgovori: To je strateško mišljenje i ratovanje. Tada Habab reče: O Allahov Poslaniče! to nije dobro, promjenimo mjesto, i postavimo kamp do najbližeg vrela a ostala zatrpajmo. Tako se Poslanik a,s, složio sa ovom strategijom.

 Dakle ovdje se kriju lekcije u ova dva hadisa. Prva od njih je; Komunikacija između Poslanika a,s, i ashaba r,a. Često puta je i sam Poslanik a,s, tražio od ashaba da mu ukažu ili daju savjet, i ako se desi da oni imaju različita mišljenja.

Drugo: postavljanje teških pitanja ashabima od strane Poslanika a,s, je indirektni podsticaj i stimulacija na njihov intelektualni nivo i mišljenje tako da bi oni usavršili svoje vođstvo.

Treće: Poslanikov a,s, stil  vođstva je bio savjetodavni i prirodni (tj; Šura ili dogovaranje). Poslanik a,s, je ashabima dao prostora i prilike za zapitkivanje njegovih odluka ako to nije bila objava, međutim ako postoji objava, tu nema postavljanja pitanja, tu se kaže slušamo i pokoravamo se. Sva komunikacija i diskusija koja se desila od strane ashaba je bila u granicama i nije bilo pitanja kad se radi o objavi, dok dans je sasvim suprotno, danas se ne gleda jel objava ili nije, dans se gleda ćejf i interes, kako je dido ili kako je nena, ili ovaj ili onaj, akako je objava, ma jok pusti to, to je zastarilo mi živimo u modernom dobu itd, da nas Allah sačuva.

Ukratko današnja hutba

Imam Sedin Agić

Feb-08-2013

27 Rebiul Evvel 1434.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s