Da li treba nadoknaditi propuštene namaze

Da li treba nadoknaditi propuštene namaze

Safovi i DzematPitanje; Koji je propis onoga koji klanja svih pet dnevnih namaza ali je propustio veliki broj namaza u periodu koji dostiže i do 20 godina?

Odgovor; Allah dž,š, je propisao i naredio svakom insanu da bude u vezi sa svojim Gospodarom da bude stalno povezan i u blizina svog Gospodara, od tih propisa je svakako i pet dnevnih namaza (salat), Allah dž,š, je naredio (propisao) obaveznost namaza u noći Mi’radž (noćno putovanje) Poslaniku Muhammedu a,s.

Allah dž,š, nam potvrđuje obaveznost namaza i podstiče nas na čuvanje istog. Tako Uzvišeni kaže u Suri Bekare 43; Molitvu obavljajte i zekat dajite i zajedno sa onima koji molitvu obavljaju i vi obavljajte! Zatim u ajetu 238; Redovno molitvu obavljajte, naročito onu krajem dana, i pred Allahom ponizno stojte. Zatim u suri Mu’minun 9; i koji molitve svoje na vrijeme obavljaju. Zatim u suri Ankebut 45; Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveća poslušnost! – A Allah zna šta radite.

Te je Uzvišeni odredio i vrijeme za namaz pa kaže Uzvišeni u suri Nisa 103: A kada namaz završite, Allaha spominjite, i stojeći, i sjedeći, i ležeći. A u sigurnosti obavljajte namaz u potpunosti, jer vjernicima je propisano da u određeno vrijeme namaz obavljaju.

Rekao je Allahov Poslanik a,s, Ko zaspi ili zaboravi na namz, neka klanja onda kad se sjeti, jer za namaz nema drugog otkupa osim namaz. Zatim je proučio ajet i sure Taha 14; zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj – da bih ti uvijek na umu bio!

Zato je obaveza svakom muslimanu i muslimanki da čuva namaz (emanet) i da ga obavlja na vrijeme, a ako zaboravi ili zaspe neka klanja onda kad se probudi i ustane. A ako ostavi namaz kao što je situaciju u postavljenm pitanju neka naklanja ono što je od namaza propušteno i neka klanja sa svakim namazom još jedan dodatni namaz  koji je propustio.

A Allah najbolje zna.

prevod imam Sedin Agić

Izvor darul ifta Egipat

(Pogledaj i pitanje naklanjavanje propuštenih namaza, Naklanjavanje propuštenih namaza)

Advertisements

One thought on “Da li treba nadoknaditi propuštene namaze

  1. Pingback: Naklanjavanje propuštenih namaza | Islam smisao života

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s