Rammazan 4-dio Hutba (26-Juli-2013 \ 18-Ramazan-1434)

Ramazan mjsec strpljenja

Ramazan 4 dio

Slide1Poslanik a,s, nas je obavjestio da je ramazan pun koristi i bereketa: To je mjesec: Milosti (rahmeta), Upute, Objave Kur’ana, Mira, Sreće, Radosti, Oprosta, Pokajanja (teobe), Strpljenja (sabura) i mnogo više. Selman El-Farisi r,a, prenosi da je Poslanik a,s, održao govor na kraju mjeseca Ša’bana i rekao; O ljudi! Veliki i berićetni mjesec vam dolazi, i to je mjesec strpljenja (sabura) a nagrada za strpljenje je Džennet.

Ideja strpljenja i sabura se u Kur’anu spominje oko 103 puta, u 25 različitih formi u 64 sure. Spominje se iz razloga što je strpljenje, duranje, podošenje i deveranje od velike važnosti, oni koji budu strpljivi u ramazanu će biti nagrađeni velikom nagradom, bit će im dat Džennet kao nagrada zato što su bili strpljivi.

Insan (čovjek, ljudsko biće) koji je spreman na ostavljanje i saburanje bez hrane, trpljenje gladi, strpljenje u ne korištenju vode itd, to je zaista veliko žrtvovanje. Ako to čovjek radi, radi Allaha, i iz vjerovanja i ubjeđenja u Allaha dž,š, te iz pokornosti prema Njemu, onda takva osoba zaslužuje Allahovu dž,š, nagradu. Kaže uzvišeni u suri Zumer 10: Samo oni koji budu strpljivi biće bez računa nagrađeni.

Poslanik a,s, nas je informisao da ko god bude postio ramazan sa vjerovanjem i nadom u nagradu od Allaha dž,š, njegova nagrada je OPROST. Ebu Hurejre r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao: Ko god posti mjesec ramazan vjerujući i nadajući se nagradi, njegovi prijašnji grijesi će biti oprošteni. (B-M)

Koncept treniranja i prakticiranja samoga sebe bez vanjskog nadzora je zaista plemenit čin (za svaku pohvalu), da sam sebe učiš da se odričeš i suzdržavaš od osnovnih stvari za život, pa to zaista nije lahak čin niti lahka odluka, osim ako se radi u ime Allaha dž,š. Odricanje i suzdržavanje zahtjeva jaku volju i jaku želju samo-kontrole, samo-discipline i samo-uzdržanosti.

Insan koji se može uzdržavati od osnovnih namjernica za normalan život, i neko određeno vrijeme i u ime Allaha dž,š, doista zaslužuje Allahovu nagradu. Ebu Hurejre r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao: Postač ostavlja svoju hranu i vodu, te svoje strasti zbog Mene. Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem, za jedno dobro djelo Ja nagrađujem desetorostruko.

Najbolje što čovjek može postići u svome životu i čime se može ukrasiti je strpljivost. Ebu Seid El-Huderi r,a, prenosi da je Posalnik a,s, rekao: Ko god se trudi da ima strpljenje, Allah dž,š, će mu podariti strpljenje. I nema ništa bolje s čim bi čovjek bio nagrađen osim strpljenjem. (B-M)

Tokom posta mjeseca ramazana, nama muslimanima se savjetuje da kontrolišemo svoje emocije i da budemo strpljivi i saburli. Čak i ako nas neko napada, ili vrijeđa, i tada bi se trebali kontrolisati, i trebali bi se normalno ponašati. Molim Allaha dž,š, da nam ukabuli post, da nam podari da provedemo ovih deset dana ramazana u ibadetu i da nam oprosti. Amin ja Rabbel Alemin.

 Ramadan the month of patience

Our beloved Prophet informed us that the month of Ramadan has many benefits and blessings; among others it is the month of: Mercy, Guidance, Revelation of the Qur’an, Peace, Happiness, Rejoice, Forgiveness, Repentance, Patience and many more. Salman Al-Farisi narrated that the Messenger of Allah gave us a sermon in the last day of Sha’ban: O people! A great and a blessed month is approaching, and it is the month of patience and perseverance, and the reward of patience is paradise.

The idea of patience is mentioned in the Qur’an 103 times in 25 forms and 64 surah. Because of its importance, it has been mentioned many times in the Qur’an. For those who are patient during Ramadan will be rewarded the maximum reward, a person will be given paradise as a gift and as his merit of award.

A person who is ready to be patient not to eat while he is hungry, not to drink while hi is thirsty, not to quench his thirst even with a sip of water, and not to lean to his lusts, such a person is noble individual. If that person is doing these with faith and obedience to Allah, he deserves to be rewarded by Allah. Allah said in surah Al-Zumar 10: Those who patiently persevere will truly receive a reward without measure.

The Messenger of Allah informed us that whosoever fasts Ramadan with conviction (iman) and expectation (ihtisab) his reward is forgiveness. Abu Huraira r,a, narrated that the Messenger of Allah said: Whosoever fasts Ramadan with conviction and expectation, his previous mistakes will be forgiven. (B-M)

The concept of training oneself by himself without outside supervision is a noble act, to train yourself to abstain from the essentials of life is not an easy act. It needs a strong personality to dictate self-control, self-discipline and self-restraint.

A person, who can restrain himself from the essentials of life for sometimes, and for the love of Allah, deserves a reward from Allah. Abu Hurairah narrated the Messenger of Allah said: The fasting person leaves his food, his beverage, and his lusts, for My sake. Fasting is for Me, and I am the One to reward. A good thing is to be rewarded ten times.

The best gift of qualities that person can acquire in his life is that of patience. Abu Saeed Al-Khudri narrated that the Prophet said: Whoever tries to have patience, Allah will give him patience. There is nothing better and bountier than patience. (B-M)

During the fasting month of Ramadan, Muslims are taught to control their emotions and have patience. Even if somebody tries to intimidate them, to aggravate or insult them, they are to control their egos, and to behave normal.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s