Mudro rečeno!

DR- Yusuf Al-Qaradaweذكر المحقق ابن القيم أن شيخه شيخ الإسلام ابن تيمية: مَرَّ في زمنه على جماعة من جنود التتار قد استغرقوا في شرب الخمر، فأنكر عليهم بعض أصحابه، فما كان منه إلا أن قال لهم:
دعوهم في سكرهم ولهوهم، فإنما حرَّم الله الخمر؟ لأنها تصد عن ذكر الله وعن الصلاة، وهؤلاء تصدهم الخمر عن قتل الأنفس وسفك الدماء!
وهذا يتمشى مع قاعدة مقررة؛ وهي السكوت على منكر ما، مخافة منكر أكبر منه، ارتكاباً لأخف الضررين، وأهون الشرين.

Imam Jusuf Al-Karadavi spominje:

Ibn Kajjim spominje da je njegov šejh ibn Tejmije r,ah, prolazio pored grupe tatarskih vojnika koji su bili pijani, neki njegovi prijatelji se požališe na to a on im reče; ”Ostavite ih u njihovom pijanstvu, zaista je Allah zabranio alkohol. Jer to odvraća od spominjanja Allaha i od namaza, a njih njihovo pijanstvo odvraća od ubijanja muslimana i prolijevanja krvi”. Ovo nam je pravilo; a to je šutnja na loše bojeći se još većeg zla, činjenje manjih grijeha i biranje manje štete i manjeg i lakšeg zla.

Kako se danas postaviti u ovom vremenu, šta izabrati kad se nezna šta je gore, ali zato treba pitati one koji znaju, jer nam tako Allah dž,š, savjetuje; Pitajte one koji znaju ako vi ne zante. To je pravi menhedž, to je ispravno, ako neznaš i padneš u takvu situaciju da ne znaš kako postupiti i na koji način, jer onaj ko naređuje dobro i odvraća od zla mora poznavati nauku naređivanja i odvraćanja, nije samo kazati, jer se može desiti da čovjek kaže pa bude gore nego što je bilo.

Molim Allaha da nam podari razumjevanja i mudrosti u odvraćanju od zla i u naređivanju dobra. Amin ja Rabbel Alemin

Imam Sedin

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s