Čovjek koji je volio zeleno

Čovjek koji je volio zeleno

Čovjek je pozivao svog poznanika u džamiju. Bio je petak i odjekivao je džumanski ezan.“Pođi sa mnom u džamiju.“ reče mu. “Petak je, trebamo klanjati džumu.“ “Ti znaš da ja ne idem u džamiju “, reče mu poznanik. “Znam, ali baš me interesuje koji je razlog?“ “Šta ja znam“, reče.“Možda malo utiče okolina, a i svakako izbjegavam da mi se pegla na pantalonama ne pokvari prilikom saginjanja u namazu.“

Čovjek se nasmija. Reče: “Vjerovatno se sališ. Zar zbog toga odustaješ od odlaska u džamiju?“ “Potpuno sam ozbiljan“- odgovori mu poznanik.“ Znaš da mnogo vodim računa o odjeci i da mnogo volim zelenu odjeću.“ I zaista je bilo tako. Čisto i lijepo bi se nosio, a na sebi bi uvijek imao nešto od zelene odjeće koja je bila ispeglana.

“Dobro“ ,rekoh. “Da li si ikad išao u džamiju?“ “Dok sam bio dijete išao bih ponekad sa dedom, ali tada nisam mislio na pantalone, no sada čisto sumnjam da bih otišao.“ Čovjek je bio razočaran i porazen zbog ovog što je čuo. Pokajao se što je uopšte započinjao razgovor.

Međutim, dva mjeseca kasnije, čovjek je čuo da mu je poznanik, ipak, došao u džamiju, te odmah ode tamo. Uistinu, poznanik je bio u džamiji, ispred svih poredanih safova i opet na sebi imade zeleno odjelo.

Čovjek mu se polako približi i tihim glasom ga upita: “Rekao si da neceš doći u džamiju?“ Poznanik mu ništa ne odgovori. Ležao je na tabutu prekriven zelenim prekrivačem, pripremljen za dženazu.“

akos.ba

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s