Čudesna čorba!

Kamen-ČorbaŽena u jednom selu bila je prilično začuđena tog dana kad je na njena vrata zakucao pristojno odjeven čovjek i zatražio malo hrane. “Žao mi je”, odgovorila je žena, “trenutno nemam ništa u kući.”

“To nije problem”, ljubazno je uzvratio nepoznati gospodin. “U rancu imam kamen za čorbu; ako dozvolite, staviću ga u vodu i skuvaću od njega najukusniju čorbu na svijetu. Treba mi samo najveći lonac koji imate.”

Žena je postala zaintrigirana. Stavila je lonac na peć i odmah pozvala komšinicu da bi joj saopštila tajnu kamena za čorbu. Kada je voda proključala, već se je okupio sav komšiluk, radoznali svi da vide stranca i njegov kamen. On je spustio kamen u lonac, zatim probao kašikom i ozareno uskliknuo:”Aaaah, baš je ukusno! Samo što nedostaje krompir.”

“Imam ja krompira”, rekla je jedna žena, i uzbrzo se vratila s punom zdjelom krompira, oljuštenog i isječenog na kolutove, koji je odmah završio u loncu. Stranac je ponovo probao čorbu: “Izvanredno!” uzviknuo je, da bi zatim potišteno dodao: “Eh, da je i malo mesa, bila bi vrhunska.”

Druga žena otrčala je do kuće i donijela meso, koje je stranac oduševljeno ubacio u lonac. Zatim je ponovo degustirao, uzdigao pogled ka nebu i rekao:”Da je još i malo povrća, bila bi savršena, apsolutno savršena.”

Ubrzo je stigla korpa puna luka i mrkve. Kada je i to ubacio u lonac, stranac je promiješao čorbu i zapovjedničkim tonom rekao: “Soli i paradajz-sosa.” “Evo ih”, rekla je gazdarica. Da bi odmah poslije toga stigla nova naredba: “Tanjiri za sve!”

Ljudi su potrčali svojim kućama po tanjire. Neki su donijeli i hljeb. Onda su posjedali za sto, a stranac je podijelio velike porcije svoje nevjerovatne čorbe. Sve ljude obuzela je neka čudna razdraganost, smijali su se, razgovarali i uživali u neočekivanom obroku u društvu.

Usred tog opšteg veselja, stranac se je nečujno iskrao, ostavivši čudotvorni kamen, da ga upotrijebe kad god žele da skuvaju najbolju čorbu na svijetu.

Allahu na emanet

izvor: mudre misli.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s