Poučna priča Omera ibn Abdul Aziza petog halife i unuka Omera ibn El-Hattaba r,a

Kćerka Omera ibn Abdul Aziza r,a,  ušla je kod njega plačući, a tad je bila djevijčica, bilo je to na dan BAJRAMA, Omer je upitao zašto plačeš? Rekla je ocu; Sva djeca nose novu odjeću za Bajram a ja kćerka halife nosim staru odjeću! Omeru r,a, bio žao te ode do blagajnika ”Bejtul Mala” te mu reče: Mogu li ja dobiti svoju platu za naredni mjesec? A blagajnik reče; A zbog čega o Emirul Mu’minin? Omer r,a, reče šta se desilo, a blagajnik reče, što se tiče mene može ja se slažem, samo pod jednim uslovom: A koji je to, reče Omer?

Blagajnik reče; Da mi garantuješ da ćeš biti živ narednog mjeseca, da odradiš ono što si potrošio prije vremena. Omer r,a, se vratio kući a djeca se okupiše oko njega i rekoše; Šta si uradio? A Omer r,a, reče: Hoćete li se strpiti pa da svi uđemo u Džennet ili se nećete strpiti pa da vam otac uđe u Džehennem? Oni rekoše strpit ćemo se o oče naš!

Ovo je bio Omer bin Abdul Aziz r,a, peti pravdendi halifa i unuk Omera ibn El-Hattaba.

____________________

Koliko je danas roditelja koji razmišljaju na ovakav način, koliko je onih koji odgajaju svoju djecu na ovakvim vrijednostima? Dans kada dublje razmislimo o našoj situaciji i našoj djeci koji žele da imaju sve, od telefona do auta, i ako roditelj nije u mogućnosti da to sve privršti mada bi želio, vidimo reakciju naše djece kad im se kaže da ne mogu to da dobiju.

Čak ih nije briga ako bi roditelji uzeli kredit sa kamatom ili kako god, samo je bitno da oni dobiju ono što oni žele, koliko je nas koji će moći reagovati ili koji reaguju pozitivno na ovakve pojave koje nas prestižu iz dana u dan. Hoćemo li reće djeci ako hoćete da se strpite pa da svi uđemo u Džennet ili da babo i mama uzmu kredit pa da odplaćuju a većina kredita je na kamatu i tako nedaj bože zglazjau u Džehennem.

Pokušaj pa vidi kako će tvoja djeca postupiti, i kako će reagovati na takve riječi, ja sviju savjetujem da se više pozabovima omaldinom i odgovjem naše vlastite djece, da se izučava vjera ISLAM kako bi imali jaku omladinu i kako i se poštovali propisi vjere dini islama. Zbog raznih reagovanja koja možemo čuti iz usta naše vlastite djece, ružnih riječi samo zbog telefona, ili auta, kompjutera i slično.

Hoćemo li uspjeti spasiti sebe i svoju prodice kako nam i Kur’an naređuje, O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti. Tahrim 6

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَّا يَعْصُونَ اللَّـهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

Ili u drugom ajetu gdje nas Kur’an upozorava na iskušenje naših vlastiti ukućana. Imanja vaša i djeca vaša su samo iskušenje, a u Allaha je nagrada velika; Sura Tagabun 15

إِنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلَادُكُمْ فِتْنَةٌ ۚ وَاللَّـهُ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ

Molim Allaha da nam pommogne da odgojimo svoju djecu da budu Allahovi iskreni robovi, da obožavaju samo Allaha dž,š, i da budu poslušni svojim roditeljima, Amin ja RAbbel Alemin.

Imam Sedin Agić

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s