Umet i nacionalizam

Nacionalna snaga – Islamiski Ummet

Draga braćo! Današnja hutba je o nacionalnoj snazi, no, međutim ja lično ne mislim na ”nacionalizam” ili moderne nacionalne države. Kada govorimo o muslimanskom nacionalizmu onda svakako mislimo na UMET. Umet je naš nacionalizam.

Umet se ne definiše po rasi i jeziku po geografskom položaju kao ostale nacie. Naš umet je nacija po vjerovanju, koja se definiše na pokornost i poslušnost Allahu dž,š, i Njegovome Poslaniku a,s. Dakle to je umet koji se preda božanskoj volji.

Svi poznajemo ajet iz sure Ali Imran 104 u kome Allah dž,š, kaže; I neka među vama bude (grupa ljudi) onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati – oni će šta žele postići. U ovom Kur’anskom ajetu koji nas podstiče i inspiriše definiše ključni element istinske nacije, odnosno Ume. Više od hiljadu godina prije francuske revolucije koja je pozivala u liberalizam, jednakost i brastvo. Ili Linkonov govor kojeg je održao u Getisburgu, ili Nelson Mandelov poznati hod ka slobodi.

Kur’an nam uspostavlja kod i formulu za uspjeh čovječanstva. Pogledajmo u ostale velike sile i imperije; Faraonova vlast u Egiptu, stara Grkča, Perzija i Rimljani. Oni su izgradili svoju silu na bogatstvu, snazi i moći, jeziku, rasi i vojnoj snazi. Ali islamski ummet se izgradio samo na vjerovanju u Allaha Jednog.

Kur’an nam ukazuje kako smo mi pobunjenici i skeptični kao  ljudska bića zato nas stavlja u izazov, Allah dž,š, kaže u suri El-Enam 11: Reci: Putujte po svijetu, zatim pogledajte kako su završili oni koji su poslanike lažnim smatrali!” Zatim u suri En-Nahl 36: Zato putujte po svijetu da vidite kako su završili oni koji su poslanike u laž utjerivali.

Oni od nas koji su studirali historiju ili koji su čitali, naći će uvjerljive dokaze Kur’ana, jedina ispravna kriterija za izgradnju društva je ona koja promoviše pravdu, koja stoji iza istine i ne prihvata neistinu. Ova vrsta društa i nacije je korištena od strane našeg Poslanika Muhammeda a,s. I tako sve do kraja ovo će biti jeini način koji će garantovati zdravom društvu mir i sigurnost te prosperitet i dignitet svim narodima. I to je upravo zajednica koju Kur’an naziva ”Umeten Vasatan” Pravedna zajednica.

Zato draga braćo krenimo svi ka ovom cilju da bi postigli Allahovo zadovoljstvo, kako bi uspjeli živjeti visokim standardom ponašanja koje su nam naši preci ostavili i podučili nas da se tako ponašamo.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s