Vrijednost sure El-Bekare

Ebu Hurejre r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao: Ne pravite od svojih kuća (domova) groblja (mezarluke)! U kući u kojoj se uči sura El-Bekare, neće ući šejtan. (imam Tirmizi)

وفي مسند أحمد وصحيح مسلم والترمذي والنسائي ، من حديث سهيل بن أبي صالح ، عن أبيه ، عن أبي هريرة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : لا تجعلوا بيوتكم قبورا ، فإن البيت الذي يقرأ فيه سورة البقرة لا يدخله الشيطان وقال الترمذي حسن صحيح 

Ebu Hurejre r,a, prenosi da je Poslanik a,s, slao jednu deputaciju od nekoliko ljudi, pa je tom priliko provjerio svakoga od njih da vidi koliko zna iz Kur’ana. Došavši do jednoga od njih , koji je bio najmlađi, rekao je: Koliko ti znaš? On je odgovorio: Znam to i to, te suru El-Bekare. Poslanik a,s, je rekao: Idi ti ćeš im biti predvodnik (emir).

Vrijednost sura El-Bekare i Ali Imran

Imam Ahmed prenosi od Ebu Umame r,a, da je rekao: Čuo sam Allahovog Poslanika a,s, kako kaže: Učite Kur’an, jer on će se zauzimati za svoje sljedbenike na Sudnjem Danu! Učite ”dvije svjetlice” El-Bekare i Ali Imran. Jer će ove dvije sure na Sudnjem Danu doći kao dva bijela oblaka, dvije sjenke ili dva jata ptica zbijenih u redove i zastupati svoje privrženike ns Sudnjem Danu.

Zatim je a,s, rekao: Učite suru El-Bekare, jer je u tome blagodat, dok je u suprotnom, propast. Njoj čarobnjaci ništa ne mogu. (Imam Muslim). Ne mogu uticati na onoga koji je uči.

عن أنس بن مالك ، قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إن الشيطان يخرج من البيت إذا سمع سورة البقرة تقرأ فيه 

Enes ibn Malik r,a, kaže; Rekao je Poslanik a,s,: Zaista šejtan izlazi (bježi) iz kuće kada čuje da se uči sura El-Bekare. 

 عن عبد الله ، يعني ابن مسعود ، قال : إن الشيطان يفر من البيت الذي يسمع فيه سورة البقرة

Abdullah ibn Mes’ud r,a, je rekao; Zaista šejtan bježi iz kuće kada čuje da se u njoj (toj kući) uči sura El.Bekare. 

Neki učenjaci kažu da ova sura sadrži hiljadu obavjestihiljadu naredbi i hiljadu zabraana.

Zato učimo Kur’an općenito, nemoj da nam Kur’ani budu zamotani u peškire, jer Kur’an će biti svjedok za svoje učače, a neće posvjedočiti za nas ako ga budemo zamotavali u peškire, već ga trebamo odmotati i učiti kako bi imali koristi i na dunjaluku i na ahiretu. Na dunjaluku spas i zaštitu a na ahiretu kao šefadžiju ili zauzimača. Molim Allaha dž,š,  da nam pomogne da ustrajemo na putu istine, i da Kur’an slijedimo riječju i djelom, da nam Kur’an bude vodić, amin ja Rabbel alemin.

Imam Sedin Agić

Feb-09-2013

28-Rebiul Evvel 1434.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s