Hrabrost u priznavanju greške

Korist greški u prošlosti su mudrost izučavanja historije, no, međutim ako će se greška ponovo ponoviiti onda nema fajde u izučavanju jer će se greške i dalje ponavljati. Imam Muhammed El-Gazali r,h, je rekao; Ono što budi propast je ustvari odbijanje i ne prihvatanje izučavanja greški koje čovjek počini i pudne u njih i zbog tih greški doživjeli smo ogromne gubitke i ogromnu sramotu.

Naš najveći i glavni problem je nepriznavanje svoje vlastite greške, čak i ako se dokaže i utvrdi greška, ali čovjek ostaje pri samo-odbrani, pravdanju i prebacivanju greške na nekog drugog itd.. te rasprave koje se vode i pokušaji u dokazivanju ko je u pravu a ko nije dovode do svađe i razdora.

Razlog toga svega se opet vraća na nas same, kakvog smo karaktera, kakvog smo odgovja u kakvom mjestu i u kakvoj smo atmosferi odgajani i pod kakvim uslovima itd, sve to utječe na čovjekovu ličnost. Dans ne postoji u našoj naobrazbi vrijednost ljudskog duha kad je u pitanju greška, i zbog toga nam je potrebno postepeno mjenjanje (postepene izmjene) koje će nam pomoći da se izbavimo iz krize koja se zove ”opravdavanje” u izučavanje i analiziranje razloga koji dovode do pravog riješenja.

Hrabrost priznavanja greške nije negativna osobina već je to hrabrost koju većina ne posjeduje kod sebe. Ova manjkavost nam daje slabe rezultate u našim uspjesima i glavni uzrok je udaljenost od uspjeha u našim poslovima, tako da nemožemo uspjeti u pravo vrijeme i na pravi način. Možemo naći one koji su se popravili jer su naučili lekciju iz prošlosti i prošlih greški, jer ne žele da idu istom stazom, ali ako ne budemo izučavali prijašnje greške možemo vrlo lahko pasti u istu.

Današnjem ummetu je potreban hrabrost u svim stvarima a ne smao u priznavanju vlastite greške, ali ako nemožemo priznati svoju grešku teško da ćemo biti hrabri za bilo šta drugo, i ako se od nas muslimana traži da budemo hrabri u svim poslovima i da se oslanjamo samo na Uzvišenog Allaha dž,š. Pa Ga zato molimo da nam podari hrabrosti u svim stvarima. Gospodaru utječemo ti se od brige i tuge, Gospodaru utječemo ti se od nemoći i lijenosti, Gospodaru utječemo ti se od strjha (kukavičluka) i škrtosti, Gopodaru utjčemo ti se od nepravde ljudi i duga. Recite AMIN.

Omer Ibn El-Hattab r,a, je rekao; ”Zaista hrabrost i strah su instikt u čovjeku”. (sunen Darul Kutnij 3807). Arapi bi govorili; Hrabrost je štit a kukavičluk (starh) je ubistvo. Enes r,a, je rekao; Allahom Poslanik a,s, je bio najljepši od ljudi, najplemenitiji (najvelikodušniji) i bio je najhrabriji alejhi selam. Imam Buhari i Muslim.

Rekao je Allahov Poslanik a,s,: Mu’min koji je jak je bolji i draži Allahu od mu’mina koji nije jak, a u obadvojici je hajr. Imam Muslim i Imam Ibn MAdže. I mnoi drugi hadisi koji nam govore o hrabrosti,

Molim Allaha da nam pomogne u ispravljanju vlastitih grešaka a ne grešaka drugih, da budemo drugima uzor pa da se i oni poprave. Amin ja Rabbel Alemin.

Imam Sedin Agić

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s