Današnja hutba – Feb-22-2013 (12 Rebiul Ahir 1434)

Liderstvo, vođstvo kroz primjere

110830_Eid_5Svako od nas je vođa i lider ili predstavlja vođu i poglavara u svojoj porodici, među prijateljima, na poslu ili bilo gdje drugo.  Jako je važno da budemo obazrivi na ulogu koju predstavljamo u javnom ili privatnom životu.

Allah dž,š, je stvorio Adema a,s, kao namjesnika ili zastupnikom i imamom  na Zemlji. Bio je a,s, snadbjeven sa znanjem da bi ispunio tu ulogu, svi Poslanici i Vjerovjesnici  poslije njega su takođe imali zadatak da vode i predvode ljude ka pravom putu. Allah dž,š, kaže u suri Bekare 124; A kada je Ibrahima Gospodar njegov s nekoliko zapovijedi u iskušenje stavio, pa ih on potpuno izvršio, Allah je rekao: “Učiniću da ti budeš ljudima u vjeri uzor!” – “I neke moje potomke!” – zamoli on. – “Obećanje Moje neće obuhvatiti nevjernike” – kaza On.

Allah dž,š, takođe kaže u suri Bekare 30: A kada Gospodar tvoj reče melekima: “Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!” – oni rekoše: “Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv proljevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo.” On reče: “Ja znam ono što vi ne znate.”

Zato trebamo razumiti iz ova dva ajeta da svako vođstvo ustvari predstavlja ugovor i obećanje Uzvišenom Allahu dž,š. Osnova i srž vođstva (liderstva) je trud i borba za pravdu, dostavljanje obaveza i ostavljanje i napuštanje nepravde u svim segmentima odgovornosti.

Zato vas pozivam da analiziramo i razmislimo o najboljem lideru i vođi Poslaniku Muhammedu a,s. Kakv je on a,s, bio lider u svojoj kući i porodici? Sa muslimanima i muslimanskim ummetom? Te njegova potreba drugima zbog njegovog karaktera, i njegove milosti u djelovanju sa svim Allahovim stvorenjima.

Poslanik a,s, je pokazao praktično kako biti najbolji i najuspješniji vođa. On a,s, je ispunio sve prirodne potrebe prema ljudskom rodu, kroz svoja svojstva kao što su iskrenost, povjeljivost, prenošenje istine i mudrosti.

Prema islamskoj historiji čak i prije poslanstva je bio poznat u svome plemenu kao ”Sadikul Emin” iskreni i povjerljivi. Takvo poznanstvo među narodom je stvorilo ljubav prema njemu, stekao je povjerenje ljudi, ali je sve to stekao zato što je stavljao ”ZAJEDNICU” ispred samoga sebe, bio je a,s, nesebičan vođa koji je želio samo Allahovo zadovoljstvo.

Poslanik a,s, je rekao u hadisu kog prenosi Abdullah ibn Omer r,a, Svi ste vi pastiri i sve ste odgovorni za svoje stado, vođa je pastir i on je odgovoran za svoje stado, čovjek je pastir u svojoj porodici i on je odgovoran za svoje stado, žena je pastirica u kući svoga muža i odgovorna je za svoje stado, sluga je pastir u imetku svoga gazde i on je odgovaran za svoje stado, svi ste vi pastiri i svi ste vi odgovorni za svoje stado. Imam Buhari.

Šta možemo naučiti i kako možemo obavljati liderstvo u životu? Recimo kao roditelj, uloga roditelja oca ili majke kod njihove dijece je od velikog značaja, da budu fer sa djecom, pravedni, da ne prave razliku među djecom itd. Ali je najbolji primjer kroz vođsvo djela, jer su djela ta koja kazuju a ne riječi, (ono što se nalazi u kanti to iz nje i izađe) jer naša djeca nas gledaju i posmatraju te imitiraju, tako da roditelj postane ogledalo svome dijetu, nije čudno ako primjetimo nešto čudno kod djece, onda se trebamo preispitati.

U našem poslu i zajednici, isti sistem predstavnici su oni koji su primjer drugima, oni rade i zalažu se za zajednicu, kako bi popravili stanje. Zato bi bilo dobro da se zapitamo , kakvu mi ulogu igramo kao lideri, svejedno da li kod kuće ili na poslu, među prijateljima. Da li nam je želja Allahovo zadovoljstvo, i da li mi dajemo prednost zajedničkom interesu u odnosu privatnog?

Da li kritikujemo druge a ne nudimo nikakvu alternativu, ili samo iznosimo naređenja a ne učestvujemo u projektima? Da li smo pokušali da budemo primjer drugima djelima, ili da li smo vođe djelima ili?

Molim svevišnjeg da nam podari razumjevanja, da nam podari svjesnosti o odgovornosti i da nam pomogne da prihvatamo istinu i da je slijedimo. Amin ja Rabbel Alemin.

Imam Sedin Agić

Feb-22-2013 – 12 Rebiul Ahir 1434

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s