Emanet povjerenje!

Poučna priča

Spominje se da je jedan čovjek koji je bio siromašan živio u Mekki sa svojom pobožnom i čestitom hanumom. Hanuma mu reče; mužiću moj znaš li da nemamo ni hrane ni odjeće! Čovjek od na pijacu da potraži kakv posao, ali nije uspio, nakon što se umorio i iscrpio ode do kabe te klanja dva rekata, zatim uputi dovu Uzvišenom Allah te zamoli da mu pomogne i da mu da izlaza is situacije u kojoj se nalazi.

Čim je završio sa dovom ustade i krenu da iziđe, no međutim ugleda neku kesu, sage se te je uze i otvori kad u njoj hiljadu dinara. Sav veseo ode kući da pokaže svojoj hanumi i da je obraduje, ne međutim kad je hanuma saznala reče mu idi i vrati to kome pripada, jer nije dozvoljeno uzeti iz kabinog harema ništa. Čovjek posluša hanumu da vrati kesu sa novcem, čim je ušao u harem ču da neko traži izgubljenu kesu, a čovjek se obradova što je pronašao vlasnika kese sa novcem. vrati mu kesu a čovjek ga zovnu: Uzmi tu kesu ona je tvoja i dade mu još devet hiljada dinara, čovjek sav zbunjen i izgubljen reče; zašto? Čovjek mu odgovori; Taj novac mi je dao jedan čovjek iz šama dao mi je deset hiljada i rekao ostavi hiljadu u haremu kabe, a zatim traži taj novac nazad pa ako ti se javi čovjek koji je uzeo i vrati ti novac, ti mu daj na ono hiljada još deved, jer taj čovjek je ISKREN i POVJERLJIV!.

Kaže Uzvišeni; A onaj koji se boji Allaha (koji je je svjestan Allaha) njega će Allah obskrbiti odakle se i ne nada.

Molim Allaha da nas učini iskrenim i bogobojaznim.

Prevod Imam Sedin Agić

الامانة
روي أنه كان يعيش في مكة رجل فقير متزوج من امرأة صالحة.قالت له زوجته ذات يوم: يا زوجي العزيز ليس عندنا طعام نأكله ولا ملبس نلبسه؟ فخرج

الرجل إلى السوق يبحث عن عمل، بحث وبحث ولكنه لم يجد أي عمل، وبعد أن أعياه البحث، توجه إلى بيت الله الحرام، وصلى هناك ركعتين وأخذ يدعو الله أن يفرج عنه همه.

وما أن انتهى من الدعاء وخرج إلى ساحة الحرم وجد كيساً، التقطه وفتحه، فإذا فيه ألف دينار.

ذهب الرجل إلى زوجته يفرحها بالمال الذي وجده لكن زوجته ردت المال وقالت له: لابد أن ترد هذا المال إلى صاحبه فإن الحرم لا يجوز التقاط لقطته، وبالفعل ذهب إلى الحرم ووجد رجل ينادي: من وجد كيساً فيه ألف دينار؟

فرح الرجل الفقير، وقال: أنا وجدته، خذ كيسك فقد وجدته في ساحة الحرم، وكان جزاؤه أن نظر المنادي إلى الرجل الفقير طويلاً
ثم قال له: خذ الكيس فهو لك، ومعه تسعة آلاف أخرى، استغرب الرجل الفقير،

وقال له: ولما، قال المنادي: لقد أعطاني رجل من بلاد الشام عشرة آلاف دينار، وقال لي: اطرح منها آلف في الحرم، ثم ناد عليها، فإن ردها إليك من وجدها فأدفع المال كله إليه فإنه أمين

قال الله تعالى: “ومن يتق الله يجعل له مخرجاً ويرزقه من حيث لا يحتسب

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s