Cilj u životu!!!

Cilj ili ciljevi !!!

Poštovana braćo i cijenjene sestre, mnogi od nas gledaju neku utakmicu a cilj u toj utakmici je gol ili pogodak, pobjeda. Tako i naša današnja tema je o različitim ciljevima, ciljevi kojima mi žudimo kroz naš život.

U našem današnjem druženju na ovom mubarek mjestu u Allahov kući imamo braće i sestara različitih godina, koji govore različit jezik koji su došli sa različitih mjesta. Ali ipak ja sam siguran da svako od nas ima svoje ambicije, ima neki jasan cilj prema kojem ide i kroči. To može biti post-diplomski, započinjanje novog biznisa ili stručna praksa, svako od nas ima male, srednje i duge ciljeve, koje nastojimo ostvariti prije nego se okonča naš život (na ovom svijetu).

Ovo je razlika između stvarnosti i utakmice, jer u stvarnom životu mi neznamo kada će Sudac svirati kraj. Svaki vjernik započinje svoj dan  kao da mu je to zadnji dan (zadnja prilika) i svaki namaz kao da mu je to zadnji namaz.

Da bi ostvarili svoje ciljeve, postoji uvjek bliska povezanost sa ekonomijom, odnosno sa imetkom, možda nam i nije cilj bogatstvo ili prosperitet zabog samog bogatstva, ali da bi čovjek bilo efektivniji u svojoj zajednici, i u društvu, onda se od nas traži da imamo ekonomsku stabilizaciju i podršku.

Koliko je maldaih danas koji imaju svoj cilj? Koji imaju ideju i cilj da poprave anšnji svijet? Koliko je nas zastalo ili pauziralo na momenat i razmislilo o svom životu, da pogleda u plod svojih dijela, i da uživa u svojim uspjesima.

Allah dž,š, nas napominje u suri Ali Imran 14: Ljudima se čini da je lijepo samo ono za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka i usjevi. To su blagodati u životu na ovome svijetu; a najljepše mjesto povratka je u Allaha.

Allah dž,š, želi da mi uživamo u plodovima našeg napornog rada, ali ne toliko da bi nas odvratilo od robovanja i obožavanja Allaha dž,š. Druge religije uče, da ako bi čovjek želio da se uzdigne u dohovnom smislu onda treba da zanemari svoj dunjalučki užitak.  Islam je jedinstvena religija na svijetu koja uči životnom ispunjenju, a ne odricanju, i da život na ovom svijetu ukonbinujemo sa duhovnim, a ne da budu u konfliktu. U našim dnevnim namazima mi govorimo: Gospodaru naš, podari nam dobro na ovom i na budućem svijetu, i spasi nas Džehennemske vatre, Gospodaru oprosti meni i mojim roditeljima, i vjernicima na Danu Sudnjem.

Oni od nas koji se nisu rodili u SAD su došli ovamo iz drugih mjesta, ili su učinili hidžru, iz mjesta gdje smo bili u mjesto gdje smo sad. Omer ibn El-Hattab r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao: Zaista se djela vrednuju prema namjerama i zaista će svaki čovjek dobiti ono što je naumio svojim djelom. Ko bude hidžru učinio u ime Allaha i Njegova Poslanika njegova hidžra je hidžra Allahu i Poslaniku, a ko bude hidžru učinio zbog materijalne dobiti, ili zbog žene da bi se njome oženio, njegova hidžra je za ono za šta ju je naumio.

Šta god da bio naš razlog ovdje u SAD, fokusirajte se na pokornos Allahu dž,š, da li naš razlog bio ovdje radi, studiranja, biznisa, posla ili radi boljeg života općenito, potrudimo se da naše brige i obaveze budu da se približimo Allahu dž,š. Učinimo duhovnu hidžru iz onoga što nas čini zadovoljnim ka onome čime će Uzvišeni biti zadovljan. Nemoj da nas naši uspjesi učine slijepim i da se udaljimo od pravog puta, od siratul mustekima.

Molim Allaha dž,š, da nam pomogne da izdržimo na pravom putu, da nas spasi iskušenja, i da nam podari djela s kojima ćemo se Njemu dž,š, približiti, Amin ja Rabbel Alemin.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s