Kako se klanja Bajram namaz?!

Kako se klanja Bajram namaz?!

Bajram namaz se klanja u džematu i ima dva rekata kao i džuma namaz. Međutim bajram namaz nema ni ezana ni ikameta. Abdullah ibn Abbas r,a, i Džabir r,a, prenosi se da su rekli; Nije učen ezan za ramaznaski niti Kurban bajram namaz. (hadis bilježi Imam Buahri)

Od Ibn Omera r,a, se prenosi da je rekao; Allahov Poslanik a,s, je izašao da klanja bajram namaz, učinio je to bez ezana i ikameta. (hadis bilježi Imam En-Nesai)

Ono što treba napomenuti da se bajram namaz ne može klanjati pojedinačno, ako se zakasni u džemat.

Bajram namaz se sastoji od tri tkbira i ovi tekbiri su vadžib, uči se na svakom rekatu po tri tekbira. Imam će proučiti naglas tri tekbira poslije dove (subhaneke) a klanjači će ga slijediti u tome, podići će ruke i spustiti kod svakog izgovaranja tekbira, između tekbira će šutjeti onoliko koliko je potrebno klanjaču d aizgovori tekbir ili da prouči dovu koja glasi; Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la i lahe illallahu vallahu ekber.

Na drugom rekatu će takođe proučiti tri tekbira, poslije proučene fatihe i sure, prije polaska na ruku, kako bi učenje na oba rekata bilo sastavljeno.

NAPOMENA: Od prvog dana kurbanskog bajrama se uče tekbiri (od sabaha do 13 Zul-Hidžeta do ikindije namaza) Tekbir glasi; Allahu Ekber Allahu Ekber, La i lahe illallahu vallahu Ekber, Allahe Ekber ve lillahil hamd.

Molim Allaha dž,š, da ukabuli sva dobra i oprosti sva loša djela amin ja Rabbel Alemin.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s