Kratka historija džume namaza!

02-01-01/14 Minbar (pulpit) form...Od kako je džuma propisana i naređena, dakle od samog početka Poslanikovih hutbi nikada nije prekinuto održavanje hutbi i ove obaveze, svaki petak se džume obavlajle na raznim mjestima i na raznim jezicima, tako da džuma namaz nije prekidata od samog početka propisanosti klanjanja džume  namaza pa do današnjih dana. (El-Hadulillah). I tako će biti ako Bog da do Sudnjeg Dana.

No međutim desilo se da je džuma prekinuta i nije se klanjala u džamiji Al-Aksa u kudsu u trajanju od 90 godina, zbog kršćanske opsade. I u džamiji u bagdadu u iraku 40 dana zbog tatarske opsade i napada, ali je džuma namz bila i obavljala se na drugim mjestima.

Ovo je podatak koji se bilježi u historiji, no međutim možda je se desilo i na nekim drugim mjestima, pod raznim situacijama koje su se dešavale u svijetu, da li zbog opresije, da li zbog zabrane, da li zbog bilo kog drugog razloga. Molim Allaha dž,š, da nam pomogne da obavljamo džumu namaz, da ne prekidamo klanjanje džume namaza. Amin.

Imam Sedin Agić

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s