Savjeti Poslanika Muhammeda a,s današnjim muslimanima 8-dio (nastavak 8 dijela)

Savjeti Poslanika Muhammeda a,s današnjim muslimanima 8-dio

Nastavak 8 dijela

Brak

Šta nakon vjenčanja? I kako čestitati mladencima? Šta im reći?

Ono što nas savjetuje Poslanik a,s, je da mladencima proučimo dovu. Ebu Hurejra r,a, prenosi da je Posalnik a,s, učio ovu dovu: Barekellahu lekum ve bareke alejkum ve džemea bejnekuma fil hajri. Neka vas Allah obaspe berićetom, neka je na vas Njegov berićet i neka vas dvoje sastavi u svakom dobru. Imam Tirmizi, Ebu Davud i Ibn Madže.

Akil bin Ebi Talib r,a, prenosi da je Poslanik a,s, govorio da treba učiti ovako; Allahume barik lehum ve barik alejhim. Allahu daj im berićet i prospi berićet na njih. Ibn Madže.

 Mladenci bi trebali klanjati dva rekata prije intimnog odnosa

Dakle prije prve bračne a ne mračne noći prije stupanja u intimni akt da klanjaju dva rekata nafile namaza. Dakle da mldoženja predvodi namaz, jer je to najbolji način početka u novi ptpuno novi život i da to bude sa sedždom Allahu dž,š.

Lijepo je i mustehab da muž bude ljubazan prema hanumi, a pogotovo prvu bračnu noć, iskazivanje ljubavi sa poklonom, cvijećem ili slično. Kao što je Poslanik a,s, činio prema Aiši r,a, kad joj je prvu noć prišao. On a,s, je ponudio Aiši posudu mlijeka. Eh kad bi neko dans donio činiju mlijeka hanumi prvu noć kako bi to izgledalo? (medeni mjesec) Ali eto ne mora biti mlijeko ali ne mora biti ni pivo niti neka vrsta vina, jer može se desiti svašta poslije, ali u najmanju ruku da slijedimo ovaj put koji je Poslanik a,s, činio, neki skromni poklon. Jer svaka proslava koja vodi griješenju tu nema hajra niti berićeta, zato treba savjetovati malde da započnu svoj život od prvog dana u pokornosti a ne u griješenju.

–       lijepo je staviti ruku na glavu ili čelo i proučiti dovu, proučiti bismillu i zamoliti Allaha da podari berićet. Abdullah ibn Amr r,a, prenosi: Kada se neko od vas oženi, neka stavi ruku na njenu glavu, neka spomene ime Allaha, neka zamoli za berićet i neka kaže; Allahu, daj mi od nje dobro, ono dobro sa kojim si je Ti stvorio, a sačuvaj me njenog zla, onoga zla s kojim si je Ti stvorio. Imam Buhari.

–       kad se prilazi ženi treba proučiti dovu, u toj dovi treba da zatraže Allahovu zaštitu  od prokletog šejtana, i da udalji šejtana i njegovo zlo od njih i njihovog zametka.

Bismillah, Allahume džennib šejtane ve dženib šejtane ma rezaktena. U ime Allaha, Gospodaru, udalji šejtana od nas i od onoga što si Ti dao da se zametne, ako Allah dadne da se tom prilikom dijete zametne, neće mu šejtan nauditi.

– kupanje nakon intimnog odnosa. Obavezno je kupanje nakon intimnog odnosa ili čak čim dođe do spajanja spolnih organa, makar i ne došlo do ejakulacije, kupanje odnosno gusl (vjersko kupanje) postaje obligatan ili obavezan. Koliko je dans onih koji ne znaju da se treba okupati ne samo okupati jer to nije samo obično kupanje već se tada uzima GUSL. Mnogi to neznaju pa čak i stariji!

Kako uzeti GUSL: gusl nakon intimnog odnosa treba uzimati na način kako je to činio Poslanik a,s,. Aiša i Mejmuna r,a, prenose: Prvo bi prao ruke i spolni organ, zatim bi izaprao usta i uzeo abdest kao što se uzima za namaz, nakon toga bi oprao glavu a iza nje kompletno tijelo, tako da nigdje ne ostane suho.

 Imam Sedin Agić

Mart – 02 – 2013

27-Rabiul Ahir 1434

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s